Korta nyheter

Senaste nyheterna Senaste schacknyheterna
  • Ny omröstning i högerspalten
  • Kirsan Iljumzhinov i Stockholm
  • Kaos inför OS i Tromsö
  • LASK-talen försvinner
Läs de 14 kommentarernaVi har en ny "Veckans fråga". Skulle du kunna tänka dig att sponsra ett valfritt belopp på en bok om Ulf Andersson skriven på det svenska språket? Denna bok skulle vara biografisk och kommentera ett stort urval av hans bästa partier genom åren. Det är välbekant att svenska förlag inte ställer upp på att ta risken att ge ut en bok om Ulf Andersson, det största schackgeniet vi har haft i Sverige genom alla tider, eftersom läsunderlaget anses vara för litet med vårt och våra grannländers språk. Det finns flera böcker om de tre musketörerna på svenska men häpnadsväckande nog ännu ingen bok koncentrerad på Ulf Andersson.

Läs de 27 kommentarernaOrdförande, Carl Fredrik Johansson, Sveriges schackförbund och André Nilsson, centralstyrelsen, har haft ett möte med den sittande Fidepresidenten Kirsan Iljumshinov i Stockholm. Tidigare i år har Johansson träffat Garry Kasparov som är utmanare till Iljumshinov om presidentskapet i Fide i augusti. Det är inte helt klart för allmänheten hur SSF förhåller sig till respektive kandidat men däremot påpekar de att det är viktigt för SSF att ha en god relation till Fide oavsett vem som vinner valet. Det går att läsa mer om detta på SSF:s hemsida schack.se

Läs de 5 kommentarernaI norska nyhetssajter och tidningar kan man läsa den stora nyheten att det ryska damlandslaget (och andra lag) som vann guld 2010 och 2012 inte får spela OS i Tromsö på grund av en missad deadline 1 juni. Klicka här för de norska nyheterna. Fide Vice President Israel Gelfer har på mystiska grunder anklagat Kasparov för denna utveckling och föreslagit att stå över olympiaden. Läs artikeln om detta i sin helhet här:

KommenteraUnder det två timmar långa TK-mötet 27 juni som pågick i Konserthuset i Växjö beslutades det att vårt nationella rankingtal, betitlat LASK-tal, och som har varit en verksam modell sedan 70-talet för att underlätta bordsplacering i Allsvenskan, inom en överskådlig framtid kommer att ersättas av det internationella Elo-talet. Detta kan man läsa i TK-protokollet i §6 c och §10 d. Det går också att läsa om mycket annat i det skriftliga TK-protokollet.Dec 29

IM Axel Smith, Lunds ASK, var den store segraren av svenskarna i tredje ronden i Rilton Cup. Han vann mot den ungerske stormästaren David Berczes efter ett långt tornslutspel där hans merbönder till slut blev avgörande. I morgon har han vit mot en annan av dagens vinnare GM Slavko Cicak, Eksjö SK, som vann mot IM Bengt Lindberg, Solna SS.

Förlorade gjorde GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, och IM Daniel Semcesen, Team Viking. GM Ralf Åkesson, Västerås SK, spelade remi mot den andrerankade GM Dragan Solak från Turkiet. Gårdagens överraskning var norrmannen IM Bjarte Leer-Salvesen vinst mot fjolårssegraren GM Segej Volkov. I dag förlorade han mot GM Erwin L´Ami och partiet finns längre ner på sidan.

Det blir inte mindre än sex svenskar i direktsändning i morgon i rond fyra och vem det är framgår av Chess-Results.

Bifogar partierna som visats i direktsändning från rond 1-3. Dessutom finns Linus Johanssons, Limhamns SK, han spelade remi i dag mot göteborgaren IM Victor Nithander, överraskande vinstparti från första ronden mot GM Monica Socko inlagt för genomspelning.

Dec 29


Linus Johansson, Limhamns SK. Foto Thomas Majlöv Riltons hemsida.

Linus Johanssons, Limhamns SK, fortsätter att plocka poäng av storfräsarna i Rilton Cup. I första ronden var det GM Monica Socko från Polen som fick släppa hela poängen ifrån sig. I går spelade Linus till sig en halva mot den ryske stormästaren Sergey Ivanov. I dag blir det en svensk som kommer att stå för motståndet, nämligen IM Victor Nithander, SS Manhem Göteborg.

En överraskning var att fjolårssegraren Sergej Volkov från Ryssland förlorade mot norrmannen IM Bjarte Leer-Salvesen. Spela gärna igenom partiet (finns längst ner i inlägget) och njut av hur elegant svart löser problemet vid 36:e draget!

Tabellen är skön läsning. Fem svenskar – GM Hans Tikkanen och IM Axel Smith, Lunds ASK, GM Slavko Cicak, Eksjö SK, IM Daniel Semcesen, Team Viking, och IM Bengt Lindberg, Solna SS – med full poäng. I tredje ronden visar spelschemat att Cicak möter Lindberg och de övriga får ta sig an stormästare, dramatiken går att följa i direktsändning och den startar klockan 15.00.

Bifogar partierna som visats i direktsändning (rond 1-2) för genomspelning och när fler dyker upp kommer de naturligtvis på Schacksnack.