• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 17

Det är intensiva eftermiddagar när man skall följa partierna mellan några av världens starkaste spelare i Tal Memorial. I dag blev det rätt snabbt partiet mellan GM Magnus Carlsen och GM Boris Gelfand som tilldrog sig det mesta intresset. Kommentatorn vara med rätta lyrisk inför vad som utspelades. I bland var det Gelfand som överöstes med superlativer, till exempel efter drag 30…f5 ”great idea…”. Knappt tre drag senare spelade Magnus som en dator och stod överlägset men ändå hade inte Boris gjort något misstag. Ja, vad skulle man tro? Tack Fritz du hade koll på grejorna! Magnus vann!

Innan allt detta hade redan GM Vis. Anand och GM Peter Svidler rökt fredspipa. Detta fick kommentatorerna att uttrycka sig ungefär så här: ”Few people expected such a quick end of the game. Probably the line is simply a draw…” Segrarna från gårdagen – GM Ian Nepomniachtch och GM Vassily Ivanchuk – möttes och det blev rondens längsta parti med remi som resultat.

I morgon möter Magnus, som svart, den spelare som han har svårast för – GM Vladimir Kramnik.

Tabell och partier från rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 16

I första ronden i Tal Memorial överraskade den lägst rankade i turneringen GM Ian Nepomniachtch att som svart vinna över en av favoriterna till slutsegern – GM Vladimir Kramnik. Det blev ett Engelskt parti där svart pressade fram ett par damflygelbönder och trots olikfärgade löpare kunde inte Kramnik hålla ställningen.

GM Magnus Carlsen hade svart mot sin kollega bland de fyra 2800-spelarna GM Levon Aronian. Den senare missade vinsten, enligt deras genomgång vid presskonferensen, i drag 50 när han spelade Tf5? i stället för det vinnande draget Lc7! (…e3  51.b5 Lh4  52.d7 e2  53.Tg1 e1D 54.Txe1 Lxe1 55.d8D Txd8 56.Lxd8…) och så mynnade det hela ut i remi inom några få drag. Poängen var att om Levon spelat Lc7! hade Magnus senare fått offra sin löpare på vits b-bonde och det viktiga h8-fältet hade varit av samma färg som vits löpare…

GM Vassily Ivanchuk vann mot femfaldige ryske mästare GM Peter Svidler.

I morgon klockan 12.00 står bland annat partiet world no. 1 GM Magnus Carlsen mot VM-utmanaren GM Boris Gelfand på programmet. Mer om detta i morgon förmiddag.

Tabell och partier från rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jan 26

”Landskampen” mellan Ryssland och Holland som utspelade sig i går i 73 Tata Steel Chess Tournament 2011 slutade salomoniskt oavgjort efter det att GM Jan Smeets som svart vunnit över regerande ryske mästaren GM Ian Nepomniachtch, giganten och tidigare världsmästaren GM Vladimir Kramnik besegrade GM Erwin l’Ami och eftersom övriga partier gick hans väg är han med i ledningen av tabellen. Senaste sigemanssegraren GM Anish Giri delade poängen med världsmästarekandidaten GM Alexander Grischuk.

Tyvärr hade Schacksnack andra uppdrag i går kväll och kunde inte följa ronden. Av rapporterna att döma var det en högintressant rond. Tydligen spelade GM Hikaru Nakamura och Världsmästarten GM Vis. Anand ett spännande parti där Anand kom bäst ut ur öppningen men inte kunde omsätta fördelen till mer än delad poäng. Det andra för utgången av turneringen viktiga partiet spelades mellan GM Magnus Carlsen och GM Maxime Vachier-Lagrave och slutade även det remi.

Studera tabellen närmare och avge sedan ett tips om vem som kommer att vinna GM-A….? I högerspalten finns en expressomröstning.

Spelschemat för dagens rond (10) uppvisar bland annat: Carlsen – Nepomniachtchi och Nakamura – Vachier-Lagrave. Det är något att se fram emot! Klockan 13.30 startar dramatiken. I morgon är det spelledigt i Wijk aan Zee så då går det att ängna sig åt Gibraltar Chess Festival med all kraft.  

26/1. Rond 10 GM-A (25/1. Live Top List)
GM Viswanathan Anand 2810 vs. GM Alexei Shirov 2722
GM Anish Giri  2686 vs. GM Levon Aronian 2805
GM Ruslan Ponomariov 2744 vs. GM Alexander Grischuk 2773
GM Erwin l’Ami  2624 vs. GM Wang Hao  2731
GM Jan Smeets  2662 vs. GM Vladimir Kramnik 2784
GM Magnus Carlsen 2814 vs. GM Ian Nepomniachtchi 2733
GM Hikaru Nakamura 2751 vs. GM Maxime Vachier-Lagrave 2715

 

Direktsändningen startar klockan 13.30. Genom att använda skärmarna  går det utmärkt att följa sändningarna från de olika grupperna. Skärm 2-4 är länkade till den omtyckta Chessbomben och där kan man också kan följa åskådarnas kommentarer.

live               live      
Hemsidan           GM-A, B och C.

live        live        live
    GM-A                 GM-B                 GM-C

GM-A.
Tabell och partier.
Rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.