Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 12

European Team Chess Championship 2011, som spelats i Grekland,  avslutades i går med att högoddsaren 10-rankade Tyskland överraskande blev Europamästare. De gjorde det nödvändiga i sista ronden genom att besegra 4-rankade Armenien med GM Levon Aronian vid första bordet. Märkligt är att 2800-spelaren Levon accepterade ett remierbjudande efter 11 drag i en avgörande final. Hjälten i det tyska laget var GM Georg Meier som vann över GM Sergei Movsesian efter att övriga partier slutat med remi.

Under rubriken märkliga resultat kan man också inrangera Ungern – Bulgarien (med bland annat GM Vesselin Topalov och GM Ivan Cheparinov) 4-0! Resultatet innebar att segrarna kom på tredje plats efter Azerbaijan som vann mot Rumänien med 3-1.

Sverige förlorade med 3-1 mot Georgien det innebar att – GM Hans Tikkanen, GM Nils Grandelius, GM Pontus Carlsson, IM Daniel Semcesen och GM Stellan Brynell – kom på en 27 plats bland 38 nationer. Förlusten i sista ronden gjorde att Island, genom att de nollade Skottland, kunde smyga förbi i kampen om vilken nation som är bäst i Norden.

Allt om EM finns att läsa på Chessresults.

1 Tyskland 15.0 22.5
2 Azerbaijan 14.0 23.0
3 Ungern 13.0 23.0
26 Island 8.0 18.0
27 Sverige 8.0 17.5
28 Danmark 8.0 17.0
29 Norge 8.0 15.5
31 Finland 7.0 17.0


Fler inlägg följer!

Partierna från rond 9 ännu ej publicerade. Med erfarenhet från tidigare turneringar kan det dröja innan de dyker upp.
Svenskarnas partier från rond 1-9
nov 11

Då var European Team Chess Championship 2011, som spelas i Grekland, framme vid sista ronden (notera att den startar redan klockan 12.00).

I går blev det oavgjort för Sverige mot Montenegro. Inga remier bokfördes. GM Nils Grandelius och GM Pontus Carlsson vann medan däremot GM Hans Tikkanen och IM Daniel Semcesen förlorade. I dag väntar Georgien med poängmaskinen, obesegrad med 5½ poäng av sju möjliga, GM Jobava Baadur (2678) vid första bordet. Vem han kommer att få möta är ännu inte klart eftersom laguppställningarna inte publicerats.

Vem som kommer att blev Europamästare kommer att vara klart vid femtiden i eftermiddag. Det står mellan Armenien, Tyskland, Azerbaijan och Bulgarien. De två först nämnda lagen möts, Azerbaijan tar sig an Rumänien och Bulgarien har fått Ungern på sin lott.

Längre ner i inlägget finns en minitabell som visar prispallen och de nordiska ländernas placeringar efter åtta ronder. Det enda land som kan gå förbi Sverige i tabellen om vem som skall bli bäst i Norden är Island, men det kräver storvinst mot Skottland samtidigt som Sverige tappar stort mot Georgien.

Direktsändningen startar klockan 12.00 – Chessbomben (skärm 1) och ”WhyChess” (skärm 2). Allt om EM finns att läsa på Chessresults.
The European Team Championship shall be held on the Swiss system in 9 rounds…. According to ECU and FIDE rules, the time control  will be 90 min for 40 moves + 30 min for the rest of the game + 30 sec increment  for every move played starting from the first move.
1 Armenien 13.0 21.0
2 Tyskland 13.0 20.0
3 Azerbaijan 12.0 20
23 Sverige 8.0 16.5
30 Island 6.0 14.0
31 Danmark 6.0 13.0
32 Norge 6.0 13.0
32 Finland 5.0 13.5


Fler inlägg följer!

Partierna från rond 8 ännu ej publicerade.
Svenskarnas partier från rond 1-8
nov 10

Det blev omkastningar i toppen på tabellen i European Team Chess Championship 2011 efter rond sju. Det är mer ”normala” lag som tagit sig upp på prispallen men av dessa är det tveksamt om Tyskland klarar att hålla sig kvar där. Redan i dag, i näst sista ronden, kommer de att få bekänna färg eftersom Azerbaijan, med tre obesegrade i laget, står för motståndet. En av dessa är spelaren på bilden som har klättrat rejält på den flytande elotabellen över 2700-spelare, som dagligen publiceras på ”Live Chess Ratings” (finns också i högerspalten)

Sverige besegrade i går Turkiet med det populära resultatet 2½-1½. Det var GM Hans Tikkanen som avgjorde genom att vinna vid första bordet efter det att de övriga – GM Nils Grandelius, GM Pontus Carlsson och IM Daniel Semcesen – spelat remi. I dag står Montenegro för motståndet och om svenskarna vaknat på rätt sida bör det bli en komfortabel seger.

Längre ner i inlägget finns en minitabell som visar prispallen och de nordiska ländernas placeringar efter sju ronder. Sverige bättrade på sin placering efter vinsten i går och i och med detta stärktes möjligheten att bli bäst i Norden högst betydligt.

Direktsändningen startar klockan 14.00 – Chessbomben (skärm 1) och ”WhyChess” (skärm 2). Allt om EM finns att läsa på Chessresults.
The European Team Championship shall be held on the Swiss system in 9 rounds…. According to ECU and FIDE rules, the time control  will be 90 min for 40 moves + 30 min for the rest of the game + 30 sec increment  for every move played starting from the first move.
1 Azerbaijan 12.0 18.5
2 Armenien 11.0 18.0
3 Tyskland 11.0 17.5
20 Sverige 7.0 14.5
27 Island 6.0 13.0
29 Danmark 6.0 12.5
30 Finland 5.0 13.0
32 Norge 5.0 11.0


Fler inlägg följer!

Partierna från rond sju är ännu inte publicerade.
Svenskarnas partier från rond 1-7.
nov 09

Det mest överraskande så här långt i European Team Chess Championship 2011 är att Rumänien, som är rankad på 17:e plats, har tagit ledningen efter sex ronder (se bifogad minitabell). Ingen av spelarna har kommit upp bland superstormästarna. Den högst rankade är GM Constantin Lupulescu med i dessa sammanhang blygsamma ratingtalet 2657.

Andra lag som går bra är Armenien, Tyskland och Frankrike (som Sverige spelade 2-2 mot i första ronden men som därefter gått skilda vägar) och som säkert vill ha ett ord med i laget när guldmedaljerna utdelas.

Ett lag som måste vara besviket är Ryssland. En relativt undanskymd 13 plats när det återstår tre ronder att spela är en gåta. I går blev det förlust mot Azerbaijan (förlorade i fjärde ronden mot Bulgarien med 1-3, Svidler-Topalov 0-1) med knappast möjliga marginal. I dag möter de Spanien, med bland annat GM Alexei Shirov, och skall de ha den minsta chans att blanda sig i placeringarna på prispallen är det endast vinst som gäller. Eller kanske det redan är för sent…

Längre ner i inlägget finns en minitabell som visar prispallen och de nordiska ländernas placeringar efter sex ronder. Sverige bättrade på sin placering efter vinsten i går mot Luxemburg med 3-1. Kanske vi blir bäst i turneringen i turneringen om vem som skall bli nummer 1 i Norden, men då krävs säkert vinst mot dagens motståndare – Turkiet.

Direktsändningen startar klockan 14.00 – Chessbomben (skärm 1) och ”WhyChess” (skärm 2). Allt om EM finns att läsa på Chessresults.
The European Team Championship shall be held on the Swiss system in 9 rounds…. According to ECU and FIDE rules, the time control  will be 90 min for 40 moves + 30 min for the rest of the game + 30 sec increment  for every move played starting from the first move.
1 Rumänien 10.0 15.5
2 Azerbaijan 10.0 15.0
3 Bulgarien 10.0 15.0
24 Island 6.0 11.5
26 Sverige 5.0 12.0
29 Danmark 5.0 10.5
30 Norge 5.0 10.0
35 Finland 3.0 9.0


Fler inlägg följer!

Partierna från rond sex inte publicerade. Bifogas så snart som möjligt.
Svenskarnas partier från rond 1-6.


Flera hundra partier är spelade men det Schacksnack fastnat för är ett remiparti från rond fem som spelades mellan stormästarna Viktor Bologan, MDA (2665) och David Navara, CZE (2724). Utan att ”höra” efter vad till exempel Fritz 13 hade att säga tycker webmaster att det hade allt!nov 08

Schacksnack har problem med sidan. Det är orsaken till att den tidigare publicerade texten försvann.

I går kom Sveriges tredje förlust med siffrorna 1½-2½ i i European Team Chess Championship 2011. Denna gång var det Kroatien som drog det längsta strået. Det var – GM Hans Tikkanen, GM Nils Grandelius och GM Pontus Carlsson som stod för poängskörden.

I dag väntar Luxemburg, som är rankad 37 bland de deltagande länderna. Sverige låter laget bäste poängplockare GM Pontus Carlsson vila. Han har 3½ poäng på fem partier vilket renderar honom en prestationsrating på 2724!

Längre ner i inlägget finns en minitabell som visar prispallen och de nordiska ländernas placeringar efter halva EM. Det är ännu så länge ingen munter läsning för oss i Norden i beaktande av att det är 38 deltagande lag.

Direktsändningen startar klockan 14.00 – Chessbomben (skärm 1) och ”WhyChess” (skärm 2). Allt om EM finns att läsa på Chessresults.
The European Team Championship shall be held on the Swiss system in 9 rounds…. According to ECU and FIDE rules, the time control  will be 90 min for 40 moves + 30 min for the rest of the game + 30 sec increment  for every move played starting from the first move.
1 Bulgarien 9.0 13.0
2 Rumänien 8.0 13.0
3 Azerbaijan 8.0 12.5
24 Danmark 5.0 9.5
28 Island 4.0 9.0
30 Sverige 3.0 9.0
32 Finland 3.0 8.0
33 Norge 3.0 7.0


Fler inlägg följer!

Svenskarnas partier från rond 1-5.nov 07

I går blev motståndet försvårt för svenskarna. Det förlorade mot Italien med 2½-1½ vilket gör att de tappade rejält med mark mot toppen av tabellen i European Team Chess Championship 2011.

Att GM Nils Grandelius skulle förlora mot en av världens starkaste spelare GM Fabiano Caruana kom inte som någon större överraskning. Men när GM Pontus Carlsson redan tagit remi efter 12 drag blev uppförsbacken för brant. Ändå fanns möjlighet till seger eller oavgjort i matchen efter det att GM Stellan Brynell vunnit och resultatet publicerats på Chessresults. Vinst eller remi hade varit ett drömresultat i IM Daniel Semcesens parti men tyvärr förlorade han och så tog Italien hem matchen med minsta möjliga marginal.

Direktsändningen startar klockan 14.00 – Chessbomben (skärm 1) och ”WhyChess” (skärm 2). Allt om EM finns att läsa på Chessresults. I dag möter Sverige Kroatien men laguppställningarna är ännu inte offentliggjorda men det lutar nog åt att GM Hans Tikkanen återinträder i laget.

live
live
The European Team Championship shall be held on the Swiss system in 9 rounds…. According to ECU and FIDE rules, the time control  will be 90 min for 40 moves + 30 min for the rest of the game + 30 sec increment  for every move played starting from the first move.

Fler inlägg följer!

Svenskarnas partier från rond 1-4.nov 06

Bifogar samliga partier av svenskarna från European Team Chess Championship 2011, även vinstmatchen från i går mot Finland finns med för genomspelning. I dag väntar Italien med 2700-spelaren GM Fabiano Caruana vid första bordet. Han möter GM Nils Grandelius eftersom GM Hans Tikkanen är spelledig.

Direktsändningen startar klockan 14.00 – Chessbomben (skärm 1) och ”WhyChess” (skärm 2). Allt om EM finns att läsa på Chessresults.

live
live
The European Team Championship shall be held on the Swiss system in 9 rounds…. According to ECU and FIDE rules, the time control  will be 90 min for 40 moves + 30 min for the rest of the game + 30 sec increment  for every move played starting from the first move.

Svenskarnas partier från rond 1-3.nov 05


GM Pontus Carlsson

Bifogar partierna från den oavgjorda matchen mot Frankrike och förlustmatchen mot Nederländerna i går i European Team Chess Championship 2011 Grekland. Bäste poängplockare är GM Pontus Carlsson med 2 av 2 (läs mer i nästa inlägg)!

Direktsändningen startar klockan 14.00. 9 matcher verkar det att vara från varje rond via Chessbomben (skärm 1). Det går också att följa partierna på ”WhyChess” (skärm 2). Mycket tveksamt om Sveriges match mot Finland finns med i sändningen eftersom den går av stapeln på bord 15 av 19. Skall detta ske måste arrangören leva upp till sitt löfte om att samtliga matcher skulle visas.

live
live
The European Team Championship shall be held on the Swiss system in 9 rounds…. According to ECU and FIDE rules, the time control  will be 90 min for 40 moves + 30 min for the rest of the game + 30 sec increment  for every move played starting from the first move.

Svenskarnas partier från rond 1-2.nov 04
I rond två i European Team Chess Championship 2011 i Grekland som spelades i dag blev det förlust mot Nederländerna med knappast möjliga marginal.

Vid första bordet tog regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen sig an 2700-spelaren GM Anish Giri och det slutade med förlust, förra gången de möttes blev det remi, för svensken. Detta utjämnade den i storform varande GM Pontus Carlsson genom att vinna mot sigemansbekantingen GM Ivan Sokolov. När sedan GM Nils Grandelius höll remi mot GM Loek van Wely hängde allt på GM Stellan Brynell men tyvärr verkar fjärdebordet bli akilleshälen för laget. I går förlorade IM Daniel Semcesen där och i dag blev resultatet detsamma för Stellan som mötte GM Daniel Stellwagen. Lägger man ihop detta blir förlustsiffrorna 2½-1½.

Nordiska resultat: Polen – Finland 4-0, Island – Slovenien 1-3, Schweiz – Norge 2-2 och Danmark – Skottland 2-2. Fullständig tabell, spelschema, resultat och mycket annat finns på Chessresults.

Svenskarnas partier från rond 1.

 nov 04

I går var det en glädjens dag för Sverige efter det oavgjorda resultatet mot stornationen Frankrike i European Team Chess Championship 2011 i Grekland! Ett resultat som kunde blivit bättre om IM Daniel Semcesen inte missat 38…e4! vid fjärde bordet mot GM Christian Bauer.

Det har randats en ny dag och i rond två, som startar klockan 14.00, möter Sverige Nederländerna. Ännu har inte laguppställningarna publicerats men Sverige följer väl devisen att aldrig ändra på ett ”vinnande” lag. Senaste nytt: GM Stellan Brynell spelar i stället för Daniel.

Efter första ronden är ställningen i toppen på tabellen och placeringarna för det nordiska länderna enligt bifogad minitabell (38 deltagande nationer i öppen klass). Fullständig tabell, spelschema, resultat och mycket annat finns på Chessresults.

1 Rumänien 2.0 4.0
2 Serbien 2.0 4.0
3 Grekland 2.0 4.0
20 Sverige 2.0 2.0
21 Finland 2.0 2.0
29 Danmark 0.0 1.0
34 Norge 0.0 0.5

 

Direktsändningen startar klockan 14.00. 9 matcher verkar det att vara från varje rond via Chessbomben (skärm 1). Det går också att följa partierna på ”WhyChess” (skärm 2).

live
live
The European Team Championship shall be held on the Swiss system in 9 rounds…. According to ECU and FIDE rules, the time control will be 90 min for 40 moves + 30 min for the rest of the game + 30 sec increment for every move played starting from the first move.

Svenskarnas partier från rond 1.

Tidigare artiklar