• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 26

Den högst rankade i Franska mästerskapet 2011 – GM Maxime Vachier-Lagrave (2722) – blev mästare för andra gången i går, första gången var 2007. Det har varit en fin turnering med många starka spelare. När prislistan var klar visade det sig att Maxime hade – GM Laurent Fressinet (2698) och GM Etienne Bacrot (2710) – som var rankade 3 och 2 närmast sig.

Spela gärna igenom partierna för där finns flera guldkorn.

Prislista och partier från rond I-XI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 25

Det blir ingen direkt final mellan GM Etienne Bacrot (2710) och GM Maxime Vachier-Lagrave (2722) men bägge är fortsatt med i kampen om titeln. Men i första hand blir det en affär mellan den sistnämnde och GM Laurent Fressinet (2698). De har bägge 6½ poäng när ronden startar i eftermiddag. Bacrot och Vachier-Lagrave möts och Fressinet har svart mot GM Christian Bauer (2637) så nog är det fördel Laurent.

Spela gärna igenom partierna för där finns flera guldkorn.

live
Sista ronden startar klockan 15.30 men direktsändningen är fördröjd med 30 minuter för att bland annat försvåra fusk.

Tabell och partier från rond I-X.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 24

Nu är superstormästarna samlade i ”prislistan” för Franska mästerskapet 2011. Vem som till slut kommer att står som segrare är en knivig 10 000 kronors fråga eftersom där är sex spelare inom en halv poängs marginal. Det har blivit så raffinerat att i sista ronden möts förhandsfavoriterna GM Etienne Bacrot (2710) och GM Maxime Vachier-Lagrave (2722). Om ingen av dem går på en mina i dag kan det bli det att bli ett direkt avgörande parti på söndag om vem som skall bli mästare. Men för all del räkna inte bort GM Laurent Fressinet (2698).

Spela gärna igenom partierna för där finns flera guldkorn.

live
Rond 10 startar klockan 16.30 men direktsändningen är fördröjd med 30 minuter för att bland annat försvåra fusk.

Tabell och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 23

I Franska mästerskapet 2011 spelades i går rond 8. Dagen skulle egentligen varit spelledig men eftersom någon stulit 230 klockor blev det inget spel i söndags utan den ronden spelades i går. Det har tätnat till rejält i tabellen. Inte mindre än sex spelare av de tolv som deltager är samlade inom en halv poäng och samtliga förhandsfavoriter finns med. Det återstår tre ronder att spela så upplösningen har alla möjligheter att bli spännande.

live
Rond 9 startar klockan 15.30 men direktsändningen är fördröjd med 30 minuter för att bland annat försvåra fusk.

Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 22

Efter Schacksnacks lediga dag i går söndag var det meningen att det skulle komma en liten rapport från Franska mästerskapet 2011 rond sju och åtta i dag. Nu blir det partier endast från lördagsronden (7) eftersom gårdagens rond blev uppskjuten till måndag, som egentligen var planerad som spelledig, beroende på att någon stulit 230 klockor natten mot söndag från spellokalen och att spela schack utan klocka går knappast i en turnering numera.

live

Rond 8 startar klockan 15.30 men direktsändningen är fördröjd med 30 minuter för att bland annat försvåra fusk.

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 20

Franska mästerskapet 2011 har avverkat sex ronder. Bifogar tabell och partier från de hittills spelade ronderna.

live

Rond 6 startar klockan 15.30 men direktsändningen är fördröjd med 30 minuter för att försvåra fusk.

Tabell och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 19

Efter gårdagens rond är de högst rankade i turneringen samlade runt prispallen men utöver dessa har en katt smugit sig in bland hermelinerna och det är GM Andrei Istratescu (2645). Tabellen har väl i övrigt det utseende som var förväntat.

live

Rond 6 startar klockan 15.30 men direktsändningen är fördröjd med 30 minuter för att försvåra fusk.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 18

Den 20-årige GM Romain Edouard bjöd upp till kamp mot GM Laurent Fressinet, men som i de flesta fall när superstormästarna är i farten vinner de till slut, så även i går. Ytterligare ett parti gick till avgörande och vilket det är framgår av bifogad tabell. Det har tätnat till rejält i toppen på tabellen, fem spelare inom en halv poäng.

live

Direktsändning klockan 15.30.

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 17

Efter tredje ronden i Franska mästerskapet (kategori 15/2619) leder, den högst rankade i turneringen, Maxime Vachier-Lagrave (2722) en halv poäng före sina starkaste konkurrenter – Etienne Bacrot (2710) och Laurent Fressinet (2698) – eftersom de spelade inbördes remi och Maxime vann mot GM Hicham Hamdouchi. En spelare som trängt in sig i toppen på tabellen är 20-årige GM Romain Edouard som besegrade GM Andrei Shchekachev i ett Engelskt parti och så är de tre spelare på två poäng. Risken är stor att det blit avbrott i framgången i dag eftersom han möter Fressinet vilket naturligtvis går att följa i direktsändning..

live

Direktsändning klockan 15.30.

Tabell och partier från rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 16

I dag spelas tredje ronden i Franska mästerskapet (kategori 15/2619) och att vinna turneringen kommer att kräva lite extra eftersom nästan samtliga av landets bästa spelare är på plats i Caen, som ligger i nordvästra hörnet i närheten av Engelska kanalen. Deltagarelistan toppas av världsstjärnorna och stormästarna Maxime Vachier-Lagrave (2722), Etienne Bacrot (2710) och Laurent Fressinet (2698).

live

Direktsändning klockan 15.30.

Tabell och partier från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.