• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 14

I FIDE Women Grand Prix i Rostov i Ryssland segrade ”som sig bör” Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina. Differensen till den närmaste medtävlare GM Kateryna Lahno från Ukraina blev en poäng. Rejält distanserad, med 2½ poäng, blev GM Humpy Koneru Indien, som i slutet på året kommer att möta segrarinnan i en VM-match. Men det blir säkert en annan historia.

Prislista och partier från rond I-XI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 12

Då var damerna igång igen i FIDE Women Grand Prix i Rostov i Ryssland efter den spellediga dagen. Ledigheten hade tydligen gjort gott, inte en remi så långt ögat når och GM Katheryna Lahno kunde sträcka på sig lite extra i vetskap om att hon var den förste i turneringen som lyckades besegra Världsmästaren GM Hou Yifan. Detta innebar att den närmaste förföljaren i tabellen – GM Tatian Kosintseva – genom vinst mot GM Antoaneta Stefanova, som gjorde ett ödesdigert förbiseende i en bättre ställning, knaprade in på Yifan och hon är därmed endast en poäng efter när det återstår två ronder att spela.

Tabell och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 10

I FIDE Women Grand Prix i Rostov i Ryssland har det inte hänt så mycket vad gäller placeringarna. Världsmästaren GM Hou Yifan ”nöjde” sig med remi i dag mot GM Tatiana Kosintseva (bilden), men ledningen är fortfarande två poäng och den som närmast skuggar henne är motståndaren i dag. Med endast tre ronder kvar att spela bör saken vara klar.

Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 09

I FIDE Women Grand Prix i Rostov i Ryssland har Världsmästaren GM Hou Yifan lämnat övriga fältet bakom sig som tydligt framgår av bifogad tabell. I dag tog hon sin sjätte seger och med  remien i rond fem har hon fantstiska 6½ poäng! Hon har verkligen gett sin utmanare om VM-kronan – Humpy Koneru –  något att fundera över. Humpy är också med i turneringen och de skall som bekant mötas i Tirana i Albanien senare i år.

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 08

Sedan sist, efter rond 2, har det avverkats ytterligare tre ronder i FIDE Women Grand Prix i Rostov i Ryssland. Världsmästaren GM Hou Yifan verkar verkligen vara i form, vilket tydligt framgår av nedanstående tabell. Hon har endast lämnat ifrån sig en halv poäng och det skedde i går i mötet mot GM Nadezhda Kosintseva från Ryssland. Hennes utmanare till VM-titeln senare i år GM Humpy Koneru Indien är 1½ poäng efter när det återstår sex ronder att spela.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 04

I FIDE Women Grand Prix i Rostov i Ryssland har  Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina satt sig i respekt. Redan efter två ronder är hon i ensam ledning. I går vann hon mot IM Alisa Galliamova från Ryssland. Övriga resultat och partier finns i tabellen.

Tabell och partier från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 02

Redan i första ronden i FIDE Women Grand Prix i Rostov i Ryssland, som startade i dag, möttes de utmanaren GM Humpy Koneru Indien och Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina. Den senare vann, som svart, vilket säkert stärkte sjävförtroendet inför det som komma skall komma senare i år. Övriga resultat finns i tabellen.

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.