• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 25

Europacupen 2010

Schacksnack ges inte ut på söndagarna, sedan i våras, vilket innebär att det finns några turneringar att redovisa. European Club Cup avslutades i lördags och Team Viking, Stockholm, kom på 14 plats och blev därmed bäst i Norden. Bäste poängplokare av svenskarna blev FM Peter Bergström som obesegrad tog 6.0 poäng av sju möjliga!  

1. Ryssland Economist-SGSEU-1 7 6 1 0 13.0
2. Ryssland Yugra 7 5 1 1 11.0
3. Ukraina A DAN DZO & PGMB – Chernigiv 7 5 1 1 11.0
14. Sverige  Team Viking, Stockholm 7 4 0 3 8.0


Partier.
1. EXPIK (Kosovo) – Team Viking ½-5½.
2. Team Viking – Oslo SS 2½-3½.
3. Dudelange (Luxemburg) – Team Viking 1½-4½.
4. G-Team Novy Bor (Tjeckien) – Team Viking 4-2.
5. Team Viking – Differdange CE Le Cavalier (Luxemburg) 5½-½.
6. Team Viking – Eynatten – KSK47 (Belgien) 2½-3½.
7. Manisa Doruk Koleji (Turkiet) – Team Viking 1-5.


 

Skanderborg Skakklub 

stormästareturneringen i Skanderborg i Danmark lyckades det inte för IM Axel Smith, Lunds ASK, att spela till sig en GM-norm. Han saknade 1½ poäng efter att ha förlorat de två sista partierna.Prislista och partier bifogas.

Tabell och partier.
Rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 

Nils Grandelius

I World Youth Chess Championship 2010 i Grekland har GM Nils Grandelius, Lunds ASK, i U18 klättrat mot toppen efter förlusten i tredje ronden. Han delar 4-13 plats med 4½ poäng. Leder gör armeniern GM Samvel Ter-Sahakyan med 5½ poäng.  I dag är det spelledigt i Grekland och när spelet återupptas i morgon (rond 7) möter Nils, som svart FM Renato Terry (2434) från Persien. Ännu finns endast partierna från de fyra första ronderna publicerade och Nils partier följer.

Övriga svenska resultat finns på Chess-Results.

Nils partier från rond I-IV.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.okt 23

Europacupen 2010

European Club Cup spelas i dag sista ronden. Team Viking, Stockholm kommer att möta Manisa Doruk Koleji från Turkiet. Svenskarna har vunnit tre matcher och förlorat lika många och det räcker, inför sista ronden, till en 19 plats bland 49 lag. Troligt är att något av de ryska lagen – Economist-SGSEU-1 och Yugra – kommer högst upp på prispallen i kväll. Men det går inte att bortse från SOCAR Azerbaijan. Vinner Yugra och SOCAR vinner stort… 

live

Direktsändningen startar klockan 14.00.

Partier.
1. EXPIK (Kosovo) – Team Viking ½-5½.
2. Team Viking – Oslo SS 2½-3½.
3. Dudelange (Luxemburg) – Team Viking 1½-4½.
4. G-Team Novy Bor (Tjeckien) – Team Viking 4-2.
5. Team Viking – Differdange CE Le Cavalier (Luxemburg) 5½-½.
6. Team Vikin – Eynatten – KSK47 (Belgien) 2½-3½.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.okt 20

Europacupen 2010

European Club Cup blev det inte överraskande vinst mot Dudelange från Luxemburg. Segersiffrorna skrevs till 4½-1½ efter det att FM Rauan Sagit och IM Dan Cramling tappat poäng.  I dag står det tjeckiska laget G-Team Novy Bor för motståndet. Det kan bli en svettig eftermiddag för svenskarna för motståndarna har två 2600-spelare i laget och ingen av de ordinarie har under 2500 i rating. Det är nog dags för GM Evgenij Agrest att ge sig in i leken igen.

Resultat för andra svenskar: GM Emanuel Berg, Oslo SS, vann. Norrmännen möter i dag St. Petersburg Chess Club som har GM Vassily Ivanchuk och GM Peter Svidler i laget. I damklassen stod GM Pia Cramling över och Julia Almer, Oslo SS, vann. 

live

Direktsändningen startar klockan 14.00.

1. EXPIK (Kosovo) – Team Viking ½-5½.
2. Team Viking – Oslo SS 2½-3½.
3. Dudelange (Luxemburg) – Team Viking 1½-4½okt 19

Europacupen 2010

European Club Cup ställdes Team Viking i rond 2 mot Oslo SS. Det blev en jämn historia där norrmännen till slut avgick med segern. Det blev 3½-2½ efter att 5 av 6 partier slutat med delad pott. Vid första bordet möttes stormästarna Evgenij Agrest och Jon Ludvig Hammer. Det blev en seg historia där Agrest fick skriva på protokollet som förlorare efter 81 drag. Vid andra bordet blev det remi mellan GM Emanuel Berg och IM  Aleksandr Volodin. Samtliga partier från matchen finns för genomspelning längre ner i inlägget.

Svenskarna möter i dag Dudelange från Luxemburg och det finns goda chenser till matchvinst om ratingtalen får bestämma 

I dag är det tveksamt om det kommer att figurera några svenskar i direktsändning från Club Open. Men det är möjligt att GM Pia Cramling, som spelar för Cercle d’Echecs de Monte Carlo i damklassen kommer att dyka upp.

live

Sändningen startar klockan 14.00.

1. EXPIK (Kosovo) – Team Viking ½-5½.
2. Team Viking – Oslo SS 2½-3½.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.okt 18

Europacupen 2010

I går startade European Club Cup i Plovdiv i Bulgarien. Sverige representeras av Team Viking och i första ronden ställdes de mot EXPIK från Kosovo och det blev en utklassningsseger med 5½-½!

I dag blir det betydligt svårare för svenskarna eftersom de ställs mot Oslo SS. Det norska laget toppas av stormästarna Jon Ludvig Hammer, Sverigemästaren Emanuel Berg och Leif Erlend Johannessen. Det är nog inte helt omöjligt att GM Evgenij Agrest, som inte var med i första matchen, dyker upp i det svenska laget och vem han får möta isåfall återstår att se. Kanske Emanuel…

Om det vill sig kommer någon av svenskarna att figurera i direktsändning, bifogar därför länken dit.

live

Sändningen startar klockan 14.00.

Partierna från matchen EXPIK (Kosovo) – Team Viking.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.