Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 04

Schacksnack har tidigare skrivit under ”Korta nyheter” att IM Daniel Semcesen, Lunds ASK, varit i Ukraina och deltagit i ”9th Vasylyshyn Memorial 2012” och WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, har varit åt motsatt håll och spelat i USA i ”CCSCSL Invitational 2012”. Bifogar prislistor och partier från turneringarna.

Daniel Semcesen.
Prislista och partier från rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Inna Agrest.
Prislista och partier från rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 29

Det blev som Schacksnack trodde 2 x 4-0 för de svenska lagen i första ronden Schack-OS 2012 som spelas i Istanbul. I Öppen klass hade inte Estland mycket att sätta emot de välpreparerade svenskarna, som förberett sig i Svedala några dagar innan avresan till Turkiet, och dessutom var ljusår över i rating. Nog är det märkligt att ett land skickar ett lag där den högst rankade ligger på 29 plats på den nationella listan och dessutom placerats vid fjärde bord i laguppställningen.

I dag blir det betydligt svårare för lagen eftersom storsegrarna gjorde att de får spela mot tuffare motstånd i rond två. Herrlaget möter Serbien (bord 20), som har ett ratingsnitt på 2609 och är rankade på 20:e plats. Damerna har dragit ”vinstlotten” Kina som är rankade på första plats i Damklassen, med ett ratingsnitt på 2531, och de har möjlighet att ställa upp med Världsmästaren GM Hou Yifan och det blir i så fall något för WIM Inna Agrest att ta sig an.

Svenskarnas partier från rond 1 finns nederst i inlägget för genomspelning.

Nu är laguppställningarna för dagens matcher – Serbien-Sverige och Sverige-Kina – publicerade. Kina ställde inte upp med Världsmästaren GM Hou Yifan vilket nog var en besvikelse för WIM Inna Agrest, för det är inte ofta sådana tillfälle dyker upp.

GM Ivan Ivanisevic 2645 0-1 GM Nils Grandelius 2562
GM Robert Markus 2599 ½-½ GM Hans Tikkanen 2570
GM Milos Perunovic 2614 ½-½ GM Emanuel Berg 2576
GM Nikola Sedlac 2549 1-0 IM Axel Smith 2503
WIM Inna Agrest 2214 0-1 GM Xue Zhao 2549
WIM Viktoria Johanssosn 2179 0-1 WGM Venjun Ju 2528
WIM Christin Andersson 2074 0-1 WGM Qian Huang 2449
WFM Emilia Horn 2037 0-1 WGM Yixin Ding 2424

 

Följ också de initierade rapporterna på landslagens OS-blogg!
Naturligtvis blir det direktsändning både från herr- och dam-klassen och den startar klockan 14.00 förutom sista ronden som är tidigarelagd med fyra timmar. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1. ”Hemmalaget” har vit vid udda bordsnummer. Notera att det är 0-tolerans (spelarna måste vara på plats när ronden startar) som gäller.

live live live live live
Herrar
Bomben
Damer
Bomben
Webcast
TV
Alla
herrar
Alla
damer

 

Herrarnas partier rond 1.


Damernas partier rond 1.jul 10

WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, WFM Sussana Berg, Kristallens SK, och IM Daniel Semcesen, SK Team Viking, har valt bort SM i Falun och de spelar i stället i Aarhus i Danmark. Inna och Sussana deltager i en WIM-turnering och Daniel i en IM-grupp. Schacksnack återkommer om dem när turneringen avslutats den 15 juli.jul 03

I slutet på augusti börjar ”World Chess Olympiad” att spelas i Istanbul. Sverige har anmält lag till Open och Women.

Open: GM Nils Grandelius, GM Hans Tikkanen och IM Axel Smith samtliga från Lunds ASK. GM Emanuel Berg och GM Pontus Carlsson, SK Team Viking.

Women: Angelina Fransson, Växjö SK, WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, WIM Christin Andersson, SSS BaraBönder, Viktoria Johansson och Emilia Horn bägge Kristallens SK..mar 10

Schacksnack har följt GM-turneringen för damer, som spelats i Rijeka i Kroatien men det är över nu för i går spelades sista ronden och efter denna kunde konstateras att WIM Inna Agrest, Team Viking, kom på andra plats efter särskiljning. Hon förlorade ett parti och det var mot den slutliga segraren WGM Mirjana Medic från Kroatien, som gick obesegrad genom turneringen.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 09

GM-turneringen för damer, som spelas i Rijeka i Kroatien, är Sverige nära en turneringsseger. WIM Inna Agrest har plockat in ytterligare en halv poäng på tidigare ledaren WGM Mirjana Medic så inför sista ronden är de i delad ledning, så det kommer att bli en spännande avslutning. Inna har vit mot Verena Samanic och normalt skall hon inte kunna ställa till några större problem för svenskan eftersom hennes ratingtal är 1644. Mirjana möter som svart Lora Kukic (1842).  Vid tresnåret vet vi hur det gick!

Starttid för dagens rond (9) är klockan klockan 10.00. Betänketiden är 90 minuter + 30 sekunder per drag.

live
Direkt

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 08

Efter gårdagen ronder i GM-turneringen för damer, som spelas i Rijeka i Kroatien, har WIM Inna Agrest plockat in en halv poäng på ledaren WGM Mirjana Medic så det kommer att bli en spännande avslutning. Två ronder återstår att spela och vid en hastig blick på spelschemat verkar det som att de har jämförbart motstånd kvar. I morgon eftermiddag vet vi om det är Mirjana eller Inna som är högst upp i prislistan eller blir det kanske WGM Ana Srebrmic som också är en halva efter Medic? Starttid för dagens rond (8) är klockan 0ch 16.00 och sista ronden börjar klockan 10.00 i morgon. Betänketiden är 90 minuter + 30 sekunder per drag.

live
Direkt

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 07

I går var det dubbelrond i GM-turneringen för damer, som spelas i Rijeka i Kroatien. Det blev en förlust och en vinst för WIM Inna Agrest. Trots detta är hon tvåa i turneringen som fortsätter i dag med rond sex och sju. Det är tufft för damerna med två dubbelronder dagarna efter varandra. Starttid för dagens ronder är klockan 10.00 0ch 16.00. Betänketiden är 90 minuter + 30 sekunder per drag.

live
Direkt

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 06

WIM Inna Agrest, Team Viking, är i delad ledning med WGM Mirjana Medic i en GM-turnering för damer, som arrangeras av Draga SK i Rijeka, efter tre ronder med 2½ poäng. Det är direktsändning och den startar klockan 16.00 undantaget i dag då det är dubbelronder som börjar klockan 10.00 0ch 16.00. Betänketiden är 90 minuter + 30 sekunder per drag.

live
Direkt

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 05

WIM Inna Agrest, Team Viking, är ute i Europa och spelar schack. Hon deltager i en GM-turnering för damer som arrangeras av Draga SK i Rijeka. Det har spelats två ronder och på dessa har Inna hämtat hem 1½ poäng.

Det är direktsändning och den startar klockan 16.00 undantaget i morgon då det är dubbelronder som börjar klockan 10.00 0ch 16.00. Betänketiden är 90 minuter + 30 sekunder per drag.

live
Direkt

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Tidigare artiklar