• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 06

stellan-brynell1

GM Stellan Brynell, Limhamns SK, vann som Schacksnack tidigare berättat om Copenhagen Chess Challenge.

Lasse bad mig kommentera ett parti från Copenhagen Chess Challenge till Schacksnack. Mitt bästa parti var säkert det i åttonde ronden mot Nicolai Vesterbaek Pedersen men det var en Bogo-Indier av teknisk karaktär och den typen av partier anses av många vara tråkiga. Mer spännande var partierna mot Axel Smith och Nikolaj Mikkelsen, men det förstnämnda var alltför komplicerat för att jag skall orka kommentera det och det andra vann jag inte vilket innebär automatisk uteslutning. Det får i stället bli en rätt ensidig affär från andra ronden.  

Partiet GM S Brynell-FM J. Carstensenmaj 03

Köpenhamn 2010

Obesegrad segrade GM Stellan Brynell (längst till vänster på fotot, som är tagit från hemsidan), Limhamns SK, i Copenhagen Chess Challenge en halv poäng före två danskar. Den nyblivne 2600-spelaren GM Jonny Hector, Limhamns SK, var högst rankad i turneringen men det ville sig inte riktigt för honom, han slutade på en delad 12:e plats.

Slutställning.
1 GM Stellan Brynell, Limhamns SK Sverige 2479 7.0
2 IM Nicolai Pedersen Danmark 2453
3 IM Nicolaj Mikkelsen Danmark 2388
4 IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2465 6.0
4 IM Daniel Semcesen, Lunds ASK Sverige 2424 6.0
12 GM Jonny Hector, Limhamns SK Sverige 2582
12 IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2408
12 Michael de Verdier, Eksjö SK Sverige 2286
23 Anders Johansson, Lunds ASK Sverige 2071 5.0
41 Jonas Källen, Lunds ASK Sverige 1893 4.0
68 Svante Norlander, SS Manhem Sverige 1610 1.0

 

 Svenskarnas partier från rond 1-9.maj 01

Copenhagen 2010

På söndagarna sker det, sedan en tid tillbaka, ingen uppdatering på Schacksnack. Därför publiceras ställningen och spelade partier inför de två avslutande ronderna i Copenhagen Chess Challenge redan i kväll. GM Stellan Brynell, Limhamns SK, är med på prispallen och han möter som vit i rond åtta IM Nicolai Pedersen från Danmark.

Efter rond 7.
1 IM Thorsten Michael Haub Tyskland 2508
1 GM Stellan Brynell, Limhamns SK Sverige 2479
1 IM Nicolai Pedersen Danmark 2453
4 IM Daniel Sencesen, Lunds ASK Sverige 2424 5.0
8 IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2465
8 IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2408
8 Michael de Verdier, Eksjö SK Sverige 2286
8 GM Jonny Hector, Limhamns SK Sverige 2582
22 Anders Johansson, Lunds ASK Sverige 2071 4.0
41 Jonas Källen, Lunds ASK Sverige 1893 3.0
67 Svante Norlander, SS Manhem Sverige 1610 1.0

 

Det är direktsändning av 12 partier klockan 10.00 och 15.00 och länken dit bifogas.

 Svenskarnas partier från rond 1-7.maj 01

Copenhagen 2010

Rond 5 i Copenhagen Chess Challenge är avslutad och Schacksnack bifogar svenskarnas partier för genomspelning. Det är direktsändning av 12 partier klockan 10.00 och 15.00 med finalmötet, som pågår, mellan IM Thorsten Michael Haub, GER (2508) och GM Stellan Brynell, Limhamns SK (2479).

live

 Svenskarnas partier från rond 1-5.apr 30

Copenhagen 2010

Rond 3 i Copenhagen Chess Challenge är avslutad och ställningen för de främsta plus svenskarna framgår av bifogad tabell. Den normalt stabile GM Jonny Hector, som spelat övertygande sedan säsongen startade i höstas, har öppnat darrigt. 50 procent i början på en öppen turnering hör inte till vanligheterna när det gäller honom.

Efter rond 3.
1 IM Thorsten Michael Haub Tyskland 2508 3.0
1 IM Nikolaj Mikkelsen Danmark 2388 3.0
1 FM Nikolai Skousen Danmark 2317 3.0
4 GM Stellan Brynell, Limhamns SK Sverige 2479
5 IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2465 2.0
5 IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2408 2.0
5 Michael de Verdier, Eksjö SK Sverige 2286 2.0
28 GM Jonny Hector, Limhamns SK Sverige 2582
28 IM Daniel Semcesen, Lunds ASK Sverige 2424
42 Anders Johansson, Lunds ASK Sverige 2071 1.0
42 Svante Norlander, SS Manhem Sverige 1610 1.0
65 Jonas Källen, Lunds ASK Sverige 1893 0.0

 

Det är direktsändning av 12 partier klockan 10.00 och 15.00 och länken dit bifogas.

 Svenskarnas partier från rond 1-4.apr 29

Copenhagen 2010

Rond 3 i Copenhagen Chess Challenge pågår. Några av de svenska elitspelarna, med GM Jonny Hector i spetsen, finns på plats. Arrangören är snabb att publicera partierna därför är det möjligt att redan nu offentliggöra svenskarnas alster från de två första ronderna för genomspelning. Mer från Köpenhamn kommer i morgon.

Det är direktsändning av 12 partier och länken dit bifogas.

 Svenskarnas partier rond 1 och 2.apr 29

Copenhagen 2010

I går startade den Copenhagen Chess Challenge som pågår t.o.m. söndag. Det var enkelrond men den lyxen får deltagarna se i stjärnorna efter i fortsättningen. Resten av veckan blir det två ronder om dagen med startider klockan 10.00 och 15.00. Det blev en bra öppningsrond för de nio svenskarna det kunde hösta in sju poäng men så var inte motståndet av det mer avskräckande slaget. Svenskarnas partier finns längst ner i inlägget.

Det är direktsändning av 12 partier och länken dit bifogas.

 Svenskarnas partier rond 1.apr 28

Copenhagen 2010

I dag startar den tuffa turneringen Copenhagen Chess Challenge som pågår t.o.m. söndag. Det startar med en enkelrond men sedan är det dubbelronder varje dag! Flera av de svenska elitspelarna är på plats och kontingenten toppas av stormästarna Jonny Hector, högst rankad i turneringen, och Stellan Brynell (nästa utmaning för dem blir SM-gruppen i Lund). Övriga svenska toppspelare är IM Hans Tikkanen, IM Daniel Semcesen och IM Axel Smith. Den preliminära deltagarelistan upptar 71 namn och i denna finns även Michael de Verdier, Anders Johansson, Jonas Källen och Svante Norlander från vårt land.

Om det blir direktsändning från Köpenhamn har inte Schacksnack kunnat lista ut men i så fall startar den klockan 18.00 i dag och övriga dagar klockan 10.00 och 15.00. Återkommer om detta.