Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 30
Det blev ett livligt parti i dag i Dam-VM. Men ur IM Anna Ushenina synvinkel blev det fel resultat, hon behövde minst remi för att VM-titeln skulle vara hennes men GM Antoaneta Stefanova ville annat för hon var medveten om att det var vinna eller försvinna som gällde. Antoaneta satsade på ett direkt kungsangrepp och hon fick till en fin avslutning som kryddades med ett pjäsoffer. I morgon startar, klockan 10.00, det ovissa särspelet som kan gå precis hur som helst. Kanske de läsare som tippade Stefanova som Världsmästare får rätt till slut och hon kan då byta tidigare Världsmästare (2004) mot regerande…

Tabell och partier från rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 30

Dam-VM är framme vid ett avgörande. Efter det att IM Anna Ushenina Ukraina vann mot GM Antoaneta Stefanova från Bulgarien i går behöver hon ”endast” remi i dag i det sista långpartiet för att säkra VM-titeln. Vinstpartiet var från vits sida ett välspelat och intressant slaviskt parti och det hela avgjordes när svart tvingades placera sina pjäser mer eller mindre utan samband och dessutom blev hennes kung svag och om detta inte skulle vara nog så kom Antoaneta i tidsnöd och så var den dagen förstörd.

Det blir naturligtvis direktsändning även i fortsättningen och den startar klockan 10.00 i dag.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier från rond 1 och 3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 28

Dam-VM var inte GM Antoaneta Stefanova från Bulgarien och IM Anna Ushenina Ukraina så intresserade av att spela schack i dag. Delad poäng blev det redan efter 17 drag så nu är ställningen 1-1 när det återstår två långpartier.

Det blir naturligtvis direktsändning även i fortsättningen och den startar klockan 10.00 i morgon.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier från rond 1 och 2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 27

I Dam-VM spelades första långpartiet, i bäst av fyra, i finalen mellan IM Anna Ushenina och GM Antoaneta Stefanova. För Schacksnack var det inte överraskande att det slutade remi och det efter försiktigt spel från bägge kombatantterna även om Antoaneta hade rejäl fördel runt 30:e draget enligt Fritz.

Det blir naturligtvis direktsändning även i fortsättningen och den startar klockan 10.00 i morgon.

live live
Hemsida Bomben

Partiet från rond 1.nov 27

Efter deI dag är det direktsändning från första partiet i Dam-VM mellan och GM Antoaneta Stefanova från Bulgarien och IM Anna Ushenina Ukraina. Direktsändningen startar klockan 10.00.

live live
Hemsida Bomben

 

FIDE Grand Prix i Uzbekistan med några av världens starkaste spelare bland deltagarna återkommer också efter gårdagens spellediga dag. Det blir direktsändning och live-video från spellokalen och starten är klockan 10.00.

live live live
Hemsida Bomben Video

Tabell och partier från rond 1 och 4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 26

I morgon är det dags för första partiet i finalen i Dam-VM och den går över bäst av fyra långpartier och vid lika ställning efter dessa följer särspel i vanlig ordning. En av deltagarna i denna är tidigare Världsmästaren och favoriten till titeln bland Schacksnaks läsare GM Antoaneta Stefanova och hennes motståndare blev segraren i särspelet IM Anna Ushenina. Bifogar partierna från särspelet mellan IM Anna Ushenina och WGM Ju Wenjun, som inte blev mer än två snabbschackpartier långt (släng gärna en blick på slutställningen i det andra särspelspartiet. Vinner du eller Fritz det?).

Tabell och partier från särspelet
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 23

Dam-VM spelades första långpartiet av två i semifinalerna. Tidigare Världsmästaren (2004) GM Antoaneta Stefanova var den enda som vann sitt parti så hennes motståndare GM Harika Dronavalli kommer att få det tufft i morgon då det gäller att vinna eller försvinna.

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar klockan 10.00 i morgon.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier från rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 23

Det har varit en lång resa men nu är det dags för semifinalerna i Dam-VM .

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar klockan 10.00.

live live
Hemsida Bombennov 22

I Dam-VM är semifinalisterna klara. Det blev GM Anatoaneta Stefanova, GM Harika Dronavalli och WGM Ju Wenjun som tog sig vidare från dagens särspel. Den fjärde spelaren blev klar redan i går och det var IM Anna Ushenina.

Tabell och partier från rond 1 och 2 i kvartsfinalerna.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Särspelet.
nov 22

I Dam-VM är dagen avsatt för särspel, som startar klockan 10.00 och reglerna för detta finns beskrivet längre ner på sidan.

Särspel.
GM Anatoaneta Stefanova 0-1, 1-0, 1-0, 1-0 = 3-1 GM Marie Sebag
GM Zhao Xue ½-½, ½-½, 0-1, ½-½ = 1½-2½ GM Harika Dronavalli
WGM Ju Wenjun ½-½, ½-½, ½-½, ½-½, ½-½, 1-0 = 3½-2½ WGM Huang Qian

 

Det blir naturligtvis direktsändning från särspelet som startar klockan 10.00.

live live
Hemsida Bomben

The tie-breaks begin with two rapid games: 25 minutes plus 10 second per move for each player. If the score is 1-1, they will continue with two quicker games: 10 minutes plus 10 seconds per move. If the winner is still not determined, the players will proceed to blitz games: 5 minutes plus 3 seconds per move. Finally, is the score remains equal, the Armageddon game steps up: White has 5 minutes, Black has 4 minutes, 3 seconds per move are added starting with the move 61, and a draw counts as a victory for Black.

Tabell och partier från rond 1 och 2 i kvartsfinalerna.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar