• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 02

GM Vladimir Potkin som varit bland de främsta under hela turneringen blev Europamästare 2011. Guld och silvermedaljörerna – GM Radoslav Wojtaszek – gick obesegrade genom de elva ronderna. GM Judit Polgar är den första kvinnliga spelaren någonsin som tagit medalj i ett EM.

GM Nils Grandelius, Lunds ASK, kom en bra bit ner i prislistan och han kan knappast vara nöjd med sin insats. Han tog totalt 6½ poäng. Efter förlusten i det dramatiska partiet mot GM Judit Polgar i rond tre  blev det 5 poäng på åtta ronder, men detta mot spelare som var betydligt under honom i rating.
Ingen nordbo kvalificerade sig till World Cup i Khanty Mansiysk i Ryssland den 26/8-21/9, det hade behövts vinst i sista ronden för Peter Heine Nielsen, som kom på plats 32, mot GM Ivan Saric. Det blev remi och därmed var möjligheten borta att komma bland de 23 som kvalificerade sig.
Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och de nordiska spelarnas placering bland 393 deltagare med poäng inför sista ronden. Fullständiga listor finns på Chess-Results.
1 GM Vladimir Potkin 2653 8.5
2 GM Radoslav Wojtaszek 2711 8.5
3 GM Judit Polgar 2686 8.5
32 GM Peter Heine Nielsen 2670 7.5
51 GM Tomi Nybäck 2656 7.0
57 GM Jon Ludvig Hammer 2606 7.0
86 IM Helgi Dam Ziska 2432 6.5
119 GM Hannes Stefansson 2557 6.5
120 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2547 6.5
190 FM Nicolai Getz 2333 5.5
206 FM Andreas Skytte Hagen 2290 5.5
260 IM Bragi Thorfinnsson 2417 5.0
265 WGM Lenka Ptacnikova 2307 5.0
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
Nils partier från rond 1-4 och 6-10.mar 30
live             live             live             live             live             live
Bomben             EM 1-10             EM 11-20             EM 21-30             EM 31-40             EM 41-50
 
De nordbor som dyker upp i direktsändning i rond åtta klockan 15.15 framgår av tabellen. Nils spelar vid bord 82 och det är endast 50 partier som visas.
 
9 GM Jon Ludvig Hammer (5.5) 2606 0-1 GM Rauf Mamedov (5.5) 2667
32 GM Peter Heine Nielsen (4.5) 2670 1-0 GM Vasily Papin (4.5) 2569
34 GM Hannes Stefansson (4.5) 2557 0-1 GM Ilia Smirin (4.5) 2658
Ej i direktsändning.
82 IM Sven Telljohann (4.0) 2415 1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK (4.0) 2547
 
Det återstår fyra viktiga ronder att spela i de 12 Individuella EM. På lördag när turneringen är slut gäller det att vara bland de överst 23 på prislistan och därmed vara kvalificerad för FIDE World Cup, som spelas till hösten (26/8-21/9) och är nästa steg i VM-cykeln. Det kommer inte att bli särspel om vilka som kvalificerar sig till Khanty Mansiysk i Ryssland, där WC-turneringen går av stapeln, bland spelare på samma poäng. Det är kvalitetsberäkning som gäller och inget annat. EM-titeln har tyvärr kommit på undantag, det som intresserar är vem som skall gå vidare. Men samtidigt skall arrangören vara nöjd med att kvalificeringen är en del av turneringen annars hade säkert många av toppspelarna uteblivet.
 
Det är en nordisk spelare som är med i toppen på tabellen och det är norrmannen GM Jon Ludvig Hammer. Två andra från vår del av världen är och nosar på en kvalificering till fortsatt spel i Ryssland och det är den danske stormästaren Peter Heine Nielsen och GM Hannes Stefansson från Island. Tyvärr spolierade GM Nils Grandelius sannolikt sina möjligheter för ett avancemang, det är för många före honom i tabellen, genom förlusterna i rond tre och fyra och remipartiet i sjätte ronden. Även om han tar fyra poäng ytterligare, räcker det knappast.
 
Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och Nils placering inför rond åtta. Fullständiga listor finns på Chess-Results.
 
1 GM Vladimir Potkin 2653 6.0
2 GM Francisco Vallejo Pons   2707 5.5
3 GM Liviu-Dieter Nisipeanu   2673 5.5
138 GM Nils Grandelius, Lunds ASK   2547 4.0
 
 
 
 Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
  
  
Nils partier från rond 1-4 och 6-7.mar 24

I de 12 Individuella EM, som spelas i Aix-Les Bains i Frankrike, spelade Sveriges representant GM Nils Grandelius, Lunds ASK, remi mot GM Gabriel Sargissian (2676) från Armenien i går. I och med att han samlar poäng på sig får han möta starka spelare. I dag står ingen mindre än världens genom tiderna högst rankade dam (nummer 8 i världen år 2005 med ratingen 2735) GM Judit Polgar, HUN (2686), för motståndet och partiet kommer att visas i direktsändning med start klockan 15.15.

Inte mindre än 51 spelare har maximal poängutdelning efter två ronder. Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och Nils placering. Fullständiga listor finns på Chess-Results.

1 GM Alexander Motylev 2677 2.0
2 GM Boris Grachev 2675 2.0
3 GM Alexander Moiseenko 2673 2.0
106 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2547 1.5

Nils partier från rond 1-2.