• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 18

I rond två kom en överraskning och kombatantterna som stod för denna finns på ovanstående foto. GM Viktorija Cmilyte (2520) och WGM Betul Cemre Yildiz (2341) möttes och den senare aktade inte på rov utan Cmilyte fick lämna bordet med en nolla i bagaget. Det framgår av bifogad tabell/partier att redan efter gårdagens rond har det dykt en ensam ledare och det är den lovande WGM Ruan Lufei från Kina. Ratingfavoriten GM Anna Muzychuk började med remi och samma resultat blev det i går mot IM Batkhuyag Munguntuul från det exotiska schacklandet Mongoliet ( i Schack-OS vann de svenska herrarna med 3-1 mot Mongoliet).

Naturligvis är det direktsändning och den startar klockan 14.00 utom sista ronden – den 28:e – då starttiden är 09.00. Under resans gång är det två spellediga dagar och de infaller den 20 och 25:e.

live
Hemsida

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 14

I  dag är det spelledigt i ”FIDE Women Grand Prix 2012″ som spelas i Kazan i Ryssland. Inför denna dag i avslappningens tecken är det lämpligt att lämna en liten rapport om vad som hänt sedan sist Schacksnack skrev något om turneringen. Det behövs ingen längre analys för att få bekräftat att Världsmästaren GM Hou Yifan är inne i en djup formsvacka. Efter förlusten i andra ronden mot den lägst rankade WGM Betul Cemre Yildiz kom det ytterligare ett tapp i går mot GM Viktorija Cmilyte, trots fördelen av vit. Leder i ensamt majestät gör GM Elina Danielian från Armenien med 3.0 poäng.

Det är direktsändning och den startar klockan 13.00 dagligen förutom i dag och den 19 juni.

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 12

I andra ronden i ”FIDE Women Grand Prix 2012″ levererade turneringens lägst rankade – WGM Betul Cemre Yildiz – en prima överraskning när hon besegrade Världsmästaren GM Hou Yifan som ställde till det för sig själv genom att offra en pjäs och senare i partiet spela 24. Td1? vilket inte var övertänkt. Världsmästaren spelar mycket, kanske till och med för mycket så att det är svårt att upprätthålla koncentrationen. Det är endast några dagar sedan hon avslutade den starka turneringen Danzou där hon belade sista platsen.

Det är direktsändning och den startar klockan 13.00 dagligen förutom den 14 och 19 juni.

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.sep 10

Tredje ronden i FIDE Women Grand Prix i Shenzhen spelades i går och det blev inga större förändringar i tabellen åtminstone i toppen. Överraskande var det att Världsmästaren Hou Yifan lämnade ifrån sig en halva mot den lägst rankade i turneringen – WIM Betul Cemre Yildiz. GM Viktorija Cmilyte, LTU, vann sitt första parti och den som fick lämna poängen ifrån sig var GM Elina Danielian från Armenien. Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var mötet mellan WGM Tan Zongyi och IM Ekaterina Kovalevskaya och vit vann, som det står i kommentarerna, en damgambit utan Sc3, så nu vet vi det.

Tabell och partier från rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 07
Schacksnack har tidigare förvånats över att damerna lyser med sin frånvaro i organisationskommittéerna vid till exempel Dam-VM. Första raden motsäger inte detta. En dam bland ”berömdheterna” på första raden…

Dam-VM i Hatay i Turkiet fortsätter i dag med första benet i rond två. Tyvärr utan svenskt deltagande eftersom GM Pia Cramling snöpligt blev utslagen med siffrorna ½-1½ av WIM Betul Cemre Yildiz (2225) från Turkiet. Turkiskan får i dag möta IM Mariya Muzychuk (2462) från Ukraina.

Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

WIM Cemre Yildiz – GM Pia Cramling.
dec 06
Tydligen är det lika kallt  i Turkiet  som i Sverige. I Dam-VM i Hatay är turneringsformen vinna eller försvinna och därför kommer vi inte att kunna följa topprankade GM Pia Cramling i fortsättningen eftersom hon förlorade (kunde krävt remi då samma ställning uppkommit tillräckligt många gånger) det andra partiet, efter att ha spelat remi i det första, mot överraskningen WIM Betul Cemre Yildiz (2225) från Turkiet som gick vidare med siffrorna 1½-½. Vid genomspelning av partierna kom webmaster att tänka på defensivspelarna i bordtennis. Yildiz spel hade mycket likheter med detta och Pia fann tyvärr ingen väg att bryta igenom.

Direktsändningen från särspelet startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

WIM Cemre Yildiz – GM Pia Cramling.