• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 26


GM Emanuel Berg

GM Emanuel Berg kan titulera sig svensk och norsk lagmästare. För ett par veckor sedan vann han mästerskapet med Team Viking i Sverige och i helgen förstärkte han Oslo SS i deras framgångsrika jakt på titeln. På silverplats kom Kristiansund som hade GM Hans Tikkanen, GM Tiger Hillarp Persson och IM Axel Smith, samtliga spelar i vardagslag med Lunds ASK, i sitt lag.

1 Oslo SS 9 7 2 0 36.5 16
2 Kristiansund SK 9 7 2 0 35.0 16
3 SOSS 9 4 4 1 31.0 12

 

Det blev kamp ända in på mållinjen, som framgår av bifogad tabell över bemanningen på prispallen, och allt avgjordes i sista ronden då Oslo SS tog en storvinst med 5-1 mot Porsgrunn medan Kristiansund fick kämpa för att bärga segern mot Asker med de knappa siffrorna 3½-2½. Det var två spelare som speciellt utmärkte sig i serien och det var Tiger som vann sexs partier av lika många möjliga och GM Jon Ludvig Hammer, Oslo SS, som tog 6½ poäng av sju. Läs mer i norska ”Nettavisen”.

Bifogar svenskarnas partier rond 7-8 (rond 9 kommer senare).mar 24


GM Emanuel Berg-GM Tiger Hillarp Persson-IM Axel Smith-GM Hans Tikkanen

Motsvarigheten i Norge till vår Elitserie avslutas under helgen, med de tre sista ronderna. Det finns några svenskar på plats: GM Hans Tikkanen, GM Tiger Hillarp Persson och IM Axel Smith spelar vid toppborden Kristiansund. GM Emanuel Berg och Mats Persson förstärker Oslo SS. Överraskande tappade Oslo SS poäng i går mot Asker (3-3) så Kristiansund kunde i kraft av seger mot Tromsö (4-2) ta ledningen inför avslutningen, men jämt är det.

1 Kristiansund 12.0
2 Oslo SS 12.0
3 SOSS 8.0
4 Bergen 8.0
5 SK 1911 8.0

 

Schacksnack tar nu paus till i morgoneftermiddag med rapporter om EM i Bulgarien, Norge m.m.

Bifogar svenskarnas partier, undantaget GM Emanuel Bergs, från gårdagens rond (7).jan 16

Schacksnacks läsare är bra. Sedan i går när förra inlägget om Eliteserien i Norge skrevs har hemsidan fått en påstötning om att det är fler spelare än GM Nils Grandelius och IM Axel Smith som deltager i högsta divisionen. I Oslo SS, som leder serien efter det att Kristiansund spelat oavgjort (3-3) i går mot SOSS och antagligen med detta spolierat sin chanser att vinna serien, spelar Mats Persson (vem det nu är?). Bifogar svenskarnas partier undantaget Grandelius vinstparti i rond 6, som ännu inte är publicerat.

Svenkarnas partier från rond 4 och 6.jan 15

Schacksnack försöker i görligaste mån följa svenska spelare när de är ute i världen och spelar. Den intressantaste för tillfället är naturligtvis GM Hans Tikkanen som är med i TSCT 2012. I Norge finns GM Nils Grandelius och IM Axel Smith. De förstärker Kristiansund som tillsammans med Oslo SS leder Eliteserien. I går möttes de med ett oavgjort resultat som följd. I Oslo SS brukar GM Emanuel Berg dyka upp när inte ländernas serier kolliderar med varandra och det gör det denna helg.

Svenkarnas partier från rond 4 och 5.nov 07

Stormästarna Emanuel Berg, Tiger Hillarp Persson och IM Axel Smith (fotona) har den gångna helgen varit och spelat schack i Norge med den äran. Emanuel spelar för Oslo SS i Eliteserien och de övriga för Kristiansund. Det avgjordes tre ronder fredag/söndag och samtliga tog tre poäng (partierna bifogas)! Inte nog med detta deras lag toppar tabellen på maximala 6.0 poäng. Ännu starkare kommer Kristiansund att bli framöver för enligt uppgift kommer regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen att förstärka laget.

Svenskarnas partier.