• Random Chess eller klassiskt schack?
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
KommenteraSchacksnack har inlett det nya året med en ny omröstning. Frågan gäller huruvida du föredrar Fischer Random, där pjäserna slumpas på den sista raden, eller om du föredrar europeiskt schack som det har spelats sedan 1500-talet och där det på förhand är bestämt att vit dam ska stå på ruta d1. Det förstnämnda alternativet har fördelen att kreativiteten ökar i spelöppningsfasen, medan det senare alternativet har för- eller nackdelar, beroende på hur man ser på det, i och med att man måste kunna och förstå en mängd spelöppningar och varianter. Rösta en gång på svarsalternativ 1 eller 2 i högerspalten nedan.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.









jul 20

Ett insektsbett i vaden som kräver dagligt läkarebesök hindrade inte GM Arkadij Naidits från att vinna i rond sex mot GM Jan Gustafsson, spelaren som debatterats flitigt på tidigare Schackforum för att försöka finna ut om han har en droppe kungligt svenskt blod i ådrorna, vilket han inte har enligt honom själv. De historiskt bevandrade kommer säkert ihåg vilken kung som reste runt i Europa under namnet Gustafsson för några århundrade sedan. Ytterligare ett parti gick till ett överraskande avgörande då polacken GM Mateusz Bartel som svart lyckades besegra GM Ruslan Ponomariov i en spanjor.

Direktsändningen från sjunde ronden startar klockan 15.00.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.



apr 13

I dag startade Bangkok open 2012 och bland de 135 deltagarna finns Johan Franzen och Patrick Holming från Sverige. Johan hade otur att i första ronden få möta andrerankade GM Jan Gustafsson från Tyskland och det kunde naturligtvis endast gå på ett sätt. Även Patrick förlorade i första ronden. Bland de mer välkända spelarna finns den tidigare nämnde Gustafsson, GM Nigel Short, England, och den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan, Kina, och det är nog i denna trio turneringssegraren kommer att återfinnas. I övrigt håller inte turneringen någon högre klass även om det sammanlagt finns 13 stormästare på plats.



apr 01
live             live             live             live             live             live
 Bomben             EM 1-10             EM 11-20             EM 21-30             EM 31-40             EM 41-50
  
De nordbor som dyker upp i direktsändning i näst sista ronden i de 12 Individuella EM klockan 15.15 framgår av tabellen. Norrmannen GM Jon Ludvig Hammer som varit en trogen gäst bland spelare som visats direkt är på grund av sina förluster i rond 8 och 9 utanför denna. Han har också spolierats sin möjlighet att kvalificera sig för vidare spel i den kommande World Cup turneringen. Nils spelar vid bord 79 och det är endast 50 partier som visas. En spelare med svensk anknytning är GM Vasilios Kotronias från Grekland, som bor i Skara och spelar för Team Viking i elitserien. Han ligger på plats 51 med sex poäng och idag möter han tysken med det svenskklingande namnet GM Jan Gustafsson vid bord 25. 
 
8 GM Peter Heine Nielsen (6.5) 2670 ½-½ GM Ian Nepomniachtchi (6.5) 2729
41 GM Tomi Nybäck (5½) 2656 ½-½ GM Pavel Jaracz (5½) 2565
43 GM Ivan Sokolov  (5½) 2643 ½-½ GM Hannes Stefansson (5½) 2557
Ej i direktsändning.
79 IM Andreas Diermair (5.0) 2386 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK (5.0) 2547
 
GM Peter Heine Nielsen från Danmark är den spelare som nordborna måsta sätta sin tillit till för en fortsättning i World Cup som börjar den 26 augusti i Ryssland. Det är som Schacksnack skrivit flera gånger tidigare 23 spelare som går vidare och efter gårdagens rond är Peter Heine på plats 26. Det behövs nog 1½ poäng ytterligare för att kvalificera sig. Det kan bli tufft! Av ovanstående spelschema framgår det att han i dag möter en 2700 spelare, turneringens näst högst rankade.
 
Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och Nils placering inför rond tio. Fullständiga listor finns på Chess-Results.
 
1 GM Francisco Vallejo Pons   2707 7.0
2 GM Vladimir Potkin 2653 7.0
3 GM Markus Ragger 2614 7.0
157 GM Nils Grandelius, Lunds ASK   2547 5.0
 
 
 
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
  
  
Nils partier från rond 1-4 och 6-9.

 


mar 11

 

Det blev 4-0 till Sverige i rond två i Reykjavik Open 2011. Bifogar tabell över prispallen och ställning och poäng för svenskarna. Underst i inlägget finns partier från de två spelade ronderna.

Frågan är om det kommer att bli några poäng i dag att lägga till i tabellen för WIM Inna Agrest och WIM Christin Andersson eftersom de fått mycket svåra motståndare i rond tre. De möter som svart GM Hannes Stefansson (2557) från Island respektive GM Jan Gustafsson (2647) från Tyskland. De senare är nog på ett särdeles krigshumör efter att överraskande förlorat mot WGM Anna Sharevich, BLR  (2323), och GM Throstur Thorhallsson (2387) från Island i gårdagens rond.

1 GM Luke McShane 2683 2.0
2 GM Jon Ludvig Hammer   2606 2.0
3 GM Kamil Miton 2600 2.0
8 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2524 2.0
84 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder 2163 1.0
93 WFM Emilia Horn, Kristallens SK Stockholm 2031 1.0
112 WIM Inna Agrest, Sollentuna SK 2170 1.0

 

I dag kommer ingen svensk att dyka upp i direktsändning från Island när den startar klockan 17.30. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

 live                 live
 Hemsidan           Chessbomben

Svenkarnas partier rond 1-2.



mar 10


Spellokalen för Reykjavik Open 2011. Foto den officiella hemsidan.

Det blev som Schacksnack befarade i går tufft för de svenska damerna – WIM Inna Agrest, WIM Christin Andersson och WFM Emilia Horn – i öppningsronden i Reykjavik Open 2011. Det mötte skyhögt starkare spelare och förlorade samtliga. I dag, som framgår av bifogad tabell, blir motståndet betydligt humanare. Tvåfaldige Sverigemästaren GM Tiger Hillarp Persson gjorde sin ”plikt” och vann. Ännu har inte arrangören publicerat några partier från första ronden så de blir endast Innas parti som finns för genomspelning längst ner i inlägget.

Svenkarnas spelschema rond 2 klockan 17.30.
GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2524) 1-0 IM Leon Piasetski (2299)
WIM Inna Agrest, Sollentuna SK (2170) 1-0 Gernot Klein (1924)  
WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder (2163) 1-0 Jeroen Frijling (1874)
Hrund Hauksdottir (1554) 0-1 WFM Emilia Horn, Kristallens SK (2031)

 

I dag kommer ingen svensk att dyka upp i direktsändning från Island när den startar klockan 17.30. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

 live                 live
 Hemsidan           Chessbomben

GM Jan Gustafsson 1-0 WIM Inna Agrest.



feb 05

 Gibraltar 2010

Då är  Gibraltar Chess Festival avslutat. Upplösning blev att tiebreak mellan fyra stormästare och placeringarna framgår av tabellen. I semifinalerna vann GM Michael Adams över GM Jan Gustafsson med 2-1 samtidigt som GM Francisco Vallejo Pons besegrade GM Chanda Sandipan med 1.5-0.5. I finalen kunde Michael triumfera med 1.5-0.5 och åka tillbaka till England med segerchecken på £15 000. 

1 GM Michael Adams England 2694
2 GM Franscisco Vallejo Pons Spanien 2705
3 GM Jan Gustafsson Tyskland 2627
3 GM Chanda Sandipan Indien 2622

 

 John Saunders reports:

English grandmaster Mickey Adams has won the 8th Gibtelecom Masters after a four-player play-off. He did it the hard way, losing the first game of his semi-final against German GM Jan Gustafsson and having much the worst of the second game before Gustafsson blundered a piece. There followed an Armageddon game, with Adams obliged to win, which he did in some style.

In the other semi-final Paco Vallejo Pons of Spain won his first game quite comfortably against Chand Sandipan of India. He was comfortable in the second game but Sandipan fought back to the point where he should have won, only the make a terrible blunder which cost him the win.

The final saw Adams in his best form, soon securing a strong advantage which he carried through to victory. In the return, Vallejo Pons got a bad position but his attempt to mix the game up cost him a piece and he could only draw. The two-game mini-matches were played at a time control of 10 minutes with 10 second increments and the Armageddon game at 5 minutes to 4.

I sista ronden förlorade GM Pia Cramling mot superstormästaren Etienne Bacrot (2713) från Frankrike. Pia blev bäst av svenskarna med en 24:e plats bland de 224 deltagarna som kom till start.

Namn Land Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 s:a plac
GM Pia Cramling, Team Viking Sverige 2528 ½ 1 1 ½ ½ 1 0 1 1 0 24
GM Pontus Carlsson, Team Viking Sverige 2476 1 0 1 1 0 1 1 ½ 0 ½ 6.0 47
Johan Henriksson, Stockholms SS Sverige 2204 0 1 1 ½ 0 = 1 1 0 ½ 76
Lars Andersson, SS Allians Skänninge Sverige 2132 0 1 0 1 0 1 0 1 ½ ½ 5.0 119
Leif Haraldsson, SS Allians Skänninge Sverige 2050 1 0 0 1 0 1 0 ½ 0 ½ 4.0 159
Simon Marder, Stockholms SS Sverige 1993 1 0 0 0 1 0 1 ½ 0 1 149
Mikael Helin, Stockholms SS Sverige 1972 0 1 0 ½ 0 0 1 0 1 0 188
Per Green, Trollhättans SK Sverige 1970 0 1 0 ½ 0 0 0 1 ½ 1 4.0 181
Karl Lundbäck, Kungstornet Sverige 0000 0 ½ 0 ½ = ½ 0 0 1 1 4.0 178

 

Svenskarnas partier från rond 1 – 10.
 



feb 04

pia-cramling-20091

GM Pia Cramling (bilden) är i strålande form i Gibraltar Chess Festival. I går, i rond 9, vann hon det nordiska mötet mot FM Lasse Östebo Lövik, NOR (2343), efter 22 drag (partierna från rond 1-9 finns under tabellen) och klättrade upp till en delad 5-18 plats endast en halva efter de fyra i täten där tre namnges i tabellen. Den fjärde är GM Jan Gustafsson, GER (2627).

I dag, i sista ronden, visar spelschemat att Pia möter superstormästaren Etienne Bacrot (2713) från Frankrike, som svart. Att det sker i direktsändning är naturligtvis klart. Det är olika starttider i sista ronden, enligt bifogat citat, men om Schacksnack tolkat det riktigt startar Pias parti klockan 10.00.

The Masters shall start daily at 15.00hrs for rounds 1-9.
The players who are in contention for the first prize, or their last round opponents, shall start round 10 at 10.00hrs. All other games shall start at the usual time of 15.00hrs.
In the event of a tie for first place, there shall be a speed play off. If there are 4 or fewer players tied for 1st place there will be a speed knock out play off for the first place. If more than 4 players tie for 1st place the top 4 shall be decided on performance rating. Notera att det efter ordinarie rond kan bli tiebreak.

Namn Land Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 s:a plac
GM Sergei Movsesian SVK 2708   7.0 1
GM Franscisco Vallejo Pons Spanien 2705 7.0 2
GM Michael Adams England 2694 7.0 3
GM Pia Cramling, Team Viking Sverige 2528 ½ 1 1 ½ ½ 1 0 1 1   14
GM Pontus Carlsson, Team Viking Sverige 2476 1 0 1 1 0 1 1 ½ 0   44
Johan Henriksson, Stockholms SS Sverige 2204 0 1 1 ½ 0 = 1 1 0   5.0 85
Lars Andersson, SS Allians Skänninge Sverige 2132 0 1 0 1 0 1 0 1 ½   120
Leif Haraldsson, SS Allians Skänninge Sverige 2050 1 0 0 1 0 1 0 ½ 0   165
Simon Marder, Stockholms SS Sverige 1993 1 0 0 0 1 0 1 ½ 0   169
Mikael Helin, Stockholms SS Sverige 1972 0 1 0 ½ 0 0 1 0 1   169
Per Green, Trollhättans SK Sverige 1970 0 1 0 ½ 0 0 0 1 ½   3.0 183
Karl Lundbäck, Kungstornet Sverige 0000 0 ½ 0 ½ = ½ 0 0 1   3.0 197


Svenskarnas partier från rond 1 – 9.