• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 14

Individuella EM för damer som spelats i Turkiet avslutades i går. Det blev vekligen jämt för damerna på prispallen – IM Valentina Gunina, GM Tatiana Kosintseva och Anna Muzychuk – hade alla 8½ poäng. Endast en halva efter och ensam fyra kom förra årets mästare Viktorija Cmilyte.

GM Anna Muzychuk ledde med en hel poäng, som nog de flesta trodde skulle räcka för turneringsseger, när damerna satte sig ner för sista ronden. Men IM Valentina Gunina ville annat och efter 38 drag vann hon partiet och det räckte till att bli etta i turneringen efter särskiljning. Damerna spelade också om platser i kommande World Cup och de 14 första kvalificerade sig dit enligt vad som bestämts innan turneringen.

Prispallen. (€15 833 per dam i prispengar).
1 IM Valentina Gunina 2511 8.5 2660
2 GM Tatiana Kosintseva 2513 8.5 2649
3 GM Anna Muzychuk 2583 8.5 2631

 mar 13

Det var inte alls som Schacksnack skrev i går att Individuella EM för damer som spelas i Turkiet var framme vid sista ronden (texten ändrad i dag). Det är i dag och den spelas med start klockan 10.00.

Efter rond 10 (plats 4-10 7.0 poäng)
1 GM Anna Muzychuk 2583 8.5 2707
2 IM Valentina Gunina 2511 7.5 2628
3 GM Tatiana Kosintseva 2513 7.5 2619

 

Direktsändningen från sista ronden (11) startar klockan 10.00. ”The playing time will be 90 minutes for 40 moves plus 30 minutes for the rest of the game with an increment of 30 seconds per move, starting from move one. Communication between players (the offer of draw) is forbidden until the 40th move has been played.”

live
Direkt

 mar 12

Individuella EM för damer i Turkiet är framme vid näst sista ronden och regerande mästaren GM Viktorija Cmilyte är i högsta grad med i diskussionen om segern i turneringen.Hon möter i dag ledaren GM Anna Muzychuk, som har en halva mer, 7½ mot 7. Vinst för Viktorija är ingen garanti för turneringsseger för det finns ytterligare damer som vill ha ett ord med i laget och det är bland annat IM Valentina Gunina som också har sju poäng.

Direktsändningen startar klockan 15.00. ”The playing time will be 90 minutes for 40 moves plus 30 minutes for the rest of the game with an increment of 30 seconds per move, starting from move one. Communication between players (the offer of draw) is forbidden until the 40th move has been played.”

live
Direkt


mar 09

I dag startar Individuella EM för damer i Turkiet om efter gårdagens lediga dag. Direktsändningen startar klockan 15.00. ”The playing time will be 90 minutes for 40 moves plus 30 minutes for the rest of the game with an increment of 30 seconds per move, starting from move one. Communication between players (the offer of draw) is forbidden until the 40th move has been played.”

live
Direkt

 mar 08

I dag är det spelledigt i Individuella EM för damer som spelas i Turkiet. Efter sex ronder har ungerskan GM Thanh Trang Hoang lite överraskande tagit ledningen. Men regerande mästaren GM Viktorija Cmilyte (2497) är endast en halva efter och går absolut inte att räkna bort.

Efter rond 6 (plats 6-10 4.5 poäng)
1 GM Thanh Trang Hoang 2438 5.5 2727
2 GM Marie Sebag 2512 5.0 2685
3 IM Valentina Gunina 2511 5.0 2683
4 IM Cristina-Adela Foisor 2398 5.0 2667
5 GM Viktorija Cmilyte 2497 5.0 2658

 

Partierna från rond 6.mar 07

Det är några dagar sedan Schacksnack rapporterade om Individuella EM för damer som spelas i Turkiet. Efter fem ronder är det en trio i toppen på tabellen och överst finner man fransyskan GM Marie Sebag som fick lämna ifrån sig en halv poäng mot rysskan GM Valentina Gunina (2511) i rond fem. Det är många starka spelare som endast är en halva efter ledartrion, som till exempel regerande mästaren GM Viktorija Cmilyte (2497), tidigare Världsmästaren GM Antoaneta Stefanova (2531) och IM Anna Muzychuk (2583).

1 GM Marie Sebag 2512 4.5
2 IM Cristina-Adela Foisor 2398 4.5
3 GM Thanh Trang Hoang 2438 4.5

 

I direktsändningen från rond 6 går det bland annat att följa ettan mot tvåan i ovanstående tabell. Sändningen startar klockan 14.00. ”The playing time will be 90 minutes for 40 moves plus 30 minutes for the rest of the game with an increment of 30 seconds per move, starting from move one. Communication between players (the offer of draw) is forbidden until the 40th move has been played.”

live live
Hemsida Bomben

 

Partier från rond 4-5.mar 05

Individuella EM för damer i Turkiet spelar i dag fjärde ronden och leder gör en trio och vilka det är framgår av tabellen. Regerande Europamästaren GM Viktorija Cmilyte är en av dessa och i dag möter hon malmöbekantingen GM Marie Sebag som vit. Den tredje med full pott IM Cristina-Adela Foisor får ta sig an tidigare Världsmästaren GM Antoaneta Stefanova. Spelschemat innebär att spelarna med full poäng efter dagens rond kommer att ha reducerats. De högst rankade i turneringen IM Anna Muzychuk, SLO, GM Nana Dzagnidze, GEO och GM Kateryna Lahno, UKR, har samtliga tappat en poäng.

1 GM Marie Sebag 2512 3.0
2 GM Viktorija Cmilyte 2497 3.0
3 IM Cristina-Adela Foisor 2398 3.0

 

Direktsändningen startar klockan 14.00. ”The playing time will be 90 minutes for 40 moves plus 30 minutes for the rest of the game with an increment of 30 seconds per move, starting from move one. Communication between players (the offer of draw) is forbidden until the 40th move has been played.”

live live
Hemsida Bomben

 

Partierna rond 1-3.mar 03

I går startade Individuella EM för damer i Turkiet med flera överraskningar. Då turneringen spelas utan svenskt deltagande kommer Schacksnack att endast sporadiskt följa vad som händer. Det kom 103 spelare till start och de högst rankade är: IM Anna Muzychuk, SLO (2583), GM Nana Dzagnidze, GEO (2559) och GM Kateryna Lahno, UKR (2546).

Direktsändningen startar klockan 14.00. ”The playing time will be 90 minutes for 40 moves plus 30 minutes for the rest of the game with an increment of 30 seconds per move, starting from move one. Communication between players (the offer of draw) is forbidden until the 40th move has been played.”

live
Direkt

Partierna rond 1.mar 02

I dag startar Individuella EM för damer i Turkiet med med öppningscermoni klockan 12.00 och tre timmar senare startar spelet. Tyvärr verkar det inte som att dubble Europamästaren GM Pia Cramling ställer upp. Preliminärt är det 104 damer anmälda och högst rankad av dessa är GM Antoaneta Stefanova (2523) från Bulgarien.

Direktsändningen startar klockan 15.00. ”The playing time will be 90 minutes for 40 moves plus 30 minutes for the rest of the game with an increment of 30 seconds per move, starting from move one. Communication between players (the offer of draw) is forbidden until the 40th move has been played.”

live
Direkt