Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 06


IM Erik Blomquist, SK Rockaden Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund.

I söndags avslutades Stockholm All Saints Tournament och då hade sju ronder spelats. Segrade gjorde IM Erik Blomquist, SK Rockaden Stockholm med 6.0 poäng efter att ha lämnat ifrån sig två halver. På andra plats kom FM Johan Henriksson Stockholms SS med 5½ poäng. Därefter följde, efter särskiljning, Carl Bark Cederstam från Kristallens SK.jul 20

Välkommen till Västerås Open samt Lilla Västerås Open 28-30 september 2012!
Klicka för inbjudan.
Finns också i högerspalten.

Nykorade svenske mästaren Hans Tikkanen är en av deltagarna i Västerås Open sista helgen (28-30) september. Det kan bli en repris på SM-duellen med Emanuel Berg och i övrigt tampas de med bl.a. Erik Blomqvist och hemmahoppen Ralf Åkesson och Johan Eriksson.

Nytt för i år är att startfältet har delats upp så att det finns en sektion för spelare under 1600 i rating som tävlar om ett eget förstapris om 3000 kr. Arrangörerna hoppas att detta drag ska leda till att locka fler deltagare och målet är att rekordet på 241 spelare slås.

Anmälda Västerås Open och anmälda till Lilla Västerås Open.

Vänliga hälsningar
André Nilsson, Ordförande Västerås Schackklubbjul 10

Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!
Klicka för hemsidan.

Släkten är värst är en gammal sanning som GM Nils Grandelius, Lunds ASK, kan skriva under på för i tredje ronden mötte han klubbkamraten IM Axel Smith och det slutade med att Axel satte honom matt i det 29:e draget. Det var en svår rond för de tidigare Sverigemästarna GM Emanuel Berg och GM Jonny Hector som bägge förlorade, mot GM Pia Cramling respektive IM Erik Blomqvist vilket gör att turneringen lever i högsta grad.

Längst ner i inlägget finns partierna från SM-gruppen och Mästare Elit för genomspelning. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results.

SM-gruppen – Rond 4 klockan 15.00
1 FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm ½-½ GM Jonny Hector, Limhamns SK
2 IM Axel Smith, Lunds ASK ½-½ IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm
3 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK
4 GM Emanuel Berg, SK Team Viking 1-0 Eric Vaarala, Horndals SK
5 IM Bengt Lindberg, Wasa SK 1-0 GM Pia Cramling, SK Team Viking

 

Naturligtvis blir det direktsändning (SM-gruppen, Mästare Elit, Junior-SM och 2 bord från Veteran-SM) och rond 4 startar klockan 15.00. I dag är det åter ett möte mellan klubbkamrater som har alla förutsättningar att kunna bli något utöver det vanliga – regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen mot GM Nils Grandelius!

live live
Hemsida Webb

 

SM-gruppen
Tabell och partier rond 1-3.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Mästare Elit
Tabell och partier rond 1-3.
(partiet Larsson-Frisk Kockum rond 1 saknas).

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 08

Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!
Klicka för hemsidan.

SM 2012 som spelas i Falun verkar att ha kommit igång enligt tidtabell. I SM-gruppen visade favoriten GM Nils Grandelius, Lunds ASK, redan från början var skåpet skall stå för han var den ende som vann sitt parti i första ronden och den som fick släppa helpoängen ifrån sig var IM Erik Blomqvist från SK Rockaden i Stockholm. Bland övriga partier kan nämnas att regerande Juniormästaren Eric Vaarala, Horndals SK, och den ende utan titel i startfältet, hade GM Jonny Hector, Limhamns SK, i brygga men Jonny lyckades slingra sig ur den prekära situationen.

Längst ner i inlägget finns partierna från SM-gruppen för genomspelning och när Mästare-Elit och Junior-SM publiceras kommer dessa också att finnas på Schacksnack. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results.

SM-gruppen – Rond 2 klockan 15.00
1 FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm 0-1 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm
2 GM Jonny Hector, Limhamns SK ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK
3 IM Axel Smith, Lunds ASK 1-0 Eric Vaarala, Horndals SK
4 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 1-0 GM Pia Cramling, SK Team Viking
5 GM Emanuel Berg, SK Team Viking ½-½ IM Bengt Lindberg, Wasa SK

 

Naturligtvis blir det direktsändning (SM-gruppen, Mästare Elit, Junior-SM och 2 bord från Veteran-SM) och rond 2 startar klockan 15.00.

live live
Hemsida Webb

 

SM-gruppen
Tabell och partier rond 1.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 03


FM Rolf Bergström. Foto Lars OA Hedlund.

I Stockholms schackfestival återstår två ronder att spela. Det har blivit tätt i toppen på tabellen efter det att IM Erik Blomqvist besgegrade GM Ralf Åkesson i går. Att någon utöver de tre som finns i bifogad minitabell skall avgå med segern i mästarklassen är nog inte realistiskt eftersom närmaste förföljare är en hel poäng efter. Men GM Lars Karlsson har möjlighet att ”tränga” sig upp på prispallen om resultatet går hans väg i dag i mötet mot Blomqvist.

Prispallen efter rond 7.
1 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2433 5.5
2 IM Dan Cramling, SK Team Viking 2356 5.5
3 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 5.5

 

Övriga turneringar går utmärkt att följa på Chess-Results/SWE och leder de olika klasserna efter rond 7 gör:

Veteranklassen: Bo Nyberg, Upsala ASS, 6.5 poäng.
Klass 1: Vladen Nikolic, SK Rockaden Stockholm, 5.5 poäng.
Klass 2: Leif Lundqvist, Kristallens SK, och Mikael Helin, Stockholms SS, 5.5 poäng.
Klass 3: Felix Tuomainen, SK Rockaden Stockholm, Martyin Grüter, Stockholms SS, och Boo Kim, SS Delectus, 5.5 poäng.

Direktsändning är det i dag klockan 15.00 och från sista ronden i morgon klockan 12.00. Betänketiden är 40 drag på 1½ timme, därefter 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Partierna från rond 3 är ännu inte publicerade, därför endast resultaten från denna rond
Tabell och partier rond 1-5.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 02


GM Ralf Åkesson och IM Dan Cramling.
Denna och övriga bilder är tagna av Lars OA Hedlund.

Tyvärr finns det en varning om virus på den officiella hemsidan därför finns det inte mycket mer att rapportera om från Stockholms schackfestival än det som följer. FM Rauan Sagit som ledde mästareklassen efter fyra ronder med full pott fick lämna i från sig ledningen till GM Ralf Åkesson, efter att ha förlorat bägge partierna i går.

Prispallen efter rond 6.
1 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2433 5.5
2 IM Dan Cramling, SK Team Viking 2356 4.5
3 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 4.5

 

Övriga turneringar går utmärkt att följa på Chess-Results/SWE och leder de olika klasserna efter rond 6 gör:

Veteranklassen: Bo Nyberg, Upsala ASS, 5.5 poäng.
Klass 1: Vladen Nikolic, SK Rockaden Stockholm, 5.0 poäng.
Klass 2: Leif Lundqvist, Kristallens SK, Mikael Stålkrantz, SK Rockaden Stockholm, och Mikael Helin, Stockholms SS, 4.5 poäng.
Klass 3: Felix Tuomainen, SK Rockaden Stockholm, och Boo Kim, SS Delectus, 5.0 poäng.

Direktsändning är det i dag klockan 15.00 och bland annat kommer mötena mellan IM Erik Blomqvist-GM Ralf Åkesson och Philip Lindgren-IM Dan Cramling att visas. Betänketiden är 40 drag på 1½ timme, därefter 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Partierna från rond 3 är ännu inte publicerade, därför endast resultaten från denna rond
Tabell och partier rond 1-5.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.


Längst till höger GM Lars Karlsson

FM Rauan Sagit i partiet mot IM Dan Cramling. Stående IM Johan Furhoff.jun 05

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, kommer att figurera i direktsändning i morgon eftersom han har avancerat till nionde plats 1st Golden Sands, som spelas i Bulgarien, i kraft av sina vinster i de inledande ronderna. GM Pontus Carlsson, SK Team Viking, IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm, och Eric och Hans-Erik Vaarala, Horndals SK, har samtliga tappat poäng. Ännu har det inte dykt upp några partier så därför få läsarna vänta till torsdag med de godbitarna då Schacksnack tar ledigt från publicering på nationaldagen.

Det blir svenskt deltagande i direktsändningen från rond 3, klockan 14.00 (svensk tid), då arrangören tillhandahåller 11 partier och bäste svensk GM Hans Tikkanen är bland de 22 i toppen på prislistan. Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida


jun 05

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, GM Pontus Carlsson, SK Team Viking, och IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm, vann i första ronden medan Eric och Hans-Erik Vaarala, Horndals SK, förlorade i 1st Golden Sands som spelas i Bulgarien. Att Eric fick skriva in en nolla i protokollet, kunde alla som följde direktsändningen konstatera, var inte så överraskande eftersom regerande Svenske juniormästaren mötte en av världens starkaste spelare GM Ivan Cheparinov.

Schacksnack kommer att följa turneringen och om möjligt lägga in svenskarnas partier senare i dag om de dyker upp. Håll utkik!

Det blir inget svenskt deltagande i direktsändningen från rond 2, klockan 14.00 (svensk tid), då arrangören tillhandahåller 11 partier och bäste svensk GM Hans Tikkanen spelar vid bord 17. Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida

 jun 04


Svenske Juniormästaren 2011 Eric Vaarala

GM Hans Tikkanen och GM Pontus Carlsson plus tillresta IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm, och 2x Vaarala Eric och Hans-Erik, Horndals SK, kommer att i dag börja spela i 1st Golden Sands, som är ännu starkare än Albena med 12 deltagare med 2600 eller mer i rating. Antagligen är det den mycket generösa prispotten som drar, de 226 deltagarna spelar 0m 95 priser på totalt €50 000 och av dessa går €6 000 till första priset!

Det blir direktsändning dagligen klockan 15.00 utom sista ronden (9) som startar sex (!) timmar tidigare. I första ronden går det att följa Eric Vaarala mot världsstjärnan GM Ivan Cheparinov, BUL (2673). Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida

 jun 04

Albena är avslutad. Bemanningen på prispallen och svenskarnas placeringar med prestationsrating framgår av bifogad miniprislista. Fullständigt statistik finns på Chess-Results.

GM Hans Tikkanen och GM Pontus Carlsson plus tillresta IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm, och 2x Vaarala Eric och Hans-Erik, Horndals SK, kommer att i dag börja spela i 1st Golden Sands, som är ännu starkare än Albena med 12 deltagare med 2600 eller mer i rating. Schacksnack återkommer om detta.

Slutställning. 123 deltagare. Prestationsrating.
1 GM Vladimir Akopian 2697 7.0 2725
2 GM Ivan Cheparinov 2673 7.0 2740
3 GM Tigran Petrosian 2657 7.0 2664
6 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 6.5 2561
22 GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 5.5 2485
31 FM Drazen Dragicevic, Lunds ASK 2301 5.5 2311
102 Farhad Rouhani, Järfälla SS 2009 3.0 1749

 

Svenska partier från rond 1-9 (rond 8 saknas, ej publicerad).
Mötet Tikkanen-Dragicevic spelades inte.


Tidigare artiklar