Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 19

Världsmästaren GM Hou Yifan segrade obesegrad i andra upplagan av FIDE Women Grand Prix som spelats i Kina. I avslutningsronden spelade hon remi som svart mot GM Elina Danielian. Bland de första sex damerna gick det att räkna in fem från Kina. Det var IM Anna Muzychuk från Slovenien som lyckades klämma in sig på en andra plats även hon obesegrad!

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 17

Nu närmar sig andra upplagan av FIDE Women Grand Prix sitt slut. I morgon spelas näst sista ronden och då kan deltagarna börja fundera på hur mycket prispengar de kommer att få. Turneringssegraren verkar bli Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina för hon leder med en poäng i ensamt majestät efter att i dag besegrat landsmaninnan WGM Ruan Lufei. En ensam segrare kommer att kunna kvittera ut €6 500 av den totala prispotten på 40 000. Totalsegraren av Women Grand Prix (6 deltävlingar) kommer att som en bonus utöver prispengarna erhålla €15 000.

Tabell och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 15

Nu är det som sig bör. Kinesiskan och Världsmästaren GM Hou Yifan leder FIDE Women Grand Prix i ensamt majestät på sex poäng vilket är en halva före landsmaninnan GM Xue Zhao när det återstår tre ronder att spela.

Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 14

En av damerna på bilden WGM Ruan Lufei är i delad ledning med Världsmästaren GM Hou Yifan i FIDE Women Grand Prix, på fem poäng efter sju ronder. Det innebär att hade det varit prisutdelning i dag skulle prispallen bemannats av tre kinesiskor eftersom GM Xue Shao rankas på tredje plats före IM Anna Muzychuk från Slovenien, även om den senare har samma poäng.

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 14

Den kinesiska dominansen är stor efter rond sex i FIDE Women Grand Prix. Bland de fem främsta i tabellen, samtliga med fyra poäng, är 4 från det stora landet i öster. Den enda som ännu så länge sticker upp är IM Anna Muzychuk från Slovenien. Noterbart är att ingen av de fem ännu förlorat något parti!

Tabell och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 12

För ett par dagar sedan blev GM Peter Heine Nielsen eliminerad i World Cup och redan dyker han upp i Kina för att hjälpa GM Viktorija Cmilyte i de avslutande ronderna i FIDE Women Grand Prix. Inledningen blev inte så bra för hon förlorade i dag mot IM Batkhuyag Munguntuul från Mongoliet.

I går var det spelledigt i Shenzhen och det hade tydligen gjort damerna gott för i dag när femte ronden avslutats visade det sig fyra av sex partier gick till avgörande. Fortfarande är det tätt i toppen på tabellen inte mindre än fem spelare har 3½ poäng.

På hemsidan kan man bland annat läsa att:

On 11th of September the players enjoyed a day off. Most of the participants, trainers and organizers embarked on the rest-day’s activities but some of them preferred to stay in the hotel and relax before the next games. The organizers of the Grand Prix launched some special agenda for the participants. In the morning 12 players visited one of the sponsors of the tournament. – Xiang Yun Sha. It is a fashion company which makes clothes from special silk called xiang yun sha. It is intangible cultural heritage of China. The sponsor provided with dresses and flowers each player.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 10

Efter det att resultaten i fjärde ronden i FIDE Women Grand Prix i Shenzhen bokförts visade det sig att inte mindre än sju spelare har samlats inom en halv poäng. Damerna var kampvilliga. I fem av de sex partierna spelades omkring 50 drag. Det var endast Världsmästaren Hou Yifan som nöjde sig ett betydligt mindre antal drag efter det att hon accepterat ett remianbud från landsmaninnan GM Xue Zhao. Allt som hände i dag framgår av bifogad tabell. I morgon är det spelledigt i Kina och spelet återupptages på måndag klockan 09.00.

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 10

Tredje ronden i FIDE Women Grand Prix i Shenzhen spelades i går och det blev inga större förändringar i tabellen åtminstone i toppen. Överraskande var det att Världsmästaren Hou Yifan lämnade ifrån sig en halva mot den lägst rankade i turneringen – WIM Betul Cemre Yildiz. GM Viktorija Cmilyte, LTU, vann sitt första parti och den som fick lämna poängen ifrån sig var GM Elina Danielian från Armenien. Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var mötet mellan WGM Tan Zongyi och IM Ekaterina Kovalevskaya och vit vann, som det står i kommentarerna, en damgambit utan Sc3, så nu vet vi det.

Tabell och partier från rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 08

Andra ronden i FIDE Women Grand Prix i Shenzhen spelades i dag och som sig bör är Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina i topp på tabellen efter vinst i dag mot IM Batkhuyag Munguntuul från Mongoliet. Är det någon som kan påminna sig en annan spelare från det landet? En och annan saknar vår damstjärna GM Pia Cramling bland deltagarna men vad avsaknaden av henne beror på kan inte Schacksnack svara på. Någon som vet?

Tabell och partier från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 07

GM Judit Polgar, GM Peter Heine Nielsen och GM Alexander Grischuk (bilderna från hemsidan) var i brygga efter första partiet i fjärde ronden i FIDE World Chess Cup 2011 men de kom samtliga tillbaka rejält i dag och vann! Det innebär att de spelar särspel i morgon med start klockan 11.00.

Peter hade ett långt slutspel med T+vit L mot T+svart L men han lyckades vinna ett par bönder och så var den dagen förstörd för motståndaren som är en av förhandsfavoriterna till slutsegern i turneringen – GM Vugar Gashimov. Judit visade att hon behärskade tekniken med att sätta matt med T+L mot T även om det tog sin tid. Övriga resultat finnes i partisammanfattningen som följer.

David Navara gick till femte omgången vilket ställer till klädproblem för honom. Redan inför förra matchen sa han i en intervju att han räknat med att vara borta ur turneringen redan efter tredje ronden därför hade han endast kläder t o m måndagen. Ja, vilka problem! Han kan väl ta en del av prispengarna han tjänat hittills, för nog måste det väl finnas butiker även där de spelar… I nästa match får han möta Grischuk eller Potkin och efter den matchen är kanske klädproblemen lösta för han blir måhända avklädd in på…

Läs mer om Peter Heine i den norska Nettavisen. Partierna från rond 1, rond 2 och rond 3 för genomspelning.

Rond 4:2.


Rond 4:1.

Tidigare artiklar