• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 29

 

Då var Unive Open som spelats i Hoogeveen Nederländerna över för denna gång. De flesta intresserade har nog redan tagit del av prislistan men för säkerhets skull kommer här en sammanfattning (78 deltagare). 1. GM Erwin L’Ami från Nederländerna 7.0 poäng. Svenskarnas placeringar (partierna nederst i inlägget): 8. GM Nils Grandelius, Lunds ASK, och sedan följde spelarna från Limhamns SK 14. GM Stellan Brynell, 25. Linus Johansson och 40. Philip Lindgren.

I Unive Kroongroep (dubbelrondig) var GM Hikaru Nakamura överlägsen med 4½ poäng på sex ronder vilket var 1½ före närmaste medtävlare.

Svenskarnas partier rond 1-9 (i spelare- och rond-ordning).

Kroongroep
Tabell och partier rond 1-6.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 23

Tre remier och en förlust – Philip Lindgren – blev poängutdelningen i rond fyra för svenskarna i Unive Open i Hoogeveen i Nederländerna. Efter detta går det att konstatera att det är en kvartett som leder på 3½ poäng med turneringens högst rankade GM Erwin L’Ami överst av dessa. En halva efter följer inte mindre än femton spelare och bland dessa går det att finna GM Nils Grandelius och GM Stellan Brynell, som bägge bör komma med i dagens direktsändning.

Dagens spelschema: Grandelius ½-½ IM Manuel Bosboom, NED (2402), WGM Alina L’Ami,  ROU (2376) ½-½ Brynell, Johansson 1-0 Danny De Ruiter, NED (2182) och Lindgren 1-0 Jorgen Henseler, NED (2062).

I går slutade bägge partierna remi i Unive Kroongroep (dubbelrondig). Deltagarna i denna är GM Hikaru Nakamura, USA (2786), GM Anish Giri (2730) och Sergei Tiviakov (2659) från arrangörslandet och den kvinnliga Världsmästaren GM Yifan Hou (2605) från Kina. Spelschemat i rond 3 är: Giri ½-½ Tiviakov och Nakamura 1-0 Yifan.

Direktsändningen startar klockan 14.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Open Kroon

 

Svenskarnas partier rond 1-4.

Kroongroep
Tabell och partier rond 1-2.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 20

I ACP Golden Classic börjar det bli många avbrott. I går blev det ytterligare två vilket gör att det är svårt att visa upp en någerlunda tillförlitlig tabell så det får vänta till det att sista ronden spelats. Samtliga avbrott skall spelas i morgon och i sista ronden finns det ingen risk för avbrott eftersom partierna i denna skall slutspelas.

I nationella mästerskapet för Nederländerna har GM Anish Giri åter fått upp ångan efter remien i fjärde ronden och leder efter gårdagens vinst mot GM Erwin L`Ami turneringen med 1½ poäng före en trio där den gamle kämpen GM Ivan Sokolov ingår.

Partierna rond 1-5 Golden Classic.

Tabell och partier rond 1-5 nationella mästerskapet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.mar 11

I Reykjavik Open 2012 är det dubbelrond i dag. Vid genomgång av tabellen visar det sig att det smugit sig in en katt bland hermelinerna i form av FM Karsten Larsen (2321) från Danmark som har 4.0 poäng vilket räcker till en delad 6-20 plats! I går spelade han remi mot holländaren GM Erwin L´ami (2611) och i morgonronden möter han GM Boris Avrukh, ISR (2591). Den högst rankade GM Fabiano Caruana spelade remi i går mot GM Gawin Jones. Resultaten för italienaren Fabiano gör att han klättrat på den flytande världsrankingen från en sjunde till sjätte plats och passerat ”landsmannen” (dubbelt medborgarskap), GM Hikaru Nakamura.

Fullständig ”prislista” och spelschemat för rond sex finns som vanligt på Chess-results. Hur prispallen är bemannad för tillfället och hur det går för svenskarna framgår av bifogad minitabell.

Efter rond 5 (197 deltagare)
1 GM Ivan Cheparinov 2664 1 1 1 1 1 5.0
2 GM Ivan Sokolov 2653 1 1 1 1 1 5.0
3 GM Gawain Jones 2635 1 1 1 1 ½ 4.5
42 FM Johan Henriksson 2279 1 0 1 ½ 1 3.5
71 Eric Vaarala 2241 1 0 1 0 1 3.0
102 WIM Christin Andersson 2102 0 1 0 1 ½ 2.5
114 Viktor Thorell 2034 ½ 0 1 0 ½ 2.0
132 Mikael Helin 1884 0 1 0 0 1 2.0
147 Peter Mozelius 1882 0 1 0 0 1 2.0
176 Ingvar Gundersen 1814 0 0 0 1 0 1.0

 

Direktsändning är det dagligen men vid olika tider. Rond 6 och 7 börjar klockan 10.30 och 17.30 och i dessa kommer inga svenskar att medverka. Bentänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Hemsida Bomben


Svenskarnas p
artier från rond 1-5.mar 08

I Reykjavik Open 2012 fortsätter de högrankade att ta poäng eftersom de ännu så länge har mött blåbären. 40 av de 197 startande har fortfarande full pott efter två ronder. Men efter dagens rond kommer den skaran att ha reducerats eftersom titelinnehavarna börja möta varandra. Allt som hänt och kommer att hända om turneringen finns på Chess-results.

I går var det nog en del som bänkat sig framför datorn för att följa partiet mellan FM Johan Henriksson och GM Erwin L´ami (0-1) i direktsändning men arrangören gjorde  några rockader och så blev vi snuvade på den godbiten. I dag är det nästan ett svenskmöte (danskmöte?). WIM Christin Andersson har vit mot IM Silas Lund som i elitseriesammanhang spelar för Lunds ASK.

80 FM Johan Henriksson 2279 1 0 1.0
83 Eric Vaarala 2241 1 0 1.0
99 WIM Christin Andersson 2102 0 1 1.0
117 Mikael Helin 1884 0 1 1.0
119 Peter Mozelius 1882 0 1 1.0
138 Viktor Thorell 2034 ½ 0 0.5
175 Ingvar Gundersen 1814 0 0 0.0

 

Direktsändning är det dagligen men vid olika tider. Tredje ronden ronden börjar klockan 17.30 och i denna kommer inga svenskar att medverka. Bentänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Hemsida Bomben

Svenskarnas partier från rond 1.
När rond 2 publicerats lägger Schacksnack in partierna här.
jan 21

 

Om några timmar sätter sig deltagarna i  73 Tata Steel Chess Tournament 2011 vid brädena för att göra upp om poängen i sjätte ronden. Relevanta undringar är om remikungen GM Vladimir Kramnik skall fortsätta på den inslagna vägen. Gör han inte det kan det gagna GM Alexei Shirov en av det tre i turneringen utan vinst. De andra två är GM Erwin L’Ami och överraskande kandidatspelaren GM Alexander Grischuk. Vinner de i dag kommer det att bli tätt i toppen på tabellen.

21/1. Rond 6 GM-A (20/1. Live Top List)
GM Viswanathan Anand 2810 vs. GM Alexander Grischuk 2773
GM Levon Aronian 2805 vs. GM Wang Hao  2731
GM Alexei Shirov 2722 vs. GM Vladimir Kramnik 2784
GM Anish Giri  2686 vs. GM Ian Nepomniachtchi 2733
GM Ruslan Ponomariov 2744 vs. GM Maxime Vachier-Lagrave 2715
GM Erwin l’Ami  2624 vs. GM Hikaru Nakamura 2751
GM Jan Smeets  2662 vs. GM Magnus Carlsen 2814

 

Direktsändningen startar klockan 13.30. Genom att använda skärmarna  går det utmärkt att följa sändningarna från de olika grupperna. Skärm 2-4 är länkade till den omtyckta Chessbomben och där kan man också kan följa åskådarnas kommentarer.

live               live      
Hemsidan           GM-A, B och C.

live        live        live
    GM-A                 GM-B                 GM-C

GM-A.
Tabell och partier.
Rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.