Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 12


Elsness och Østenstad.
Foto Sjakkhusets hemsida.

Det behövdes många partier innan GM Berge Østenstad kunde säkra sitt åttonde Norgemästerskap. I matchen, som spelades i Sjakkhuset i Oslo, om den åtråvärda ”Kongepokalen” mötte han IM Frode Elsness. Först spelades två långpartier och dessa slutade remi. Därefter följde fyra snabbschackpartier, som slutade 2-2, och när Berge vann de därpå följande blixtpartierna med 1½-½ så var saken klar. Läs mer i norska ”Nettavisen” om matchen.

Partierna från Norgemästerskapet 2011.
2 långpartier, 4 snabbschack och 2 blixt.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 11


IM Axel Smith Lunds ASK ”Norsk mästare”.
Foto Calle Erlandsson.

Studera bifogad tabell noga för någon liknande syn dröjer säkert länge. Den visar prispallen i den norska Eliteklassen i Landsturneringen som har spelats i Oslo. Överst tronar IM Axel Smith från Lunds ASK. Eftersom han är svensk, måste han ha bott i landet ett år för att erövra titeln, får han inte vara med i särspelet om kongepokalen utan det blir en uppgift för IM Frode Elsness och GM Berge Østenstad senare i år.

Plåster på såren blir att Axel får vara med och dela på penningpriserna. Det såg länge ut som att Smith skulle bli ensam i toppen på tabellen men som det står på Bergens SK:s hemsida: ”…men de norske toppspillerne våknet etterhvert…” och det var väl tur för fridens skull. ”…Smith er historisk..” läs mer om varför i norska ”Nettavisen”.

1 IM Axel Smith, Lunds ASK 2450 Kristiansund 6.0
2 IM Frode Elsness 2485 Moss 6.0
3 GM Berge Østenstad 2462 Asker 6.0


jan 24

En och annan svensk tar sig till Norge och deltager i den norska motsvarigheten till vår elitserie – Chess Attack Serien. Denna gång var det GM Emanuel Berg (Burgsviks SK), som spelar för Oslo SS, och i Moss finns FM Anton Frisk Kockum (Örgryte SK) .

Fredag/söndag har tre ronder (4-6) spelats och i rond 4 möttes OsloSS och Moss. Oslolaget är favoriter till seriesegern men det gick grus i maskineriet mot Moss för de fölorade med 2-4 och svenskarna förlorade sina partier, Berg mot IM Frode Elsness och Kockum mot GM Leif E. Johannessen.

Efter rond 6.
Porsgrunn
11,0
  6 Asker 6,0
OSS
10,0
  7 Nordstrand 5,0
SK 1911
7,0
  8 SOSS 4,0
Bergens
7,0
  9 Akademisk 4,0
Moss
6,0
  10 Trondheim 0,0

Svenskarnas partier.
Bergs parti från rond 6 saknas
.aug 04

arctic 2010

Det går mycket bra för Sverigemästaren GM Emanuel BergArctic Chess Challenge, som spelas i den ”kommande Schack-OS staden (2014)” Tromsö. I går blev det vinst mot norrmanen IM Frode Elsness (2485) och i och med detta är han en av sex med full pott efter fyra partier. I dag vankas andra bullar. Spelschemat för rond 5 visar att Emanuel fått vit mot den högst rankade i turneringen – GM Loek van Wely (2677) från Holland. Vinst för Emanuel öppnar upp för en spännande andra halva i turneringen. IM Bengt Lindberg är tillsammans med 24 andra endast en poäng efter toppen och han möter i dag ungraren GM Zoltan Gyimesi (2598).

164 deltagare
1 GM Ivan Ivanisevic Serbien 2611 4.0
2 GM Bartosz Socko Polen 2646 4.0
3 GM Loek van Wely Holland 2677 4.0
5 GM Emanuel Berg Sverige 2612 4.0
23 IM Bengt Lindberg Sverige  2413 3.0
41 Eric Vaarala Sverige  2102 2.5
50 Kaj Engström Sverige  2290 2.5
55 GM Thomas Ernst Sverige 2430 2.5
68 Kent Ängskog  Sverige  2204 2.0
91 Johan Sigeman Sverige  2153 2.0
93 Henrik Lindberg Sverige  2230 2.0
94 Tobias Petersson Sverige  2135 2.0
104 Magnus Eriksson Sverige  2165 2.0

 

 Direktsändningen startar klockan 14.00 och vid första bordet möts GM Emanuel Berg och GM Loek van Wely.

live

 Svenskarnas partier Arctic Chess Challenger rond 1-4.aug 03

arctic 2010

Kent Ängskog kunde naturligtvis inte behålla första platsen i Arctic Chess Challenge, som han hade efter rond två. Det behövdes en GM från Armenien för att göra detta. Men trots förlusten i går är han rankad som näst bäste svensk efter Sverigemästaren GM Emanuel Berg. Berg vann det inhemska stormästaremötet mot Thomas Ernst i tredje ronden och i och med detta är han fortfarande obesegrad när han i dag ställs mot norrmanen IM Frode Elsness (2485). Samtliga ”svenska” partier från rond 1 och 3 finns för genomspelning längst ner i inlägget.

164 deltagare
1 GM Loek van Wely  Holland 2677 3.0
2 GM Bartosz Socko Polen 2646 3.0
3 GM Chanda Sandipan Indien 2637 3.0
5 GM Emanuel Berg Sverige 2612 3.0
32 Kent Ängskog  Sverige  2204 2.0
39 IM Bengt Lindberg Sverige  2413 2.0
42 GM Thomas Ernst Sverige 2430 2.0
64 Henrik Lindberg Sverige  2230 2.0
76 Eric Vaarala Sverige  2102 1.5
46 Kaj Engström Sverige  2290 1.5
94 Johan Sigeman Sverige  2153 1.5
103 Tobias Petersson Sverige  2135 1.0
134 Magnus Eriksson Sverige  2165 1.0

 

 Direktsändningen startar klockan 14.00.

live

 Svenskarnas partier Arctic Chess Challenger rond 1-3.jul 06

Norska mästerskapet 2010

Det kan vara tid att rapportera om det Norska Mästerskapet 2010 som samlat 485 deltagare. Turneringen är fyra ronder på väg efter dubbelrond i går och pågår till den 10:e.  Det finns kanske någon som undrar varför inte GM Jon Ludvig Hammer är med? Orsaken är att han spelar lagmästerskapet i Grekland. Favoriter i hans frånvaro har GM Kjetil A. Lie (2505), IM Frode Elsness (2501) og IM Espen Lie (2472) seglat upp som.


Tabell och partier rond 1-4
.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 04

Norska mästerskapet 2010

Norska Mästerskapet 2010 startade precis som det svenska i går och pågår till den 10 juli. Schacksnack kommer då och då att lägga in tabell och partier för genomspelning. Det var trögt i portgången för favoriterna den ende som vann av dessa var IM Frode Elsness

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 19

Schackbräde

Det har inte varit lätt att få fram uppgifter vad som hänt i Moss GM-turnering under helgen. Efter det att huvudturneringen var slut vidtog slutspel. GM Emanuel Berg fick i detta möta norrmannen IM Frode Elsness i spel om 3-4 plats. Efter särskiljning resulterade detta i att Emanuel inte fick plats på prispallen. Ny information: Emanuel blev trea. För mer detaljer om huvudturneringen se bifogad tabell nederst i inlägget. 

Placering efter särspel
Kveinys A. GM
Miezis N. GM
Berg E. GM
Elsness F. IM
Kovachev D.  
Løvik L. FM
Haugli P. IM
Getz N.  

 

De flesta partierna för genomspelning.
Eftersom det inte varit någon direktsändning från Norge har det skrivits en del på arrangörens blogg.

Tabell med resultaten från huvudturneringen.apr 16

Elsness moss 2010

När det återstår två ronder i Moss GM-turnering är sverigeettan GM Emanuel Berg i ledning på fyra poäng. Han är en halva före GM Aloyzas Kveinys, LTU (2531) och norrmannen IM Frode Elsness (2460) (foto: Bjørn Berg Johansen). I dag blir det ett intressant stormästaremöte för då möts Normunds Miezis, LAT (2525) och Emanuel med start klockan 16.00.  

Partierna från rond 1-5 för genomspelning.
Eftersom det inte blir någon direktsändning från Norge kommer det fortlöpande kommentarer under ronden på arrangörens blogg.

Tabell med resultaten.apr 13

I går klockan 16.00 startade Moss GM-turnering med bland annat GM Emanuel Berg (bilden, ej från Moss) bland deltagarna. Han vann mot IM Frode Elsness. I dag, med start klockan 16.00, möter Emanuel GM-kollegan Aloyzas Kveinys, LIT (2531). Tyvärr har inte arrangören publicerat partierna i de för Schacksnack så viktiga pgn-filerna. Bifogar ändå tabellen för resultatens skull och skulle filerna dyka upp kommer den att kompletteras med dessa.

Partierna från rond 1 för genomspelning.
Eftersom det inte blir någon direktsändning från Norge kommer det fortlöpande kommentarer under ronden på arrangörens blogg.

Tabell med resultaten.

Tidigare artiklar