• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 29

Det blev dramatiskt i sista ronden i Women GP i Jermuk i Armenien. GM Hou Yifan, som till dess gått obesegrad genom turneringen, förlorade mot GM Kateryna Lahno. Men hon stod till slut som segrare eftersom hennes närmaste konkurrenter landsmaninnorna WGM Lufei Ruan och Wenjun Ju, som under flera ronder varit parkerade högt upp i tabellen, och vid vinst kunde gjort henne äran stridig om första platsen också förlorade. Det innebar att det inte bara blev kinesiskor på prispallen vilket framgår av bifogat foto.

Prislista och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 28

Det återstår en rond att spela i i Women GP i Jermuk i Armenien och i ensam ledning inför denna är den obesegrade Världsmästaren Hou Yifan från Kina. Hon behöver endast remi, vilket kan bli nog så svårt, mot GM Kateryna Lahno. Men hur som helst med detta, oberoende av resultatet kommer det att bli en kinesiska som blir turneringssegrare. GM Humpy Koneru från Indien, som Schacksnack utsåg till hennes svåraste konkurrent, har inte lyckats utan hon återfinns i mitten på tabellen.

Direktsändningen startar klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 26

Nu är ordningen nästan återställd i Women GP i Jermuk i Armenien eftersom Världsmästaren Hou Yifan från Kina, efter åtta ronder, tagit sig upp i nivå med tidigare ensamma ledaren landsmaninnan WGM Ju Wenjun. Däremot går det sämre för, åtminstone en av Schacksnack uttalad förhandsfavorit, GM Humpy Koneru från Indien som i går förlorade andra partiet i rad och den som stod för bedriften denna gång var GM Kateryna Lahno från Ukraina. Därmed är hon en av tre som delar andra platsen en poäng efter ledarduon.

Direktsändningen startar klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 25

I går var damerna som deltager i Women GP i Jermuk i Armenien åter på plats efter den spellediga dagen för att spela rond sju. WGM Ju Wenjun från Kina är svår att få bort från ledareplatsen, hon leder fortfarande obesegrad med en halv poäng när det återstår fyra ronder att spela. De närmaste förföljarna, som också är från Kina,  är en halva efter och det är Världsmästaren GM Hou Yifan och WGM Ruan Lufei.

Direktsändningen startar klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 23

Under sommaren blir det då och då lite avbrott i rapporteringen för det gäller ju att ta vara på dagarna den ”soliga” delen av året. Sedan sist har det spelats två ronder i Women GP i Jermuk i Armenien och det har inte hänt så väldigt mycket i toppen på tabellen. WGM Ju Wenjun från Kina leder fortfarande när halva turneringen är spelad men försprånget har krympt till en halv poäng. Lyckas hon hålla undan kan det bli ett direkt avgörande parti i sista ronden för då väntar GM Humpy Koneru Indien. Mötet mot landsmaninnan Världsmästaren GM Hou Yifan är avverkat och det slutade remi!

I dag är det spelledigt men i morgon startar direktsändningen som vanligt klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 21

Toppmötet i Women GP i Jermuk i Armenien mellan GM Humpy Koneru från Indien och Världsmästaren GM Hou Yifan slutade inte helt oväntat med remi. Men det var ingen av dessa som ledde turneringen efter tredje ronden utan det var WGM Ju Wenjun och WGM Ruan Lufei. De möttes i går och Jus avslutning hade platsat som Partislut på Schacksnack, men det är några veckor kvar innan de dyker upp igen så denna gång får ni spela genom partiet.

Direktsändningen startar klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 20

I går spelades tredje ronden i Women GP i Jermuk i Armenien och GM Humpy Koneru från Indien fick lämna ifrån sig första platsen efter det att hon förlorat mot GM Elina Danielian. Men det återstår åtta ronder att spela så det finns möjligheter att reparera skadan för Schacksnack tror fortfarande att kampen om första platsen kommer att stå mellan Koneru och Världsmästaren GM Hou Yifan. En fingervisning kommer redan i eftermiddag för då möts de två.

Direktsändningen startar klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 19

I går spelades andra ronden i Women GP i Jermuk i Armenien och GM Humpy Koneru från Indien vann och är i ensam ledning med två poäng. Det var en verklig kamprond eftersom samtliga partier gick till avslut. Kommentatorerna var nöjda med vad de fick se även om till exempel partiet där Världsmästaren GM Hou Yifan var inblandad kunde slutat annorlunda, men så dök den förhatliga tidsnöden upp och så var dagen förstörd för svart.

Direktsändningen startar klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 18

I går invigdes Women GP i Jermuk i Armenien med stor pompa och ståt och FIDE ordföranden Kirsan Ilyumzhinov var som sig bör på plats. 12 damer skall göra upp om placeringarna och högst rankad är Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina och ett inte alls för svårt tips är att som så många gånger förr utnämna GM Humpy Koneru från Indien till hennes svåraste konkurrent om första platsen. GM Pia Cramling som inte för så länge sedan deltog i GP-turneringarna är inte med i Armenien.

Direktsändningen startar klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.