• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 20
EM i snabbschak 723 deltagare
1 GM Zolton Almasi Ungern 2721 10.5
2 GM Vugar Gashimov Azerbaijan 2733 10.5
3 GM Vassily Ivanchuk Ukraina 2764 10.5
121 Curt Gruvaeus Sverige 2233 8.0
151 Jan-Olof Lind Sverige 2215 8.0
297 Krister Jönsson Sverige 2067 7.0
460 Stig Sjögren Sverige 1822 6.0

 

I går avslutades EM i snabbschack i Polen. Inte mindre än 723 deltagare lottades in och av dessa var en stor mängd titelspelare. Det blev en jämn turnering och när krutröken skingrats i går eftermiddag visade det sig att sex stormästare fick 10.5 poäng. Ovanstående tabell visar vilka tre av dessa som kom överst i prislistan.
 
Fyra svenskar hade sökt sig över Östersjön och vem det var och hur de placerade sig framgår av tabellen. Arrangören har publicerat partier av Stig Sjögren, Jan-Olof Lind och fyra av Curt Gruvaeus.
 

Svenskarnas partier för genomspelning.dec 18
EM i blixt (2×13 ronder) spelades i går i Polen och det var 349 (!) deltagare på startlinjen. Av dessa var det en stor mängd titelinnehavare. Högst rankad var GM Vassily Ivanchuk men han fick nöja sig med silverplaketten efter att bland annat ha förlorat mötet mot den slutgiltige segraren GM Maxime Vachier-Lagrave med ½-1½. En ensam svensk deltog och som det framgår av bifogad tabell var det Jan-Olof Lind från Ervalla SK.
1 GM Maxime Vachier-Lagrave Frankrike 2703 22.0
2 GM Vassily Ivanchuk Ukraina 2764 20.0
3 GM Ruslan Ponomariov Ukraina 2744 19.5
200 Jan-Olof Lind Sverige 2215 12.0

 

I dag och i morgon spelas EM i snabbschack och den preliminära deltagarelistan upptar inte mindre än 753 namn och av dessa är 107 damer och högst rankad på en 12:e plats är GM Judit Polgar från Ungern.

Det finns också några svenskar, dock inga elitspelare, bland de anmälda och det är Jan-Olov Lind, Curt Gruvaeus, Krister Jönsson och Stig Sjögren.

Direktsändningen startar klockan 08.30 bägge dagarna och betänketiden är 15 minuter + 10 sekkunder per drag.

livedec 15

EM 2010

 

Med stormäsatrna Vassily Ivanchuk, UKR, Ruslan Ponomariov, UKR, och Alexei Shirov, ESP, i topp bland de 29 som har mer än 2600 i rating kommer EM i blixt (13 ronder) och snabbschack (13 ronder) att spelas den17-19 december i Polen. Det är numerärt mycket stora startfält. I blixten är 399 anmälda och i snabbschacket inte mindre 786! I blixten är första priset €2 000 och i snabbschacket är det €4 000 som segraren får.

Det finns också några svenskar, dock inga elitspelare, bland de anmälda och det är Jan-Olov Lind (blixt/snabbschack). I endast snabbschackdelen ställer Curt Gruvaeus, Krister Jonsson och Stig Sjögren upp.