• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 27


Gunnar Finnlaugsson (t.v.) i partiet mot Lylu Seppo rond 4 (½-½).
Foto Foto Bjørn Berg Johansen.

Då var Europamästerskapet för seniorer som spelats i Litauen över. FM Nils Åke Malmdin blev bäste svensk och han hade möjlighet att komma ännu högre i prislistan eftersom han i sista ronden mötte GM Viktor Kupreichik från Vittryssland, som tog silvermedaljen, och vinst i partiet hade gjort att Nils Åke kommit bland de allra bästa men tyvärr blev det förlust.

Ordföranden i Lunds ASK – Gunnar Finnlaugsson – som i turneringen representerade Island kom tillbaka till Lund med ett pris (partiet finns för genomspelning nederst i inlägget):

Hej Lasse !
Jag fick 100 EUR för mitt parti (Best Game) mot Janis Lelis i rond 6.
MVH Gunnar Finnlaugsson

Hur prispallen bemannades och svenskarnas plus Gunnars placeringar framgår av Schacksnacks minitabell. Fullständig statistik finns som vanligt utmärkt redovisad på Chess-Results.

1 GM Nikolai Pushkov 2390 7.0
2 GM Viktor Kupreichik 2434 7.0
3 GM Evgeny Mochalov 2394 7.0
14 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 6.0
21 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 5.5
23 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 5.5

 

Partierna från rond 8 och 9 finns ännu inte redovisade i pgn-format. Dyker de upp under dagen kommer ”partiavdelningen” att kompletteras med dessa.

Partier från rond 1-6.


Partier rond 7.aug 25

Rond sju i Europamästerskapet för seniorer som avverkades i går var ännu en bra dag för de tre nordborna som finns med i Schacksnacks minitabell, för de skrapade ihop 2.0 poäng utan att någon av dem kunde belastas med en nolla. Vem de mötte och hur de spelade framgår av partierna som finns längst ner i inlägget.

Ett par ronder har Schacksnack utlovat direktsändning med svenskar inblandade men det har inte blivit så. Skam den som ger sig! Försöker i dag igen! Enligt spelscemat skall FM Nils Åke Malmdin möta IM Kestutis Kaunas, LTU (2255), vid bord sex…

Hur svenskarna plus Gunnar Finnlaugsson spelat hittills framgår av partierna som finns för genomspelning sist i inlägget.

1 GM Nikolai Pushkov 2390 6.0
2 IM Valentin Bogdanov 2374 5.5
3 GM Yuri Balashov 2450 5.5
13 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 5.0
24 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 4.5
32 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 4.0

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-6.


Partier rond 7.aug 24


Magnus Wahlbom – Bernt Nordby. Foto Bjørn Berg Johansen (1-0).

Rond sex i Europamästerskapet för seniorer som avverkades i går var en bra dag för de tre nordborna som finns med i Schacksnacks minitabell, för de skrapade ihop 2½ poäng. Vem de mötte och hur de spelade framgår av partierna som finns längst ner i inlägget. FM Nils Åke Malmdin skulle enligt spelschemat varit med i direktsändning från bord 10. Av någon anledning blev det inte så.

I dag är Nils Åke och Magnus Wahlbom kvalificerade att figurera i sändningen från Lettland vid bord 9 och 10. De möter FM Giuseppe Valenti, ITA (2180), respektive Olegs Batakovs, LAT (2115), och nog bör chansen för två poäng för svenskarna vara stor. Nu återstår endast att se vad arrangören beslutar om direktsändningen…

Hur svenskarna plus Gunnar Finnlaugsson spelat hittills framgår av partierna som finns för genomspelning sist i inlägget.

1 GM Nikolai Pushkov 2390 5.5
2 IM Valentin Bogdanov 2374 5.0
3 GM Viktor Kupreichik 2434 5.0
21 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 4.0
22 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 4.0
37 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 3.5

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-6.aug 23

I Europamästerskapet för seniorer förlorade  Magnus Wahlbom som svart IM Evgeny Mochalov (2394) från Vitryssland i går i direktsändning. I dag går det att följa FM Nils Åke Malmdin som har vit mot GM Yair Kraidman (2253) från Israel.

Hur svenskarna plus Gunnar Finnlaugsson spelat hittills framgår av partierna som finns för genomspelning sist i inlägget.

1 GM Yuri Balashov 2450 4.5
2 GM Nikolai Pushkov 2390 4.5
3 FM Peter Hohler 2201 4.0
23 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 3.5
30 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 3.0
44 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 2.5

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-5.aug 22


Foto Bjørn Berg Johansen från Norge

I Europamästerskapet för seniorer har Magnus Wahlbom spelat så bra att han i dagens rond (5) kommer att vara med i direktsändning (09.00). Han möter som svart IM Evgeny Mochalov (2394) från Vitryssland och i eftermiddag kommer vi kunna notera om han fortfarande är obesegrad efter dagens rond. Det som öppnade för detta var vinsten mot Janis Visockis från Lettland i går. FM Nils Åke Malmdin spelade remi i går mot FM Vladimir Ivanets, Ryssland, och det räckte inte för att även han skulle figurera i sändning från Kaunas, men nära var det.

Hur svenskarna plus Gunnar Finnlaugsson spelat hittills framgår av partierna som finns för genomspelning sist i inlägget.

1 GM Yuri Balashov 2450 4.0
2 GM Viktor Kupreichik 2434 3.5
3 GM  Algimantas Butnorius 2388 3.5
22 Magnus Wahlbom, Rödeby SK SS 2289 3.0
31 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 2.5
44 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 2.0

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-4.aug 21


FM Nils Åke Malmdin.
Foto Bjørn Berg Johansen

Europamästerskapet för seniorer är svenskarna – FM Nils Åke Malmdin (1) och Magnus Wahlbom (½) – bra med i tabellen efter tredje ronden bland 103 startande. De bör ha goda chanser att öka på poängskörden, för vid genomgång av spelschemat för dagens rond verkar inte motståndet oöverkommligt. Partier finns för genomspelning sist i inlägget.

1 FM Peter Hohler 2201 3.0
2 GM Yuri Balashov 2450 3.0
3 GM  Algimantas Butnorius 2388 3.0
30 FM Nils Åke Malmdin, Sundvalls SS 2297 2.0
35 Magnus WahlbomF, Rödeby SK 2289 2.0
41 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 1.5

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1-3.aug 20

Schackvärlden håller andan inför Schack-OS som startar om drygt en vecka. Därför är det inte många större turneringar som pågår för tillfället. Franska mästerskapet, Barcelona (med drygt 600 deltagare varav 4 svenskar) och Europamästerskapet för seniorer är nog de intressantaste. Det senare pågår för full i Kaunas i Litauen och avslutas den 26:e. Sverige representeras av FM Nils Åke Malmdin, Sandvikens SK och Magnus Wahlbom, Rödeby SK. Hur det gått hittills för dem framgår av minitabellen (efter 2 ronder av 9) som följer och där finns också ordföranden i Lunds ASK Gunnar Finnlaugsson med, även om han i detta fall representerar Island.

1 GM Yuri Balashov 2450 2.0
2 GM Algimantas Butnorius 2388 2.0
3 IM Janez Barle 2382 2.0
27 Magnus Wahlbom, Rödeby SK 2289 1.5
35 FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS 2297 1.0
54 Gunnar Finnlaugsson, Lunds ASK 2062 1.0

 

Turneringen går utmärkt att följa på Chess-Results och det är direktsändning av 10 partier dagligen klockan 09.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag.

Partier från rond 1.