• Jörgen Magnusson vann SM
  • Lilla Västgöta Open 25 april‏
  • 17:e Dubai Open 2015
  • Mariya Muzychuk vann VM
  • Tidigare...
KommenteraFlerfaldige SM-vinnaren Jörgen Magnusson (2260) var storfavorit till att vinna SM för synskadade som pågick på Almåsa konferenscentrum 9-12 april och motsvarade också förväntningarna genom att vinna samtliga fem partier. John Sollén var högst rankad i klassen under "SM-gruppen" och motsvarade även han favoritförväntningarna genom att vinna med 4.5 poäng. Komplett resultatlista finns på chess-results.com

Kommentera
Välkomna till juniortävling i Skara!
Just nu: A-juniorer: 6 st B-Juniorer: 10 st C-Juniorer: 8 st
Vi väntar in ytterligare anmälningar! Hemsidan uppdateras kontinuerligt. välkomna till Skara lördag 25 april !!
mvh Rickard / Skara SS


Läs de 10 kommentarernaDubai Open Chess Tournament pågick 5-16 april med 155 deltagare varav 38 GM och 22 IM. Högst rankad var GM David Howell, England (2687). Tre svenskar deltog: Nils Grandelius (2613), Axel Berglind (2112) och David Bit-Narva (2109). Grandelius började fenomenalt med fyra segrar och spelade därefter tre remier. I den åttonde ronden blev det förlust som svart mot GM Safarli Eltaj, Azerbajdzjan (2667). I den sista ronden vann Grandelius för att sluta på en hedrande åttonde plats, eller delad 7-12:e plats med 6.5 poäng. Berglind och Bit-Narva fick 5 poäng. Sex stormästare tog 7 poäng och först av dessa var efter särskiljning GM Dragan Solak, Turkiet (2602) Det finns mer information på turneringshemsidan eller Chess-Results.

KommenteraMariya Muzychuk, Ukraina, besegrade Natalija Pogonina, Ryssland, i VM-finalen med 2.5-1.5. Matchen pågick 2-5 april  och M. Muzychuk kopplade ett grepp om matchen redan i det andra matchpartiet. Pogonina försvarade sig med den supersolida Breyervarianten (9...Nb8) i slutet spanskt men vit lyckades ändå bryta igenom och avgöra partiet. De andra tre partierna slutade remi. Detta innebär att det blir M. Muzychuk som får äran att spela en VM-match mot världens högst rankade kvinnliga spelare, Hou Yifan, Kina, senare i höst.

Läs de 15 kommentarerna3 april klockan 14.00 börjar den traditionella påskturneringen i Norrköping som också är den femte delturneringen av Grand Prix. Det är 199 deltagare i Påskturneringen och i toppen deltar tio stormästare och fem internationella mästare. Högst rankad är GM Georg Meier (2653) som givetvis får bära favoritskapet till slutsegern. Tänk dock på att det spelas flera partier under en och samma dag vilket ökar skrällchanserna och feldragen procentuellt så vi kan mycket väl se en annan vinnare. I lilla Påskturneringen som är ett sidoarrangemang deltar 53 spelare. På den excellenta turneringshemsidan finns det mer information om båda evenemangen. Livesändning av de klassiska partierna sker kl. 10.00 och 17.00. Sista ronden startar kl. 09.00

KommenteraVi har nu en ny omröstning i högerspalten för att försöka utröna vem som blir den nya världsmästaren för damer. Vinnaren får möta den nuvarande världsmästaren Hou Yifan, Kina, senare i höst. Om ni tror på det förstnämnda alternativet - Pogonina - klickar ni endast en gång på det alternativet och om ni tror på det andra alternativet - M. Myzuchuk - klickar ni vid endast ett tillf'älle på hennes namn. Detta är för att skapa maximal objektivitet och undersöka hur skickliga Schacksnacks läsare är på att bedöma vinstchanserna.

KommenteraTisdagen 31 mars och onsdagen 1 april kommer Stockholmsfinalerna i Schackfyran och Schack56:an att äga rum i Globen-Annexet. Sammanlagt är nära 5.500 mellanstadieungdomar anmälda. Det är nytt deltagarrekord med närmare 2000 ungdomar. Tävlingarna pågår mellan 10.00 och 16.30 på tisdagen och 11.00-14.30 på onsdagen. Om du har har möjlighet kom gärna förbi och titta. Det kommer även att gå att se lite från tisdagens tävlingar på webben. Schack4an i sin helhet finns på denna länk: https://nyhetstajm-tv.solidtango.com/video/schack4an-i-sin-helhet      

KommenteraPia lyckades med starkt och solitt spel besegra den aggressiva, taktiska spelaren A. Muzychuk. Pia kontrollerade matchen från början till slut. I snabbschackmatchen hade de 25/10 minuter vardera och Pia vann det första partiet med de svarta pjäserna för att därefter förlora det vita partiet. I nästa minimatch hade spelarna endast 10/10 minuter vardera och här spelade Pia vit i första partiet och vann för att därefter få upp en vinstställning med svart i det andra partiet. Pia nöjde sig dock med remi för att säkra matchsegern med 1.5-0.5. Harika besegrade Arabidze redan igår med 1.5-0.5. De övriga matcherna Koneru-M. Muzychuk och Zhao Xue-Pogonina slutade 0-5.1.5 respektive 0-5.1-5. Spelet fortsätter i morgon/övermorgon kl. 13.00/14.00 med paren Cramling-Pogonina och M.Muzychuk-Harika. Livesändning.

Dec 29

IM Axel Smith, Lunds ASK, var den store segraren av svenskarna i tredje ronden i Rilton Cup. Han vann mot den ungerske stormästaren David Berczes efter ett långt tornslutspel där hans merbönder till slut blev avgörande. I morgon har han vit mot en annan av dagens vinnare GM Slavko Cicak, Eksjö SK, som vann mot IM Bengt Lindberg, Solna SS.

Förlorade gjorde GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, och IM Daniel Semcesen, Team Viking. GM Ralf Åkesson, Västerås SK, spelade remi mot den andrerankade GM Dragan Solak från Turkiet. Gårdagens överraskning var norrmannen IM Bjarte Leer-Salvesen vinst mot fjolårssegraren GM Segej Volkov. I dag förlorade han mot GM Erwin L´Ami och partiet finns längre ner på sidan.

Det blir inte mindre än sex svenskar i direktsändning i morgon i rond fyra och vem det är framgår av Chess-Results.

Bifogar partierna som visats i direktsändning från rond 1-3. Dessutom finns Linus Johanssons, Limhamns SK, han spelade remi i dag mot göteborgaren IM Victor Nithander, överraskande vinstparti från första ronden mot GM Monica Socko inlagt för genomspelning.

Dec 29


Linus Johansson, Limhamns SK. Foto Thomas Majlöv Riltons hemsida.

Linus Johanssons, Limhamns SK, fortsätter att plocka poäng av storfräsarna i Rilton Cup. I första ronden var det GM Monica Socko från Polen som fick släppa hela poängen ifrån sig. I går spelade Linus till sig en halva mot den ryske stormästaren Sergey Ivanov. I dag blir det en svensk som kommer att stå för motståndet, nämligen IM Victor Nithander, SS Manhem Göteborg.

En överraskning var att fjolårssegraren Sergej Volkov från Ryssland förlorade mot norrmannen IM Bjarte Leer-Salvesen. Spela gärna igenom partiet (finns längst ner i inlägget) och njut av hur elegant svart löser problemet vid 36:e draget!

Tabellen är skön läsning. Fem svenskar – GM Hans Tikkanen och IM Axel Smith, Lunds ASK, GM Slavko Cicak, Eksjö SK, IM Daniel Semcesen, Team Viking, och IM Bengt Lindberg, Solna SS – med full poäng. I tredje ronden visar spelschemat att Cicak möter Lindberg och de övriga får ta sig an stormästare, dramatiken går att följa i direktsändning och den startar klockan 15.00.

Bifogar partierna som visats i direktsändning (rond 1-2) för genomspelning och när fler dyker upp kommer de naturligtvis på Schacksnack.