• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 07

I 3rd Danzhou GM som spelas i Kina har arrangören dukat upp för sista ronden. Kampen om första priset står mellan två spelare – GM Hua Ni och GM Xiangzhi Bu. Den kvinnliga Världsmästaren Hou Yifan har haft stora problem mot de åtta herrarna hon hittills mött och ligger sist i tabellen. Yifan har ännu inte lyckats vinna något parti och det ser inte ut som det skall bli någon förändring på den fronten även i sista ronden (det blev remi).

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.okt 11

Efter det att tredje ronden fullbordats visade det sig att spelaren på fotot är i ensam ledning i Governor´s Cup i Ryssland efter att ha besegrat GM Alexander Moiseenko i ett komplicerat Kungsindiskt parti som är väl värt att spela igenom. Det avslutas med ett drag som också hade platsat bland Schacksnacks partislut. Det andra partiet som gick till avgörande var det slaviska mötet mellan GM Evgeny Tomashevsky och GM Hua Ni, som den förre vann.

Tabell och partier efter rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 10

Tydligen går det att vinna trots att motståndaren använder ”remiöppningen” berlinerförsvaret i Spanskt. Detta fick den högst rankade i Governor´s Cup i Ryssland – GM Ruslan Ponomariov – erfara i partiet mot GM Evegeny Alekseev i går. Ytterligare två partier gick till avgörande och det var de två Alexander – Morozevich och Moiseenko – som vann mot GM Nikita Vitiugov respektive GM Hua Ni.

Tabell och partier efter rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 23

Det återstår två ronder att spela i 2nd Danzhou Super GM 2011 i Kina och inför avslutningen har den endast 16-årige GM Yu Yangyi (2646) tagit ledningen med en halv poäng. Detta beroende på att han var den ende i sjunde ronden, som mäktade med att vinna ett parti. Helpoängen kom mot GM Hua Ni (2661).

Sjunde ronden spelades i går och dyker det upp partier från dagens rond kommer tabell/partiavdelning att kompletteras med dessa. Håll utkik!

Förra årets turnering med tabell och partier för genomspelning.

Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 11

GM Liren Ding blev kinesisk mästare, för andra gången, med två poängs marginal före en trio som toppades av GM Hua Ni. Ding var obesegrad och bokfördes för 7 vinster och 4 remier vilket innebar att han fick en prestationrating på 2868! På de sista sex ronderna tog han 5½ poäng! Den kvinnliga Världsmästaren GM Yifan Hou blev ensam femma på sex poäng och en prestationsrating på 2645. Detta inger respekt och hennes kommade motståndare i VM-matchen senare i år GM Humpy Koneru fick något att tänka på…

Det spelades också en damturnering och denna vanns av WGM Zhang Xiaowen (2344) på 8½ poäng av 11 möjliga. Tvåa blev GM Zhao Xue (2495) och hon var distanserad med en halva.

Prislista och partier.
11 ronder.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 08

Ännu leder GM Liren Ding och han är den ende obesegrade efter nio ronder eftersom den kvinnliga Världsmästaren GM Yifan Hou fick inkassera sin första förlust i går och den som stod för prestationen var GM Hua Ni. Den högst rankade i turneringen är Yue Wang (2734) men han är säkert inte nöjd med vad som hänt hittills. I går kom den andra förlusten och den som stod för bedriften var GM Yangyi Yu. Därmed är Wang utom chans att bli mästare.

Naturligtvis är det direktsändning från Kina och den startar dagligen klockan nio. Betänketiden är 90 minuter för hela partiet + 30 sekunder i tillägg från första draget.

Tabell och partier.
Rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 05

I dag är det spelledigt i de kinesiska mästerskapen och inför detta leder GM Hua Ni en halva före GM Liren Ding. Den kvinnliga Världsmästaren GM Yifan Hou vann lämpligt i går mot GM Yangyi Yu, i ett parti som är värt att spela genom, och är med detta på en delad fjärde plats inför morgondagen då hon möter GM Jun Zhao.

Naturligtvis är det direktsändning från Kina och den startar dagligen klockan nio. Betänketiden är 90 minuter för hela partiet + 30 sekunder i tillägg från första draget.

Tabell och partier.
Rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 18

corus 2010b

I rond tre  i CORUS Chess 2010 spelade IM Nils Grandelius remi i GM-C som svart mot GM Zhaoqin Peng. Ingen av de övriga har undvikit poängförlust i och med att GM Ray Robson spelade remi mot IM Mariya Muzychuk

I GM-A överraskar GM Alexei Shirov storligen. Även i dag kunde han skriva in en etta i protokollet efter att övertygande besegrat GM GM Sergey Tiviakov. Även Magnus Carlsen vann.

I GM-B förlorade GM Tomi Nybäck från Finland mot kinesen GM Hua Ni. Tomi återfinns därmed i botten av tabellen med sin enda poäng.  


GM-A, GM-B och GM-C.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.