Korta nyheter

Senaste nyheterna Senaste schacknyheterna
  • Intervju med Pia Cramling
  • Hou Yifan fotomodell
  • Ny ”Veckans fråga”
  • Ny omröstning
KommenteraEn av anledningarna till att Pia Cramling vill spela i Khanty-Mansiysk är att hon tycker att det är en underbar plats. Hon har varit där tidigare och vill återkomma. Tycker hon bäst om klassiskt schack eller snabbschack? Läs hela intervjun i sin helhet genom att klicka här: Scrolla sedan till news så ser du intervjun.

KommenteraHou Yifan har gått med på att låta sig fotograferas av den i Kina kontroversielle och förbjudne fotografen Ren Hang för modetidningen Oyster. Anledningen är att hon vill popularisera schacket även för den kategorin människor som inte har naturliga ingångar till schackvärlden. Ni kan se fotografierna och läsa intervjun med Hou Yifan i Oyster genom att klicka här:

Läs de 6 kommentarernaVi har en ny "Veckans fråga" eller rättare sagt omröstning  i högerspalten. Det har framkommit uppgifter om att ungdomar lockas att byta klubb genom ett avtal om pengar efter rankingprestation. Vad tycker Schacksnacks läsare om det? Läs igenom frågan i högerspalten noggrannt och fundera över vilket alternativ  du tycker stämmer bäst överens med dina egna tankegångar. Om du håller med klickar du på Ja som är det första alternativet. Om du inte håller med klickar du på Nej, det andra alternativet. Om du inte har någon åsikt eller vill vara neutral klickar du på det sista alternativet. Kom gärna med förslag till nya Veckans frågor så att vi får relevanta framtida debatter här på Schacksnack.

Läs de 3 kommentarernaVi har en ny omröstning om en ganska het fråga som är önskad på Schacksnack. Är det rätt att Elitspelare med chans på IM- eller GM-norm i Elitserien ska få många vita partier för att därmed öka sina chanser att erövra normen trots att det innebär orättvisor i och med att andra spelare får dra på sig flera svarta partier samtidigt som man kan ifrågasätta hur mycket normen egentligen är värd om den har uppnåtts genom att spela många vita partier. Ja, vad tycker ni läsare? Rösta i högerspalten på ett alternativ av tre möjliga.Dec 29

IM Axel Smith, Lunds ASK, var den store segraren av svenskarna i tredje ronden i Rilton Cup. Han vann mot den ungerske stormästaren David Berczes efter ett långt tornslutspel där hans merbönder till slut blev avgörande. I morgon har han vit mot en annan av dagens vinnare GM Slavko Cicak, Eksjö SK, som vann mot IM Bengt Lindberg, Solna SS.

Förlorade gjorde GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, och IM Daniel Semcesen, Team Viking. GM Ralf Åkesson, Västerås SK, spelade remi mot den andrerankade GM Dragan Solak från Turkiet. Gårdagens överraskning var norrmannen IM Bjarte Leer-Salvesen vinst mot fjolårssegraren GM Segej Volkov. I dag förlorade han mot GM Erwin L´Ami och partiet finns längre ner på sidan.

Det blir inte mindre än sex svenskar i direktsändning i morgon i rond fyra och vem det är framgår av Chess-Results.

Bifogar partierna som visats i direktsändning från rond 1-3. Dessutom finns Linus Johanssons, Limhamns SK, han spelade remi i dag mot göteborgaren IM Victor Nithander, överraskande vinstparti från första ronden mot GM Monica Socko inlagt för genomspelning.

Dec 29


Linus Johansson, Limhamns SK. Foto Thomas Majlöv Riltons hemsida.

Linus Johanssons, Limhamns SK, fortsätter att plocka poäng av storfräsarna i Rilton Cup. I första ronden var det GM Monica Socko från Polen som fick släppa hela poängen ifrån sig. I går spelade Linus till sig en halva mot den ryske stormästaren Sergey Ivanov. I dag blir det en svensk som kommer att stå för motståndet, nämligen IM Victor Nithander, SS Manhem Göteborg.

En överraskning var att fjolårssegraren Sergej Volkov från Ryssland förlorade mot norrmannen IM Bjarte Leer-Salvesen. Spela gärna igenom partiet (finns längst ner i inlägget) och njut av hur elegant svart löser problemet vid 36:e draget!

Tabellen är skön läsning. Fem svenskar – GM Hans Tikkanen och IM Axel Smith, Lunds ASK, GM Slavko Cicak, Eksjö SK, IM Daniel Semcesen, Team Viking, och IM Bengt Lindberg, Solna SS – med full poäng. I tredje ronden visar spelschemat att Cicak möter Lindberg och de övriga får ta sig an stormästare, dramatiken går att följa i direktsändning och den startar klockan 15.00.

Bifogar partierna som visats i direktsändning (rond 1-2) för genomspelning och när fler dyker upp kommer de naturligtvis på Schacksnack.