Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 30

I European Club Cup 2011 ställdes i går Lunds ASK mot storlaget SOCAR. Det blev förlust med överraskande modest 4½-1½. Det var säkert med spänning många entusiaster satte sig till rätta framför datorn för att följa matchen via direktsändning. Bevisligen var det partierna vid de två toppborden som drog mest folk denna gång, det noterades på den dagliga statistiken. När regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen och Superstormästaren Alexander Grischuk bestämde sig för, redan i nionde draget, att de kunde använda dagen till annat än att spela schack och GM Nils Grandelius slängde in handduken mot dubble juniorvärldsmästaren GM Shakhriyar Mamedyarov ett dussin drag senare sjönk antalet besökare till direktsändningen radikalt, åtminstone via Schacksnack. Synd, för det var ett par partier – IM Jasmin Bejtovics och FM Sebastian Nilssons – som var riktigt spännande att följa även om SOCAR-spelarna triumferade till slut.

Efter rond fem har arrangören tagit fram statistik för hur det gått för spelarna bord-för-bord. Bäst hittills av de nio deltagande ”svenska” herrarna är IM Jasmin Betovic (4) och FM Sebastian Nilsson (6) på åttonde platser.

I dag, i näst sista ronden, väntar SG Zurich på LASK. Det är inte omöjligt att Grandelius kommer att ställas mot GM Viktor Korchnoi och då har han en motståndare som är 62 år äldre.

Bifogar en minitabell över prispallen och LASK:s placering efter fem ronder (MP/PP).

1 Saint-Petersburg Chess Federation 10 25.0
2 OSG Baden Baden 10 24.0
3 SOCAR 8 23.5
26 Lunds ASK 6 14.5

 

LASK:s partier (först) och några andra med svenskar inblandade.
Rond 1-5.
aug 20

”Finalen” i SS Manhems Stormästareturnering i Göteborg spelades i går mellan GM Emanuel Berg och GM Jon Ludvig Hammer och den slutade efter 75 drag med remi. Spelöppningen blev Spanskt parti (Berliner varianten). Hammer fick en bonde mer (2 mot 1) i springareslutspelet som han länge försökte vinna, men utan några större besvär höll Berg ställningen och behåller därmed avståndet till Hammer med en halv poäng.

Frågan är om det kommer att räcka för Berg för han har nog det lite svårare programmet kvar. Han skall möte stormästarna Sune Berg Hansen och Tiger Hillarp Persson medan Hammer möter IM Jasmin Bejtovic och IM Daniel Semcesen. Ja, spännande blir det!

GM Tiger Hillarp Persson hade en dag på jobbet och tog sin första helpoäng i turneringen genom att besegra sistplacerade FM Magnus Carlhammar SS Manhem, som därmed står kvar på en halv poäng. Spelarna från arrangörsklubben går inte så bra för även IM Victor Nithander förlorade i går och det var mot IM Michael Richter. Övriga partier slutade remi.

Spelschemat för rond 8: Hammer – Bejtovic, Berg Hansen – E Berg, Hillarp Persson – Smith, Nithander – Carlhammar och Richter – Semcesen.

live

Direktsändning klockan 14.00.

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 15


Från rond 2. Stormästarna Jon Ludvig Hammer – Sune Berg Hansen (1-0). Foto Sören Svensson.

I andra ronden i SS Manhems Stormästareturnering vann GM Jon Ludvig Hammer över GM Sune Berg Hansen. Sune gjorde ett misstag i mittspelet som blev ödesdigert och Jon Ludvig var inte sen att utnyttja det, även om dansken sprattlade ett par drag ytterligare, och så blev det en helpoäng till norrmannen.

Fyra partier gick till avgörande och ett av dessa var GM Emanuel Bergs vinst mot manhemiten FM Magnus Carlhammar och vips är Emanuel i ensam ledning på maximala poäng efter två ronder. Magnus förlorade för andra gången i rad på tid, denna gång saknades det sex drag till tidkontrollen. De andra partierna som fick en segrare var IM Daniel Semcesens vinst mot GM Tiger Hillarp Persson och IM Jasmin Bejtovics seger mot IM Victor Nithander. Att partiet mellan IM Michael Richter och IM Axel Smith slutade remi är lätt att övertyga sig om genom att spela igenom partiet.

Tredje rondens spelschema: Hillarp Persson-Hammer, Hansen-Richter, Nithander-Semcesen, Carlhammar-Bejtovic och Smith-Berg.

live

Direktsändning klockan 14.00.


Detta och nästa foto är tagna av Sören Svensson.

 

Tabell och partier från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 14

Högst rankad och en av favoriterna till slutsegern i SS Manhems Stormästareturnering är GM Jon Ludvig Hammer från Norge. I går uppvisade han inte mycket kampvilja utan mötet mot IM Michael Richter, GER, blev rondens kortaste endast 24 drag långt.

Dessto längre var mötet mellan GM Sune Berg Hansen, DEN, och IM Daniel Semcesen, Team Viking. De  höll på i 103 drag innan Daniel fick sträcka fram kardan och erkänna sig besegrad.

Det skulle vara anmärkningsvärt om inte något parti blev Sicilianskt. IM Jasmin Bejtovic, BIH, och GM Emanuel Berg, Burgsviks SK, valde den spelöppningen. Jasmin höll remi mot GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, där den senare tog ut remi genom dragupprepning. Emanuel besegrade Göteborgs hopp IM Victor Nithander, SS Manhem, precis som i första ronden i fjol.

FM Magnus Carlhammar, SS Manhem, mötte den till Norge utvandrande IM Axel Smith, Lunds ASK, i ett Slaviskt parti och förlorade på tid.

Andra rondens spelschema (börjar klockan 14.00): Hammer-Hansen, Semcesen-Hillarp Persson, Bejtovic-Nithander, Berg-Carlhammar och Richter-Smith.

live

Direktsändning klockan 14.00.

 

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 13


GM Nils Grandelius. Foto Calle Erlandsson, Lund. 

Hans Tikkanen har gjort Schacksnack uppmärksam på att arrangören har ändrat prislistan, sent i går kväll, efter det att förra inlägget skrevs. Bifogar den korrigerade tabellen och även partier från sista ronden. 

I Bosna Open 2011 blev det vinst för GM Nils Grandelius mot GM Milos Perunovico, SRB (2578), medan däremot IM Jasmin Bejtovic förlorade mot GM Alexandar Kovacevic, SRB (2575), i sista ronden. Detta innebar att Nils fick en placering 10 platser bättre än startrankingen. Minitabellen är utökad med två kolumner som visar poängen om den traditionella poängberäkningen med 1 poäng för vinst o.s.v hade använts och sista rutan är prestationsratingen. Övrig statistik, rond för rond, finns  i sin helhet på Chess-Results.  

Slutställning
1 GM Baadur Jobava 2704 21.0 7.5 2801
2 GM Hrant Melkumyan   2580 20.0 7.0 2746
3 GM Borki Predojevic   2617 20.0 7.0 2734
15 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 17.0 6.0 2505
46 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 13.0 4.5 2439

 

Nu finns även partierna från sista ronden för genomspelning.  

Partier från Sarajevo.maj 11

Då är Bosna Open 2011 framme vid näst sista ronden. Nu gäller ”bara” för de deltagande laskarna – GM Nils Grandelius och IM Jasmin Bejtovic – att avsluta med vinster så kommer det att bli fina placeringar. I går vann bägge (första tabellen) och partierna finns som vanligt för genomspelning längst ner i inlägget.

Rond 7
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 1-0 Zoran Spasenovic 2131
IM Dalibor Stojanovic 2503 0-1 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413

 

Schacksnack har tidigare nämnt de deltagande superstormästarna Baadur Jobava och Arkadij Naiditsch om att de börjat samla sig runt prispallen. Nu är de på guld- och silverplats.

Efter rond 7
1 GM Baadur Jobava 2704 17.0
2 GM Arkadij Naiditsch 2716 16.0
3 GM Ivan Saric 2637 16.0
19 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 13.0
22 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 13.0

 

Det framgår av tabellen vem laskarna skall möta i rond åtta, som är näst sista ronden. Bägge laskarna får i dag ta sig an stormästare. Störst ratingskillnad är det mellan Jasmin och hans motståndare men tidigare i turneringen är det inget som avskräckt honom. Spelschemat finns i sin helhet på Chess-Results. 

Rond 8
GM Vladislav Nevednichy 2542 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541
IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413   0-1 GM Pablo Lafuente 2555

 

Partier från Sarajevo.maj 10

 

Det vill inte lossna riktigt för GM Nils Grandelius, Lunds ASK, Bosna Open 2011 efter förlusten i rond fem kom han igen en del genom att spela remi i går. IM Jasmin Bejtovic, även han från lundaklubben, verkar ha bestämt sig för att ta poäng från de högrankade. Vem minns inte vinsten mot GM Jan Smeets (partiet finns för genomspelning) i rond fyra? I går var det den 11-rankade GM Viktor Erdos (2609) som fick släppa en halva ifrån sig.

I går skrev Schacksnack några rader om de deltagande superstormästarna Baadur Jobava och Arkadij Naiditsch om att de börjat samla sig runt prispallen. På Jobava stämde det in vilket framgår av resultatet efter gårdagens rond, medan däremot Naiditsch överraskande förlorade mot den tredjeplacerade i följande tabell. 

Efter rond 6
1 GM Baadur Jobava 2704 16.0
2 GM Ivan Saric 2637 15.0
3 GM Mircea-Emilian Parligras 2626 15.0
25 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 10.0
33 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 10.0

 

Det framgår av tabellen vem laskarna skall möta i rond sju och nog bör Grandelius ha stora möjligheter att klättra i prislistan, men det skrev Schacksnack i går också, så det återstår att se om tipset slår in i dag. Kan Bejtovic  upprepa spelet som han visat upp mot stormästarna bör han ha en god chans att besegra dagens motståndare. Spelschemat finns i sin helhet på Chess-Results. 

Rond 7
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 1-0 Zoran Spasenovic 2131
IM Dalibor Stojanovic 2503 0-1 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413

 

Partier från Sarajevo.maj 07

I dag är det spelledigt i Bosna Open 2011 så IM Jasmin Bejtovic får tid att suga på karamellen från i går. Han spelade då mot GM Jan Smeets från Holland, som har 234 poäng mer i rating, och han vann ett fint parti som går att spela igenom längst ner i inlägget. Även den andra laskaren GM Nils Grandelius gick från bordet som en vinnare, men han hade en betydligt enklare resa mot Muris Konjicanin.

Bifogar en liten tabell med prispallen och placeringarna för spelarna från Lunds ASK.

1 GM Ivan Saric 2637 12.0
2 GM Hrant Melkumyan 2580 12.0
3 GM Arkadij Naiditsch 2716 10.0
11 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 9.0
19 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 9.0

 

Det framgår av tabellen vem laskarna skall möta när spelet återupptas i morgon klockan 14.30. Spelschemat finns i sin helhet på Chess-Results.

GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 0-1 GM Mohammed Al-Sayed 2485
GM Danilo Milanovic 2494 1-0 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413

 

Partier från Sarajevo.maj 06

 

GM Nils Grandelius, Lunds ASK, förlorade i går mot GM Ivan Saric från Kroatien i Bosna Open 2011. Nils partier finns för genomspelning längst ner i inlägget. Efter tre ronder bifogar Schacksnack ställningen på prispallen och om hur Nils och den andre spelaren från Lund – IM Jasmin Bejtovic – som representerar BIH lyckats. Notera att det utdelas tre poäng för partivinst.

1 GM Luka Lenic 2637 9.0
2 GM Ivan Saric 2637 9.0
3 GM Hrant Melkumyan 2580 9.0
22 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 6.0
30 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 6.0

 

Schacksnack har valt att ta bort direktsändningen från inläggen när det finns många intressanta att erbjuda. De kommer att samlas överts på startsidan för att det skall bli så bekvämt som möjligt för läsarna. I dag går det att följa tre laskare i direktsändning. Nils har fått lättare motstånd än i går, medan däremot Jamin fått tufft motstånd i form av ”klubbkamraten” GM Jan Smeets. De kommer att kunna följas direkt. Spelschemat finns i sin helhet på Chess-Results.

Muris Konjicanin 2261 0-1 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541
IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 1-0 GM Jan Smeets, ”Lunds ASK” 2647
 
 
Nils partier från rond 1-3.nov 12
1 Lunds ASK 3 3 0 0 19.0 6
2 SK Rockaden, Stockholm 3 3 0 0 18.5 6
3 SK Team Viking, Stockholm 3 2 1 0 16.0 5
4 Solna SS 3 2 0 1 11.0 4
5 Eksjö-Aneby-Alliansen 3 1 1 1 12.5 3
6 Limhamns SK 3 1 1 1 11.5 3
7 SS Manhem, Göteborg 3 1 1 1 11.0 3
8 Farsta SK, Stockholm 3 0 2 1 10.0 2
9 SK Kamraterna, Göteborg 3 1 0 2 9.5 2
10 Örgryte SK 3 1 0 2 8.5 2
11 Upsala ASS 3 0 0 3 8.5 0
12 Västerås SK 3 0 0 3 8.0 0

 

I morgon spelas rond 4 och på söndagen en match från rond 5 i Elitserien och dessutom är det nästan full omgång den 14:e i övriga serier i Allsvenskan. ”Extramatchen” i Elitserien spelas mellan Lunds ASK och Örgryte SK. Detta beroende på att Örgryte är i Limhamn på lördagen och de behöver inte genom denna konstruktion belasta klubbkassan med ytterligare en resa till Skåne i början på december. Bifogar spelschemat och partierna (i rond- och matchordning) som spelades vid sammandraget i Lund den 8-10 oktober.

Lunds ASK har tagit för vana att inför elitseriematcherna intervjua en av spelarna i laget. Förra gången var det GM Nils Grandelius. Denna gång är det IM Jasmin Bejtovic som Sebastian Nilsson placerat i intervjustolen. Ett litet utdrag följer. Läs hela den intressanta intervjuen här

Q: Vilken schackspelare beundrar du?
I Sverige är det Agrests spelstil. Genom tiderna är det Botvinniks strategiska spel, Rubinsteins spelstil, den unga Kasparovs angrepsschack. Nu för tiden är det mest Kramnik. Annars tycker jag Fischer är den bäste genom tiderna, även om jag inte gillar hans spelstil för den är för lik nutidens datorer. Av de svenska GMs som jag känner tycker jag att Agrest, Pontus, Tiger, Stellan och Hector är trevligast. Tiger har många bra åsikter och kämpar mest för schackspelarnas status i samhället. Jag tror att stormästare (och IMs som är proffs) inte vill hjälpa med organisation, för det är inte deras jobb, men samtidigt ha rättigheter att klaga på arrangörerna(om dom gör något fel). Turneringar finns för schackspelarna, och inte för domarna och funktionärer. Därför gillar jag inte stormästare som bara passivt accepterar sin roll i svenskt schack när det verkligen kan förbättras.Vi får se hur LASKs nya GMs ska förhålla sig till att förbättra villkor för proffs.  

live

Matchen mellan SK Kamraterna och SS Manhem, som spelas i Göteborgs Schackcentrum med start klockan 11.00, kommer att direktsändas.

Upsala ASS Farsta SK
Västerås SK SK Rockaden, Stockholm
Solna SS SK Team Viking, Täby
SK Kamraterna, Göteborg SS Manhem, Göteborg
Eksjö-Aneby-Alliansen Lunds ASK
Limhamns SK Örgryte SK
Rond 5 den 14/12 klockan 12.00 Lunds ASK-Örgyte SK

 

Partierna från rond 1-3 för genomspelning.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

Tidigare artiklar