Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 03

I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan spelades i går rond nio och GM Sergey Karjakin ryckte lite och leder inför näst sista ronden obesegrad med en halv poäng. Men han lever farligt för han jagas av inte mindre än sex spelare på fem poäng och en av dessa möter han i dag som svart GM Shakhriyar Mamedyarov.

Ett parti gick till avgörande och det var mötet mellan GM Wang Hao och GM Fabiano Caruana. Vit skaffade sig en fribönder på a- och clinjen som tillsammans med ett väldigt aktivt torn gjorde att Fabiano inte kunde försvara sig utan han valde att ge upp i 43:e draget.

 

Tabell och partier från rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 01

I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan spelades i går det första finalpartiet. Huvudpersonerna var GM Sergey Karjakin och GM Fabiano Caruana och det slutade med delad pott efter 36 drag och då var ställningen totalt utjämnad. Men de två är i fortsatt ledning i turneringen inför vilodagen i dag, eftersom endast partiet mellan GM Gata Kamsky och GM Peter Leko gick till avgörande. Peter vann vilket var behövligt för honom om han har ambition att blanda sig i tätstriden, då det blivit remi i den inledande sju ronderna. Slutställningen i partiet hör till de ovanligare med samtliga torn i slag.

Tabell och partier från rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 29

I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan gick två partier till avgörande och det var Sergey Karjakin från Ryssland och GM Fabiano Caruana Italien som var vinnarna. Sergey mötte GM Alexander Morozevich och det blev en sicilianare som varade i 68 drag och där vit avgjorde genom en manöver vilket gjorde att han hade möjlighet att ta dam och inför detta valde Alexander att ge upp. För de mindre bevandrade i vårt ädla spel kan det vara bra träning inför klubbturneringarna att visa varför svart gav upp. I Fabianos parti mot GM GM Leiniert Dominguez Perez fick italienaren ett torn för två bönder men Leinier fortsatte trots detta ytterligare några drag men det fanns naturligtvis ingen räddning för honom.

Karjakin och Caruana är i delad ledning i turneringen och de möts i morgon.

Tabell och partier från rond 1 och 7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 26

Det blir inte mycket direktsändningar att se fram mot i dag. FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan har precis som Dam-VM spelledig måndag. Under helgen spelades två ronder i Uzbekistan och efter dessa är fortfarande GM Alexander  Morozevich i ledningen men han känner säkert flåset i nacken från kvartetten som delar andra platsen en halv poäng efter.

GM Fabiano Caruana har tagit två poäng efter det Schacksnack skrev om turneringen efter rond 2. I går var det tidigfare VM-utmanaren GM Boris Gelfand som fick släppa helpoängen från sig efter ett löpare/springareslutspel som är väl värt att spela genom, inte minst som träning inför kommande partier.

Tabell och partier från rond 1 och 4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 23

FIDE Ordföranden Kirsan Ilyumzhinov gjorde det första draget, dock ej som spelare, i går när FIDE:s GP-turnering startade i går i huvudstaden i Uzbekistan. Två partier gick till avgörande och de som stod för prestationen var GM Alexander Morozevich och GM Sergey Karjakin från Ryssland.

Spelet fortsatte i dag och Morozevich visade att formen är bra eftersom han vann igen och denna gång var det sigemanbekantingen GM Fabiano Caruana som var offret. Ingen annan spelare lyckades betvinga sin motståndare i rond två vilket innebär att Morozevich redan är i ensam ledning med maximal poängutdelning.

Det blir naturligtvis direktsändning och live-video från spellokalen och starten är klockan 10.00.

live live live
Hemsida Bomben Video

 

Tabell och partier från rond 1 och 2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 14

King´s Chess Tournament 2012 blev det särspel om segern i turneringen mellan GM Vassily Ivanchuk och tidigare Världsmästaren GM Veselin Topalov då deras parti i sista ronden slutade med delad pott och de bägge hamnade på 3½ poäng i huvudturneringen. Det kunde varit en spelare till i särspelet men det hade krävt att GM Fabiano Caruana vunnit mot GM Liviu-Dieter Nisipeanu, men det lyckades inte utan partiet slutade remi.

I särspelet behövdes endast spelas två snabbschackspartier eftersom dessa slutade med 1½-½ i Ivanchuks favör, efter att ha vunnit första partiet på tid med bonde under. Ivanchuk blev i och med turneringssegern kvalificerad för nästa års Grand-Slam final!

Prislista och partier rond 1-6 + 2 från särspelet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 13

I går slutade bägge partierna i King´s Chess Tournament 2012 precis som Schacksnack förutspådde i gårdagens inlägg Topalov vann och Caruana och Ivanchuk delade på poängen. Ett intressant scenario i sista ronden, som spelas i dag, är om GM Fabiano Caruana vinner mot GM Liviu-Dieter Nisipeanu och de övriga spelar remi då kommer prispallen bemanning att bestämmas genom blixt tie-break. Något att se fram mot, så håll utkik!

Rond 6 spelas den 13 november klockan 14.30. Kategori 20/2747.
GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2668 ½-½ GM Fabiano Caruana 2786
GM Vassily Ivanchuk 2763 ½-½ GM Veselin Topalov 2769

 

Direktsändningen från sista ronden startar klockan 14.30. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 60 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder tillägg per drag från 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 10

I går slutade samtliga partier remi i King´s Chess Tournament 2012 precis som dagen innan. Enligt kommentatorerna hade GM Vassily Ivanchuk möjlighet att komplicera ställningen genom att spela 29. Sc5 och ställa GM Fabiano Caruana inför svårare avgörande än i partiet. Men så skedde inte och så blev det remi efter ytterligare ett fåtal drag. I dag ges deltagarna möjlighet att vila så får vi se på vilket spelhumör de är i morgon när spelet återupptas.

Rond 4 spelas den 11 november klockan 14.30. Kategori 20/2747.
GM Fabiano Caruana 2786 ½-½ GM Veselin Topalov 2769
GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2668 ½-½ GM Vassily Ivanchuk 2763

 

Direktsändningen startar klockan 14.30 undantaget den 10:e då det är spelledigt i Bukarest. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 60 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder tillägg per drag från 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 09

I går slutade samtliga partier remi i King´s Chess Tournament 2012. Men så hade det inte behövt bli eftersom GM Fabiano Caruana stod på vinst mot GM Liviu-Dieter Nisipeanu när han fick hjärnsläpp och spelade 34. Kxe4 ett drag som föranledde kommentatorerna att hänga på två ? eftersom han efter detta inte kunde undgå evig schack. Mycket bättre, enligt familjens starkaste spelare Fritz 11, hade varit 34. Kd4!! och kungen tränger sig på ett avgörande sätt in på damflygeln och han hade då varit i delad ledning i turneringen tillsammans med GM Vassily Ivanchuk.

Rond 3 klockan 14.30. Kategori 20/2747.
GM Vassily Ivanchuk 2763 ½-½ GM Fabiano Caruana 2786
GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2668 ½-½ GM Veselin Topalov 2769

 

Direktsändningen startar klockan 14.30 undantaget den 10:e då det är spelledigt i Bukarest. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 60 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder tillägg per drag från 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 08

I går spelades första ronden i King´s Chess Tournament 2012. GM Vassily Ivanchuk visade redan i första ronden att han är i form även om det var turneringens lägst rankade – GM Liviu-Dieter Nisipeanu – som stod för motståndet och han kunde inte, enligt kommentatorerna, ge världsspelaren något nämnvärt motstånd. Tidigare Världsmästaren GM Veselin Topalov mötte senaste sigemanssegraren den unge italienaren GM Fabiano Caruana och det blev ett intressant parti som till slut utmynnade i delad pott.

Rond 2 klockan 14.30. Kategori 20/2747.
GM Veselin Topalov 2769 ½-½ GM Vassily Ivanchuk 2763
GM Fabiano Caruana 2786 ½-½ GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2668

 

Direktsändningen startar klockan 14.30 undantaget den 10:e då det är spelledigt i Bukarest. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 60 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder tillägg per drag från 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar