• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 21

Det blev dubbelt kinesiskt i topp på prislistan. Den hittills oövervinneliga GM Xue Zhao fick i sista ronden erkänna sig besegrad av landsmaninnan WGM Wenjun Ju i ett Engelskt parti där Ju visade att hon behärskade tekniken som behövdes för att föra det avslutande tornslutspelet i hamn. Förlusten innebar att Zhao inte nådde upp till det nästan astronomiska talet i prestationsrating som hon var på väg mot efter näst sista ronden, men 2816 som hon landade på skäms inte för sig.

Prislista och partier efter rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 21

Ja, vad skall man skriva? Egentligen är det bara att titta på bifogad tabell för att få en uppfattning av GM Xue Zhaos prestation. Hon leder kategori 11 turneringen, som har ett ratingsnitt på 2507, med 3½ poäng (+9 =1) inför sista ronden och detta renderar henne en prestationsrating på 2974. I dag möter hon landsmaninnan WGM Wenjun Ju som ligger på andra plats. Schacksnack sticker ut hackan och tippar remi…

Notera att sista ronden (11) startar klockan 11.00.

Tabell och partier efter rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 19

Det är endast en spelare, efter nio ronder, som hittills undgått förlust mot suveränen GM Xue Zhao i FIDE Women GP i Nalchik och det är IM Ekaterina Kovalevskaya som lyckades med konststycket att spela remi mot henne i sjunde ronden. Skall fler lyckas i någon av de två sista ronderna? I dag vann hon övertygande mot tidigare Världsmästaren (2004) GM Antoaneta Stefanova från Bulgarien vilket gjorde att hon tagit ledningen med 3½ (!) poäng före de närmaste förföljarna som är landsmaninnan WGM Wenjun Ju och och den tidigare nämnda Kovalevskaya.

Tabell och partier efter rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 17

I morgon är det spelledigt i FIDE Women GP i Nalchik. GM Xue Zaho kan ha en skön dag i förvissningen om att hon leder turneringen med tre poäng när det återstår lika många partier att spela. Xues resultat 7½ poäng av åtta möjliga ger henne den enastående prestationsratingen på 2941! På andra plats, men hopplöst distanserad, finns ännu en kinesiska WGM Wenjun Ju. De två stöter på varanden i näst sista ronden, som spelas den 20:e.

Tabell och partier efter rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 17

Det dröjde sju ronder i FIDE Women GP i Nalchik innan GM Xue Zaho inte vann sitt parti. I går mötte hon IM Ekaterina Kovalevskaya från Ryssland som pressade pressade henne rejält, men till slut ändade partiet i delad poäng. Två partier gick till avgörande och utöver Zahos parti blev ytterligare tre remi men först efter stor kamp där det längsta partiet varade 103 drag.

Rond åtta startar klockan 13.00 (måndag). Andra direktsändningar via ”Chessbomben” (den enda länk som behövs) är – Saratov (Governor´s Cup 13.00), Spice Cup USA och Krongruppen (13.00).


live

Tabell och partier efter rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 15

Det är svårt med de kinesiska namnen. I går skrev Schacksnack angående dagens rond i FIDE Women GP i Nalchik att ”I dag är det kinesiskt toppmöte mellan tvåan i turneringen Chen Zhu och den suveränna ledaren – Zhao.” Det var inte alls på det viset som säkert den uppmärksamme läsaren upptäckt. Xue Zaho mötte helt riktigt Chen Zhu men hon låg betydligt längre ner i prislistan. Zhao vann åter i dag och leder precis som GM Alexander Morozevich i Governor´s Cup (nästa inlägg) med två poäng när mer än halva turneringen är avverkad.

Rond sju startar klockan 13.00 (söndag). Andra direktsändningar via ”Chessbomben” (den enda länk som behövs) är – Saratov (Governor´s Cup 13.00), Spice Cup USA och Unive Open (13.00).


live

Tabell och partier efter rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 15

GM Xue Zaho fortsätter att vinna i FIDE Women GP i Nalchik. Hon har fem raka vinster och i går, efter den spellediga dagen, var det GM Kateryna Lahno från Ukraina som fick sälla sig till den förlorande skaran. I dag är det kinesiskt toppmöte mellan tvåan i turneringen Chen Zhu och den suveränna ledaren – Zhao. På presskonferansen sade Xue Zaho bland annat att hon hade tur i slutspelet i gårdagens parti:

… that the opening was very interesting. The move 4…c6 surprised her. She added, that the game was much tensioned because the attacking style of the opponent. She believed she was lucky to win in the endgame.

Rond sex startar klockan 13.00. Andra direktsändningar via ”Chessbomben” (den enda länk som behövs) är – Saratov (Governor´s Cup 13.00), Spice Cup USA och Unive Open (13.00).
live

Tabell och partier efter rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 13

I dag är det spelledigt i FIDE Women GP i Nalchik. GM Xue Zaho, CHN, kan gå till halvtidsvila i förvissningen om att hon vunnit samtliga partier. På andra plats kommer ytterligare en kinesiska WGM Venjun Ju. I gårdagens rond spelade ledaren som svart mot IM Batkhuyag Munguntuul från Mongoliet och fann en fin kombination (drag 22) som ledde fram till en vunnen ställning.

Tabell och partier efter rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 11

I andra ronden i FIDE Women GP i Nalchik fann GM Xue Zaho, som svart, i partiet mot GM Alexandra Kosteniuk ett drag som hade platsat i Schacksnacks partislut. Spela fram till svarts 34:e drag, undvik att titta på fortsättningen, och se om du spelar lika bra som en stormästare.

Tabell och partier efter rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 10


Schacksnack har lovat damerna att när det dyker upp en damturnering skall den redovisas här. Förra gången det begav sig var för några veckor sedan och då spelades FIDE Women Grand Prix i Kina. Den gången vann Världsmästaren GM Hou Yifan. Hon är inte med nu eftersom det väntar en VM-match om hörnet mot utmanaren GM Humpy Koneru från Indien.

Damerna spelar åter en FIDE Women Grand Prix. Den spelas i Ryssland på en plats som heter Nalchik. Den startade i går och pågår till den 23 oktober.

Tabell och partier efter rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.