Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 16

Tyvärr lyckades det inte för GM Pia Cramling att redan i dag kvalificera sig för fortsatt spel i ”Dam-VM” i Khanty-Mansiysk genom att ta 1½ poäng mot IM Irina Krush, USA (2470). Förutsättningen var god då det ”bara” behövdes remi, men Irina satsade allt på ett kort eftersom det var vinna eller försvinna som gällde för hennes del.

Pia är i fint sällskap i morgon för även Världsmästaren GM Hou Yifan måste genomlida det nervpirrande särspelet. Största överraskningen hittills i turneringen är att GM Humpy Koneru Indien blev eliminerad och det var GM Natalia Zhukova (foto) från Ukraina som såg till att så skedde.

Det blir naturligtvis direktsändning från särspelet som startar klockan 10.00.

live live
Hemsida Bomben

The tie-breaks begin with two rapid games: 25 minutes plus 10 second per move for each player. If the score is 1-1, they will continue with two quicker games: 10 minutes plus 10 seconds per move. If the winner is still not determined, the players will proceed to blitz games: 5 minutes plus 3 seconds per move. Finally, is the score remains equal, the Armageddon game steps up: White has 5 minutes, Black has 4 minutes, 3 seconds per move are added starting with the move 61, and a draw counts as a victory for Black.


Tabell och partier rond 2.1-2.2.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 15


GM Pia Cramling.

För ett par timmar sedan avslutades rond 2.1 i ”Dam-VM” i Khanty-Mansiysk och GM Pia Cramling vann mot WGM Irina Krush, USA (2470) vilket gör att hon har skaffat sig ett utmärkt läge för att avancera till tredje omgången. Det behövs ”bara” remi i morgon så är saken klar. En av storfavoriterna till titeln GM Humpy Koneru har satt sig i en besvärlig sits eftersom hon förlorade mot GM Natalia Zhukova från Ukraina.

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar klockan 10.00.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 2.1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 29
Om avslutning i FIDE Women´s GP i Ankara skrev Schacksnack efter det att ”finalpartiet” mellan GM Anna Muzychuk och GM Humpy Koneru i rond nio slutat med vinst för Anna, att det fortfarande var mycket som kunde hända. Vad rätt! När översta steget på prispallen skulle bemannas visade det sig att dit klättrade GM Humpy Koneru efter det att hon avslutat med två vinster och Anna endast mäktade med lika många remier.
1 GM Humpy Koneru 2593
2 GM Anna Muzychuk 2606 8.0
3 GM Xue Zhao 2549

På grund av tekniska problem med schacksnacktabellen kommer partierna några dagar att publiceras i två delar.

Partierna rond 10-11.

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 26

I dag spelades ett viktigt parti i FIDE Women´s GP i Ankara mellan de två på bilden. Frågan är om det var avgörande för vem som skall stiga högst upp på prispallen på fredag. Men vid en närmare granskning av spelschemat för trion – GM Anna Muzychuk, GM Humpy Koneru och GM Xue Zhao – i toppen på tabellen är det bara att konstatera att ännu kan mycket hända…

Humpy var i ledning i turneringen med en halv poäng när hon i dag satte sig vid brädet för att möta ratingfavoriten Muzychuk. Den senare hade bonde mer när hon gick in i ett dubbelt tornslutspel, som hon instruktivt förde till vinst.

Det är direktsändning klockan 14.00 utom sista ronden på fredag, som startar klockan 09.00.

live
Hemsida

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 25

Det är några ronder sedan Schacksnack informerade om hur det går i FIDE Women´s GP i Ankara. Det återstår tre ronder och inför dessa har GM Humpy Koneru från Indien ledningen med en halv poäng före ratingfavoriten GM Anna Muzychuk och det är nog mellan dessa kampen om förstapriset (€ 6 500) kommer att stå. De möts i morgon med Humpy som vit.

Notera att det är spelledigt i dag. I fortsättningen är det direktsändning klockan 14.00 utom sista ronden – den 28:e – då starttiden är 09.00.

live
Hemsida

 

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 22

Om FIDE Women´s GP i Ankara berömde Schacksnack i förra inlägget spelarna för deras kampvilja vilket kunde avläsas i antalet remipartier. I går, i rond fem, blev det ett övervägande antal remier fyra av sex möjliga. Ledarna inför gårdagens rond GM Hympy Koneru och WGM Lufei Ruan delade poängen med sina motståndare och detta öppnade för ratingfavoriten GM Anna Muzychuk som vann mot GM Monika Socko och i och med detta sällade sig till de tidigare ledarna på fyra poäng. Men redan i dag kan det bli förändringar i toppen för spelschemat innehåller bland annat mötet mellan Ruan och Koneru.

Naturligvis är det direktsändning och den startar klockan 14.00 utom sista ronden – den 28:e – då starttiden är 09.00. Under resans fortsatta gång är det ytterligare en spelledig dag och den infaller den 25:e.

live
Hemsida

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 

 sep 20

Tre remier i rond 3 och 4, i FIDE Women´s GP i Ankara, på 12 partier är mer än godkänt. Damen på bilden GM Humpy Koneru Indien tog två poäng och kom därmed upp jämsides med med tidigare ledaren WGM Ruan Lufei från Kina. Bägge damerna har endast tappat en halva och det var märkligt nog mot samma motståndare GM Xuei Zhao Kina.

Naturligvis är det direktsändning och den startar klockan 14.00 utom sista ronden – den 28:e – då starttiden är 09.00. Under resans gång är det två spellediga dagar och de infaller den 20 och 25:e.

live
Hemsida

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 28

Det återstår en rond att spela i i Women GP i Jermuk i Armenien och i ensam ledning inför denna är den obesegrade Världsmästaren Hou Yifan från Kina. Hon behöver endast remi, vilket kan bli nog så svårt, mot GM Kateryna Lahno. Men hur som helst med detta, oberoende av resultatet kommer det att bli en kinesiska som blir turneringssegrare. GM Humpy Koneru från Indien, som Schacksnack utsåg till hennes svåraste konkurrent, har inte lyckats utan hon återfinns i mitten på tabellen.

Direktsändningen startar klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 23

Under sommaren blir det då och då lite avbrott i rapporteringen för det gäller ju att ta vara på dagarna den ”soliga” delen av året. Sedan sist har det spelats två ronder i Women GP i Jermuk i Armenien och det har inte hänt så väldigt mycket i toppen på tabellen. WGM Ju Wenjun från Kina leder fortfarande när halva turneringen är spelad men försprånget har krympt till en halv poäng. Lyckas hon hålla undan kan det bli ett direkt avgörande parti i sista ronden för då väntar GM Humpy Koneru Indien. Mötet mot landsmaninnan Världsmästaren GM Hou Yifan är avverkat och det slutade remi!

I dag är det spelledigt men i morgon startar direktsändningen som vanligt klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 21

Toppmötet i Women GP i Jermuk i Armenien mellan GM Humpy Koneru från Indien och Världsmästaren GM Hou Yifan slutade inte helt oväntat med remi. Men det var ingen av dessa som ledde turneringen efter tredje ronden utan det var WGM Ju Wenjun och WGM Ruan Lufei. De möttes i går och Jus avslutning hade platsat som Partislut på Schacksnack, men det är några veckor kvar innan de dyker upp igen så denna gång får ni spela genom partiet.

Direktsändningen startar klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Tidigare artiklar