• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 11

Under helgen avslutas de två högsta serierna – Elitserien och Superettan – genom att lagens samlas i Stadshotellet i Västerås och spelar de tre återstående ronderna.

Inför sista ronden leder Team Viking med ointagliga fyra matchpoäng i Eliserien så SM-tecknet är redan i hamn. Däremot är det spännande i bottenstriden. Eksjö-Aneby-Alliansen, Solna SS och SK Kamraterna från Göteborg gör upp om vem som skall behöva ta steget ner i Superettan. Det är så raffinerat att Solna SS och Eksjö-Aneby Alliansen möts medan däremot SK Kamraterna tar sig an SK Rockaden från Stockholm vilket inte är någon lätt uppgift. Ett tips så gott som något är att SK Kamraterna degraderas men vem de får sällskap med är minst en 10 000-kronors fråga.

Vilka lag som kommer att flyttas upp till Elitserien från Superettan verkar klart. Det blir med största sannolikhet Burgsvik Alva SK (Gotland) och Örgryte SK.

Spelschemat för Elitserien bifogas. Klicka på resultaten och även på 0-0 för laguppställningarna.

7 SK Rockaden S 1.0-7.0 Team Viking 8 SK Rockaden S 5-3 Lunds ASK 9 Lunds ASK 1½-6½ Team Viking
Lunds ASK 5.0-3.0 Eksjö-Aneby-A. SK Rockaden U 5½-2½ Västerås SK Limhamns SK 4-4 SK Rockaden U
SK Rockaden U 5.0-3.0 SK Kamraterna Team Viking 6½-1½ Limhamns SK SK Kamraterna 1-7 SK Rockaden S
Limhamns SK 2.5-5.5 Västerås SK SK Kamraterna 5-3 Solna SS Solna SS 3½-4½ Eksjö-Aneby-A.
Solna SS 3.5-4.5 SS Manhem Eksjö-Aneby-A. 2-6 SS Manhem Västerås SK 4½-3½ SS Manhem

Dagens direktsändning: Solna SS – Eksjö-Aneby-Alliansen. Ronden börjar klockan 10.00.

live
Direkt


jan 15

 

Direktsändningarna från rond 2 i Tata Steel Chess Tournment 2012 startar i dag klockan 13.30.
Tabeller och partier från rond 1
Läs mer om gårdagens rond i GM Magnus Carlsens blogg och i ”Nettavisen”.

Skärm 1: Chessbomb grupp A-C.
Skärm 2: Den officiella hemsidan.
Spelschema: Grupp A, grupp B och grupp C.
I grupp C deltager GM Hans Tikkanen, Lunds ASK och han möter som vit i dag GM Daan Brandenburg (2527) från Nederländerna.

live live
Bomben Hemsidan


Speldagar:
14-17, 19-22, 24-25 och 27-29.
Betänketid: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.jan 15


GM Pia Cramling, Team Viking, – Per Vernersson, Eksjö-Anneby Alliansen, (½-½). Foto Lars OA Hedlund.
Det som gör bilden lite spännande är fotografiet på bilden från matchen ”Spasski – Fisher ,1972”
där Fisher utför sitt drag ”samtidigt” som Vernersson

Även i dag blir det spel i Elitserien och det är matcher från rond 4 och 6 som står på programmet. Eksjö-Aneby-Alliansen och SK Rockaden, Umeå, spelar sina hemmamatcher mot Team Viking respektive namnen  i Stockholm i huvudstaden. Publiken i Eksjö behöver inte misströsta för matchen kommer att kunna följas i direktsåndning.

Elitserien 13-15 januari.
Team Viking, Täby 6½-1½ SK Rockaden, Umeå 13/1 rond 5 kl. 18.00. Schacksalongerna.
Västerås SK 4½-3½ SK Rockaden Stockholm 14/1 rond 4.
Solna SS 2-6 Team Viking, Täby 14/1 rond 4.
Eksjö-Aneby-Alliansen 2-6 SK Rockaden, Umeå 14/1 rond 4. Spelas i Stockholm.
SS Manhem, Göteborg 4½-3½ Limhamns SK 14/1 rond 6 kl. 14.00. Vegagatan 20.
SS Manhem, Göteborg Lunds ASK Flyttad från den 14/1 till den 19/2.
SK Kamraterna, Göteborg 3-5 Limhamns SK 15/1 rond 4 kl.10.30.
Eksjö-Aneby-Alliansen 2-6 Team Viking, Täby 15/1 rond 6 kl. 10.00. Schacksalongerna. 
SK Rockaden, Umeå 2½-5½ SK Rockaden Stockholm 15/1 rond 6. Spelas i Stockholm.

 okt 09

Ja, vem blir klok på Limhamns SK i Elitserien (klicka på lagnamnet för individuella resultat och sedan på namnet för information om spelaren)? Efter den överraskande vinsten i går mot SK Rockaden, Stockholm förväntade sig nog de flesta att Eksjö-Aneby-alliansen skulle bli en munsbit. Men icke! Det blev förlust med 3½-4½. Schack är ett underbart spel nästan i klass med det gröna fältets…

Storvinster i dag för Lunds ASK och Team Viking noterades och de toppar tabellen på sex matchpoäng. När Schacksnack framförde resultatet till mannen bakom Team Viking Peter Hlawatsch, som ligger på sjukhus efter en större operation, blev han nästan frisk på stubinen. Lund leder serien med en halv partipoäng och det kommer de att göra åtminstone fram till den 14 januari nästa år då rond fyra spelas… Bifogar dagens resultat:

Lunds ASK 7 -1 Västerås SK
SK Rockaden, Umeå 4½-3½ Solna SS
Team Viking, Täby 8-0 SK Kamraterna, Göteborg
SS Manhem, Göteborg 2½-5½ SK Rockaden, Stockholm
Limhamns SK 3½-4½ Eksjö-Aneby alliansen

 

Bifogar partierna från rond 1, 2 och 3 för genomspelning.

Rond 1.

Rond 2.

Rond 3.okt 09

I går skrev Schacksnack: ”…Lunds ASK, Team Viking och SK Rockaden Stockholm. Att någon av dem tappar poäng före det att de möts i avslutningen i Västerås den 9-11 mars nästa år är nog inte troligt…” Detta skulle innebära att Limhamns SK var borträknade från toppstriden i Elitserien (klicka på lagnamnet för individuella resultat och sedan på namnet för information om spelaren) efter första dagens förlust mot Solna SS. Men i går blev det en överraskande matchvinst mot en av de stora förhandsfavoriterna SK Rockaden, Stockholm, som förstärkt sitt lag med en superstjärna – GM Peter Heine Nielsen – från Danmark och så var de tillbaka i ”matchen”.

I övrigt förflöt rond två efter förhandstipsen. Regerande mästarna Lunds ASK och fjolårets runner up Team Viking vann programenligt. Det senare laget fick en kärkommen revansch för den snöpliga förlusten i fjol mot Västerås SK, som gjorde att de spolierade sina möjligheter att vinna serien.

Bifogar partierna från rond 1 och 2 för genomspelning.

Rond 1.

Rond 2.okt 08

Då var den bantade Elitserien (klicka på lagnamnet för individuella resultat och sedan på namnet för information om spelaren) säsongen 2011-12 igång. Första ronden av tre spelades i går i Rådhushallen i Malmö. Det som fick de intresserade att höja på ögonbrynen var nog att Limhamns SK förlorade mot Solna SS. Detta innebär antagligen att serien kommer att bli en kamp mellan förra årets segrare Lunds ASK, Team Viking och SK Rockaden Stockholm. Att någon av dem tappar poäng före det att de möts i avslutningen i Västerås den 9-11 mars nästa år är nog inte troligt…

Lunds ASK 6-2 SK Rockaden Umeå
Team Viking, Täby 5-3 SS Manhem, Göteborg
Eksjö-Aneby-Alliansen 1-7 SK Rockaden, Stockholm
SK Kamraterna, Göteborg 3½-4½ Västerås SK
Solna SS 5-3 Limhamns SK

 

Bifogar partierna från rond 1 för genomspelning.