• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 20

Då var 2011 Women Grandmaster chess Tournament, där Världsmästaren GM Hou Yifan är en av deltagarna, åter i gång efter den spellediga dagen i går. Världsmästaren kan skrinlägga alla förhoppningar om att vinna turneringen eftersom hon är 2½ poäng efter ledarinnan WGM Wenjun Ju, som hon förlorade mot i dag. Det är som Bent Larsen ungefär sade en gång: ”…bara för att man är Världsmästare finns det ingen automatik i detta och att vinna alla partier man spelar…” Så sant så! Vem är då denna WGM Ju? Schacksnack kan inte, efter ett hastigt letande, finna att hon varit med i någon av de större turneringarna tidigare, men det är kanske någon i läsekretsen som vet.

Tabell och och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 13

Huffington Post 

GM Lubomir Kavalek har en schackspalt i The Huffington Post. Precis som massor av andra skribenter runt om i världen har han skrivit om att den legendariske danske stormästaren Bent Larsen gått bort för några dagar sedan. Han har lyckats att på ett mycket fint och nyanserat sätt ge en bild av schackspelaren Bent, som är ytterst få förunnat. En bidragande orsak till detta kan vara att de möttes många gånger. Längst ner i detta inlägg publicerar Schacksnack ett av deras partier som är kommenterat av Kavalek och publicerat i hans spalt den 11 september. Vits inledningsdrag är B3 vilket kännetecknar Larsens öppning. 

Just one day before the world’s top-rated grandmaster Magnus Carlsen of Norway shone in New York, winning the RAW World Chess Challenge, another great Scandinavian chess player quietly left the chess world. Bent Larsen, the legendary Danish grandmaster and world championship candidate, died on September 9 in Buenos Aires at the age of 75….

I was fortunate to witness Larsen’s many victorious drives in tournaments and matches. He was the ultimate chess battler, always interested in wins and first places. Sometimes he reached too far, but it never stopped him from reaching again. He played with enormous energy and great fighting spirit. Offering him a draw was a waste of time. He would decline it politely, but firmly. ”No, thank you,” he would say and the fight would go on and on and on…

In a double-round tournament in 1970 in Lugano, Switzerland, Larsen destroyed me in both games and on the back of the picture from our first game he wrote: ”With best wishes to Lubos, who allowed me twice to believe in chess beauty.”

GM Bent Larsen – GM Lubomir Kavalek 1970.mar 01

bent larsen 75

Med anledning av att den store danske schackspelaren GM Bent Larsen, som var en av världens starkaste spelare under flera år och var mycket nära att få spela om världsmästaretiteln, fyllt 75 år har det Danska Skakbladet gett ut ett 64-sidigt extranummer (Bent Larsen 75 år) i dag, som är en mycket fin hyllning till Bent. Kronan på verket är den långa inträngande intervjuen som GM Peter Heine Nielsen (Danmarks starkaste spelare i dag) gör med Bent!

Skakbladets redaktör Thorbjörn Rosenlund presenterar extrautgivningen på följande sätt.

Bent Larsen 75 år
Topscorer ved skak-OL i Moskva 1956 som 21-årig, tildelt den internationale Skak-Oscar 1967, førstemand på verdensholdet mod USSR i 1970, tre gange vinder af FIDE’s interzoneturnering. Bent Larsen var i sin storhedstid blandt verdens absolut stærkeste skakspillere og satte ene mand Danmark på skakkens verdenskort.

Bent Larsens forfatterskab er lige så stort og levende som hans spil ved brættet, og flere generationer af danske skak­spillere, fra amatører til topstormestre, har han begejstret og inspireret.

Ekstraudgivelsen indgår i Dansk Skak Unions hyldest til sin store gamle mester. Indholdet omfatter artikler om Bent Larsens imponerende skakkarriere, hans resultater og betydning for den moderne skakforståelse, samt om hans forfatterskab. Dertil et interview med Bent Larsen v/ Peter Heine Nielsen, partier udvalgt af Sune Berg Hansen, Curt Hansen, Lars Schandorff og Jens Kristiansen, Bent Larsen citater og kombinationer, samt endelig en artikel af Bent Larsen selv med erindringer om tiden med dansk skak.

Dansk Skak Unions fødselsdagsprogram i 2010 vil desuden omfatte en top-match og en stormesterturnering.