• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 07

Nalchik

I går i rond tio, som var den näst sista i FIDE Women Grand Prix, förlorade den tidigare obesegrade GM Pia Cramling, Team Viking, finalpartiet mot ledaren GM Tatiana Kosintseva från Ryssland. Detta innebar att ryskan säkrade segern totalt och slutplaceringen för Pia beror på utgången av dagens möte mot GM Chen Zhu, QAT (2476), som ligger en halva efter Cramling. 

Notera att sista ronden och därmed direktsändningen startar klockan 11.00 idag.  

Tabell och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 06

Nalchik

I går i rond nio i FIDE Women Grand Prixvann GM Pia Cramling mot WIM Cemre Yiliz Betul (2244) från Turkiet. Eftersom ledaren GM Tatiana Kosintseva från Ryssland fortsätter att spela remi, tredje i rad, minskade avståndet till henne till en poäng. Försprånget kan vara helt utraderat efter dagens rond. I direktsändning med start klockan 13.00 möts nämligen Kosintseva och Pia.  

Tabell och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 04

Nalchik

GM Pia Cramling, Team Viking, vann i går mot WGM Baira Kovanova, RUS (2385) i FIDE Women Grand Prix. I och med detta kunde hon knapra in en halva på ledaren GM Tatiana Kosintseva från Ryssland som spelade remi. Hur stä’llningen är i turneringen framgår av bifogad tabell.

I direktsändning som startar klockan 13.00 i dag möter Pia som svart turneringens högst rankade – GM Humpy Koneru (2622) från Indien. Den senare har inte lyckats  hittills utan hon har förlorat två partier mot kinesiskan GM Chen Zhu och mer överraskande mot WGM Batkhuyag Munguntull (2428) från Mongoliet.

Tabell och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 03

Nalchik

GM Pia Cramling, Team Viking, spelade remi i går mot GM Nana Dzagnidze, GEO (2479) i FIDE Women Grand Prix. Detta innebar att hon halkade ytterligare efter GM Tatiana Kosintseva från Ryssland som leder på 5½ poäng. Pia delar 3-5 plats på 3½ poäng. I dag har hon vit mot WGM Baira Kovanova, RUS (2385). Partiet kan följas i direktsändning med start klockan 13.00. 

Tabell och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 01

pia-cramling-dam-vm-20082

Efter femte ronden i i FIDE Women Grand Prix intervjuades GM Pia Cramling i pressrummet. Eftersom spelet återupptas i morgon klockan 13.00, efter den spellediga dagen, kan det vara en lämplig tidpunkt att publicera intervjun och samtidigt påminna om att det går att följa henne i direktsändning som svart mot GM Nana Dzagnidze, GEO (2479).

 

Pia Cramling, who seems to have been infected with a draw syndrome during the last few tournaments, was the next to appear in the press center.

– I didn’t gain any benefit in the opening gambit,- the Swedish player told the journalists.- My opponent almost got things equalized. But then there came the end-game with a spare pawn. I should have created more problems for my opponent but, of course, it was bound to end in a draw.

-You’ve been playing on the highest level at different tournaments for many years. Are you tired of chess?
– I love chess, but since I became a mother I have had to spend a great deal of time with my family, my daughter. I’m planning to play less in the future, not as much as now.

– Ever think of yourself becoming world champion?
– Of course, every chess player aims at champion’s title but I don’t view the chess crown as an end in itself. I simply play for pure enjoyment.

– How come you’ve already been a resident of Spain for twenty years? Do you miss Sweden?
– I love Spain, and, naturally enough, I do miss Sweden. However, I keep travelling around a lot and frequently visit my home. There are lots of German, Russian and Swedish communities in Spain, so I have quite a lot of communication with my compatriots.

– Is it true that you love listening to Julio Iglesias?
– No, that’s my husband. I prefer Enrique.

– Have you got any pets?

– My husband and I are both professional chess players, and we travel a lot. For that reason, unfortunately, it’s not possible for us to keep pets.

– You are this year’s European champion. Did you expect to win the title?
– I was very happy to win it, and it was my second one, by the way. I never really stopped to think about winning and just played to my heart’s content. Sometimes all the odds seem to to be in your favour. Certainly I’m very glad I managed to become European champion.

– What are you going to do after finishing your career?
– It seems tome I’ll keep on playing chess for the rest of my life

–    What do you think about the idea of organizing the women’s Grand Prix?
–    It’s a good idea. I like this scheme in which the world champion’s title will be contested in a match between the Grand Prix winner and the winner of the world championship on a knockout system. I like knockout system tournaments but it would be just fair to determine the world’s strongest chess player in a match.maj 01

Nalchik

GM Pia Cramling, Team Viking, spelade ett maratonparti i går i FIDE Women Grand Prix. Till slut var hon tvungen att acceptera remi men det var i drag 119 så nog försökte hon betvinga sin motståndare WGM Batkhhuyag Munguntuul, MGL (2428). Det framgår av tabellen att GM Tatiana Kosintseva från Ryssland har ryckt ifrån det övriga fältet. Pia delar 2-6 plats med tre poäng. 

I dag  är det spelledigt. När spelet återupptas i morgon klockan 13.00 har Cramling svart mot GM Nana Dzagnidze, GEO (2479)

Tabell och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 30

Nalchik

GM Pia Cramling, Team Viking,  närmar sig toppen i FIDE Women Grand Prix som spelas i Nalchik i Ryssland. Efter gårdagens vinst mot IM Elina Danielian, ARM (2491), ligger hon ensam på tredje plats med 2½ poäng. I dag (rond 5) möter Pia WGM Batkhhuyag Munguntuul, MGL (2428), som vit. Ronden startar klockan 13.00.

  

Tabell och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 26

Nalchik

I dag klockan 13.00 kommer vi att kunna följa, i direktsändning, den nykorade Europamästaren GM Pia Cramling i den tredje deltävlingen av sex i FIDE Women Grand Prix. Det var invigning i går och samtidigt presenterades spelschemat. I första ronden fick Pia vit mot IM Lilit Mkrtchian, ARM (2503). Tre spelare är rankade högre och det är GM Humpy Koneru, IND (2622), GM Hou Yifan, CHN (2570), och GM Tatiana Kosintseva, RUS (2524).

Resultat rond 1.
1 GM Nana Dzagnidze geob 2479 ½-½ GM Chen Zhu 2476 geob
2 WGM Baira Kovanova Ryssland 2385 1-0 WGM Batkhuyag Munguntuul 2428 MglB
3 GM Humpy Koneru Indien 2622 1-0 IM Elina Danielian 2491 Armenien
4 WIM Cemre Yildiz Betul Turkiet 2244 1-0 GM Xue Zhao 2490 Kina
5 GM Tatiana Kosintseva Ryssland 2524 1-0 GM Yifan Hou 2570 Kina
6 GM Pia Cramling Sverige 2523 ½-½ IM Lilit Mkrtchian 2503 Armenien

Schacksnack kommer att presentera resultat och partier efterhand.