• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 20

I ACP Golden Classic börjar det bli många avbrott. I går blev det ytterligare två vilket gör att det är svårt att visa upp en någerlunda tillförlitlig tabell så det får vänta till det att sista ronden spelats. Samtliga avbrott skall spelas i morgon och i sista ronden finns det ingen risk för avbrott eftersom partierna i denna skall slutspelas.

I nationella mästerskapet för Nederländerna har GM Anish Giri åter fått upp ångan efter remien i fjärde ronden och leder efter gårdagens vinst mot GM Erwin L`Ami turneringen med 1½ poäng före en trio där den gamle kämpen GM Ivan Sokolov ingår.

Partierna rond 1-5 Golden Classic.

Tabell och partier rond 1-5 nationella mästerskapet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.apr 27


GM Pontus Carlsson

Schacksnack har glädjen att kunna publicera två (det första har tidigare publicerats i TfS, november 2011) kommenterade partier av stormästaren Pontus Carlsson mot de 2 historiskt bästa spelarna som han har slagit. Det första presenterade partiet spelades i Lag-EM 2011 och motståndaren var Ivan Sokolv från Nederländerna. Pontus skriver i inledningen:

…Holland är ett starkt lag med Anish Giri, Loek Van Wely och Ivan Sokolov på de tre första borden. Jag hade därför räknat med att få ännu en superstormästare på min lott.  Mycket riktigt så behövde jag inte bli besviken utan en beslutsam Ivan Sokolov väntade på andra sidan brädet…

mar 12

I Reykjavik Open 2012 återstår det två ronder att spela och den högst rankade – GM Fabiano Caruana – har som sig bör tagit ledningen i ensamt majestät. Det är en bra genomkörare han får innan han skall upp till bevis  i Sigemans mellan den 9-16 maj i Malmö. I dag kan han prata om Sigemans med sin motståndare GM Ivan Sokolov som varit i Skåne vid ett par tillfälle. Ett grundtips är att det blir remi dem emellan…

Nu är det endast idel ädel adel i toppen på tabellen. Fullständig ”prislista” och spelschemat för rond åtta finns som vanligt på Chess-results. Hur prispallen är bemannad för tillfället och hur det går för svenskarna framgår av bifogad minitabell.

Efter rond 7 (197 deltagare)
1 GM Fabiano Caruana 2767 1 1 1 1 ½ 1 1 6.5
2 GM Ivan Sokolov 2653 1 1 1 1 1 ½ ½ 6.0
3 GM Boris Avrukh 2591 1 1 1 0 1 1 1 6.0
63 Eric Vaarala 2241 1 0 1 0 1 0 1 4.0
71 FM Johan Henriksson 2279 1 0 1 ½ 1 0 ½ 4.0
114 Viktor Thorell 2034 ½ 0 1 0 ½ 1 0 3.0
116 WIM Christin Andersson 2102 0 1 0 1 ½ 0 ½ 3.0
124 Mikael Helin 1884 0 1 0 0 1 0 1 3.0
169 Peter Mozelius 1882 0 1 0 0 1 0 0 2.0
185 Ingvar Gundersen 1814 0 0 0 1 0 0 1 2.0

 

Direktsändning är det dagligen men vid olika tider. Rond 8 (näst sista) startar klockan 17.30 och i denna kommer inga svenskar att medverka. Bentänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Hemsida Bomben


Svenskarnas p
artier från rond 1-7.nov 04
I rond två i European Team Chess Championship 2011 i Grekland som spelades i dag blev det förlust mot Nederländerna med knappast möjliga marginal.

Vid första bordet tog regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen sig an 2700-spelaren GM Anish Giri och det slutade med förlust, förra gången de möttes blev det remi, för svensken. Detta utjämnade den i storform varande GM Pontus Carlsson genom att vinna mot sigemansbekantingen GM Ivan Sokolov. När sedan GM Nils Grandelius höll remi mot GM Loek van Wely hängde allt på GM Stellan Brynell men tyvärr verkar fjärdebordet bli akilleshälen för laget. I går förlorade IM Daniel Semcesen där och i dag blev resultatet detsamma för Stellan som mötte GM Daniel Stellwagen. Lägger man ihop detta blir förlustsiffrorna 2½-1½.

Nordiska resultat: Polen – Finland 4-0, Island – Slovenien 1-3, Schweiz – Norge 2-2 och Danmark – Skottland 2-2. Fullständig tabell, spelschema, resultat och mycket annat finns på Chessresults.

Svenskarnas partier från rond 1.

 jul 11

Nederländska Mästerskapet 2011 som avslutades för några dagar sedan var GM Anish Giri, välkänd av svensk schackpublik efter deltagande två gånger i Sigemans i Malmö, överlägsen segrare. Detta var 17-åringens andra seger i mästerskapet, fyllde år under turneringen. Denna gång var han obesegrad på 7½ poäng (6 vinster och 3 remier) och det var två före nästa spelare som var GM Ivan Sokolov, även han känd från malmöturneringen.

Prislista och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 27

GM Ivan Sokolov är välkänd i vårt land från Sigemans i Malmö, nu är han är en av deltagarna i det pågående Nederländska Mästerskapet 2011. Bland deltagarna finns också GM Anish Giri som varit i Malmö de två senaste åren och 2010 stod han som segrare. Turneringen håller kategori XIV styrka med ett ratingsnitt på 2582. Starten skedde i går och det sista draget görs den 5 juli.

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 dec 30

Rilton

I gårdagens rond i Rilton Cup vann vår unga stjärna GM Nils Grandelius mot den åtminstone i Malmö, genom sitt deltagande i Sigemans, välkände GM Ivan Sokolov. GM Tiger Hillarp Persson som verkar vara på uppåtgående, seger i Malmö Open och två inledande vinster i Stockholm, trots förlusten mot GM Arkadij Naiditsch. GM Pia Cramling däremot fortsätter att överraska negativt, hon har 1½ poäng efter tre ronder. I går mötte hon spelaren från Finland – Vilka Sipila (2262) – som GM Emanuel Berg i rond ett och GM Lars Karlsson ronden efter fått nöja sig med remi mot. Samma resultat blev Pias ”öde” i går. Detta har uppmärksammats i Finland.  

Av 10 spelare i direktsändning i fjärde ronden från Rilton Cup är hälften svenskar. Det skall bli extra intressant att följa vår färskaste stormästare Hans Tikkanen i kamp mot turneringens högst rankade GM Arkadij Naiditsch. Ligger det en överraskning på lut? Det blir också ett svenskmöte. Regerande Sverigemästaren GM Emanuel Berg, som började lite darrigt med en remi i första ronden, får ta sig an IM Axel Smith

Dagens direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 04

I finalmötet i Reykjavik Open 2010 mellan GM Hannes Stefansson och GM Abhijeet Gupta blev det remi och totalt sju poäng. Detta innebar att två andra tog chansen att hinna i kapp vilket framgår av bifogad tabell. Placerad på första plats blev den, från tidigare Sigemanturneringar i Malmö, välkände GM Ivan Sokolov (bilden).

Det blev en nattsvart sista rond för svenskarna. Samtliga förlorade. Den ende som spelade bättre i turneringen än sin startrating var Eric Vaarala. Utöver sin fina prestationsrating ökade han sitt elotal med drygt 36 poäng.

Slutställningen och prestationsrating efter nio ronder (104 deltagare)
1 GM Ivan Sokolov BIH 2649 7.0 2714
2 GM Yuriy Kuzubov Ukraina 2634 7.0 2685
3 GM Abhijeet Gupta Indien 2577 7.0 2656
4 GM Hannes Stefansson Island 2574 7.0 2675
25 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515 5.5 2448
48 GM Tiger Hillarp-Persson, Lunds ASK Sverige 2581 4.5 2357
51 Eric Vaarala, Hornsdals SK Sverige 2032 4.5 2258
62 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder Sverige 2135 4.0 2129


Samtliga partier, nio ronder, av svenskarna.