• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 16

Segraren i Veteran-SM FM Bengt Hammar, SS Allians Skänninge, 7.0 poäng.
2. FM Nils Åke Malmdin, Sundsvalls SS, 6.5 poäng. 3. Ralph Halleröd, Wasa SK, 6.0 poäng.
Detta och övriga foto Lars OA Hedlund.

Redan i går informerade Schacksnack om att GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, för andra året i rad blev Sverigemästare. IM Michael Widenkeller, SK Rockaden Stockholm, vann Mästare Elit vilket kvalificerade honom för nästa års SM-grupp. Philip Lindgren, Limhamns SK, blev juniormästare vilket ger honom möjlighet att nästa år deltaga i Mästare Elit. Utförlig statistik om SM i Falun finns på Chess-Results.

SM-gruppen.
Prislista och partier rond 1-12 (rond 10-12 särspel 10 minuter + 2 sekunder/drag.).
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Mästare Elit
Tabell och partier rond 1-9.
(partiet Larsson-Frisk Kockum rond 1 saknas).

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.


Mästareklassen

Kadett-SM

Veteran-SM. FM Bengt Hammar-Gunnar Hedin (1-0).
Magnus Wahlbom-Nils Åke Malmdin (½-½).jun 28


GM Ulf Andersson. Foto Lars OA Hedlund.

I ”SM i snabbschack för veteraner”, som spelats i Eriksdalshallen Stockholm i dagarna två, vann inte överraskande GM Ulf Andersson. Han tog åtta poäng av nio möjliga och att det skedde på hans 61:a födelsedag är en poäng i sig. Han släppte ifrån sig två remier och det var mot andrepristagaren Bengt Hammar (7½) och Nils Åke Malmdin (6½). På tredje plats kom Kurt Ekelund (6½) efter särskiljning med Malmdin och två andra. Turneringen finns utmärkt redovisad på Chess-Results.nov 06

 Senior-VM 2010

FM Bengt Hammar spelade övertygande i går och vann mot stormästaren Evgenij Ermenko från Palestina. I och med att Magnus Wahlbom delade poängen med IM Georg Danner har Sverige två veteraner endast en poäng efter toppen på tabellen i Senior-VM 2010 som spelas  i Italien. Det som återstår är bland annat att bestämma vem som skall bli bäste veteran i landet. Det finns också möjlighet att bli bäst i Norden. Striden om vem som är den bästa senioren utkämpar de med GM Heikki Westerinen från Finland, danskarna Bo Jacobsen och FM Jorn Sloth.

 live

Direktsändningen startar klockan 14.00 enligt inbjudan, notera att Chessresult uppger klockslaget 11.00, och Magnus och Bengt möter sydamerikaner. Magnus Wahlbom möter, som svart, brasilianaren IM Herman van Riemsdijk (2390) och Bengt Hammar tar sig an IM Raimundo Garcia (2331) från Argentina.  

1 GM Jansa, Vlastimil Tjeckien 2499 8.0
2 GM Dydyshko, Viacheslav Vitryssland 2547 8.0
3 GM Shvedchikov, Anatoli Ryssland 2421 8.0
14 Wahlbom, Magnus Sverige  2282 7.0
21 FM Hammar, Bengt Sverige  2240 7.0
65 Malmdin, Nils-Åke Sverige  2300 5.5
88 Carlsten, Peter Sverige  2097 5.5
104 FM Nordström, Felix Sverige  2184 5.0
124 Andersson, Kaj Sverige  2093 5.0

 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

 Arrangören har inte publicerat några partier efter rond 6.
Några av svenskarnas partier från rond 1-6 för genomspelning.
nov 05

 Senior-VM 2010

Sverigemästaren 1974 Magnus Wahlbom, Rödeby SK, har inlett en ny schackkarriär. Han har börjat spela i seniorturneringar sedan han blev pensionär. I Senior-VM 2010 som pågår för fullt i Italien har han spelat bra och har häng på toppen, vilket framgår av bifogad tabell, efter att i går vunnit mot stormästaren Algimanats Butnorius, LTU (2439). I dag, i näst sista ronden, möter han IM Georg Danner (2419) från Österrike. En bra avslutning, de sista två ronderna, kan föra honom långt upp i prislistan. 

 live

Direktsändningen startar glockan 15.00, sista ronden börjar en timme tidigare i morgon, och utöver Magnus Wahlbom kommer Bengt Hammar och Nils-Åke Malmdin att att kunna följas i dagens direktsändning mot GM Evgenij Ermenko Palestina respektive Damir Vrhovnik från Serbien.  

1 GM Tseshkovsky, Vitaly Ryssland 2564 7,5
2 GM Vaisser, Anatoly Frankrike 2507 7.0
3 GM Rajkovic, Dusan Serbien 2443 7.0
14 Wahlbom, Magnus Sverige  2282 6.5
29 FM Hammar, Bengt Sverige  2240 6.0
43 Malmdin, Nils-Åke Sverige  2300 5.5
86 FM Nordström, Felix Sverige  2184 5.0
93 Carlsten, Peter Sverige  2097 5,0
121 Andersson, Kaj Sverige  2093 4.5

 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

 Inga partier att publicera efter rond 6.
Några av svenskarnas partier från rond 1-6 för genomspelning.
nov 04

 Senior-VM 2010

Det känns meningsfullare i dag att rapportera utförligare från Senior-VM 2010 som spelas i Italien fram till den 6. Detta eftersom arrangören långt om länge börjat publicera partier i pgn-format så Schacksnack kan presentera dem för genomspelning. Bifogad tabell är efter det att rond åtta spelades i går. Av denna framgår att Magnus Wahlbom och FM Bengt Hammar är hack i häl på de som för tillfället bemannar prispallen.

 live

Direktsändningen startar glockan 15.00 och svenskarna Magnus, Bengt går att följa mot stormästarna Algimanats Butnorius, LTU (2439), Heikki Westerinen, FIN (2365), och Nils-Åke tar sig an den titellöse ryssen Viacheslav Radomsky (2166). 

1 GM Vaisser, Anatoly Frankrike 2507 6,5
2 GM Rajkovic, Dusan Serbien 2443 6,5
3 GM Jansa, Vlastimil Tjeckien 2499 6,5
20 Wahlbom, Magnus Sverige  2282 5,5
30 FM Hammar, Bengt Sverige  2240 5,5
42 Malmdin, Nils-Åke Sverige  2300 5,0
63 Carlsten, Peter Sverige  2097 5,0
82 FM Nordström, Felix Sverige  2184 4,5
127 Andersson, Kaj Sverige  2093 4,0

 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

 Några av svenskarnas partier från rond 1-6 för genomspelning.

 okt 26

Senior VM 2010

Senior-VM 2010 spelas i Italien från i dag fram till den 6 november. Precis som vanligt finns det flera svenskar bland deltagarna. I damklassen finns Borislava Borisova. Följande herrar kommer att dyka upp: Kaj Andersson, Peter Carlsten, Bengt Hammar, Nils Åke Malmdin, Felix Nordström och Magnus Wahlbom. Det kommer att spelas 11 ronder och den första startar klockan 15.00 i dag.

live

Nu är länken på plats för direktsändningen. Ronderna startar klockan 15.00 varje dag undantaget den siste oktober. Betänketiden är  40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det första.  

 

 mar 30

jamaica-2009 

För en tid sedan fick Schacksnack ett e-mail undertecknat av S Hammar. I detta fanns en förhoppning om att det skulle gå bättre för FM Bengt Hammar, SS Allians Skänninge, i år än förra året i en turnering i Jamaica. Vid den tidpunkten gick det inte att finna några uppgifter om hans framfart. I dag går det! Han deltog JNBS UWI Masters i mitten på mars. Det gick inte bättre i år för Bengt vilket framgår av bifogad tabell. 2009 års turnering fanns också på Schacksnack.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.