• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 28

Basna 2010 

Det blev en relativt enkel seger för GM Magnus Carlsen i sista ronden mot GM Yue Wang i Bazna Kings i Rumänien. Detta innebar, eftersom GM Boris Gelfand förlorade, att det blev två poängs segermarginal för Magnus och han kunde lägga ytterligare en Grand Slam triumf i år till samlingen. Han var den ende obesegrade efter att ha vunnit fem partier och spelat lika många remier. Prestationsratingen för detta blev imponerande 2920! Den ende han inte lyckades besegra var GM Teimour Radjabov

I rating, enligt den norska ”Live Top List”, närmar sig Magnus för varje turnering tidigare Världsmästaren GM Garry Kasparovs rekord på 2851 från 1999. Nu återstår det ”endast” 25 poäng så är han förbi sin f.d. tränare.

1 Magnus Carlsen Norge 2826.4 +13.4 1990
2 Veselin Topalov Bulgarien 2803.4 -8.6 1975
3 Vis. Anand Indien 2799.8 +10.8 1969

 

Prislista och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 23

Basna 2010 

Bazna Kings i Rumänien blev det ett litet hack i poängstaketet för GM Magnus Carlsen. Han fick endast remi mot GM Boris Gelfand i gårdagens rond. Boris var säkert nöjd med remien eftersom en andraplats efter Magnus i turneringen kommer ge honom en plats i den kommande GP-finalen senare i år. 

I rating, enligt den norska ”Live Top List”, tappade Magnus en poäng och ”rasade” en bit. Men han har möjlighet att reparera ”skadan” i de två återstående partierna mot GM Yue Wang, som är sist, och den inte mycket bättre placerade GM Liviu-Dieter Nisipeanu.

1 Magnus Carlsen Norge 2824.1 +11.1 1990
2 Veselin Topalov Bulgarien 2803.4 -8.6 1975
3 Vis. Anand Indien 2799.8 +10.8 1969

 

live

 

Direktsändningen från rond 9 startar klockan 14.30 i morgon och Magnus möter som vit Nisipeanu.

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 22

Basna 2010 

Fjärde vinsten i rad i superturneringen Bazna Kings i Rumänien! Denna gång var det GM Teimour Radjabov som fick se sig besegrad av den omöjlige GM Magnus Carlsen. Den ende som inte vill släppa greppet om en turneringssegern är GM Boris Gelfand från Israel, han är en poäng efter Magnus och i dag möts de med Boris som vit. I rond tre möttes de förra gången och då blev det remi.  

Förre Världsmästaren GM Garry Kasparov har haft högst rating. Han toppade på 2851. I den norska ”Live Top List” som uppdateras varje gång spelarna över 2700 i rating spelar ett parti har Magnus Carlsen uppnått 2825 efter sina stora framgångar i Rumänien. Vinsten mot Radjabov gav 4.0 poäng och efter det har han en prestationsrating på 2960! Topp tre bifogas.

1 Magnus Carlsen Norge 2825.1 +12.1 1990
2 Veselin Topalov Bulgarien 2803.4 -8.6 1975
3 Vis. Anand Indien 2799.8 +10.8 1969

 

Direktsändningen från rond 8 startar klockan 14.30 i dag och Magnus möter som svart GM Boris Gelfand.

live

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 21

Basna 2010 

Han är omöjlig  GM Magnus Carlsen. I sjätte ronden, som spelades i går, i superturneringen Bazna Kings i Rumänien besegrade han Ruslan Ponomariov vilket var hans tredje vinst i rad och i och med detta uppnådde han 2921 i prestationsrating. De övriga deltagarna spelade remi.  

I den norska ”Live Top List” som uppdateras varje gång spelarna över 2700 i rating spelar ett parti har under lång tid haft Magnus Carlsen på första plats Efter de senaste framgångarna i Rumänien har han utökat ledningen. Vinsten mot Ponomariov gav 3.9 friska poäng. Topp tre bifogas.

1 Magnus Carlsen Norge 2821.1 +8.1 1990
2 Veselin Topalov Bulgarien 2803.4 -8.6 1975
3 Vis. Anand Indien 2799.8 +10.8 1969

 

Direktsändningen från rond 7 startar klockan 14.30 i dag och Magnus möter som vit GM Teimour Radjabov.

live

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 19

Basna 2010 

Nu har GM Magnus Carlsen fått upp ångan i superturneringen Bazna Kings i Rumänien. I dag var det GM Liviu-Dieter Nisipeanu som fick stryka på foten. Det är kanske en del läsare som undrar varför vit gav upp efter det att han utfört 31. Lb6? En fråga som Schacksnack kunde använt till partislut i morgon men eftersom söndagarna är skrivlediga kommer uppgiften i dag i stället. Varför gav Nisipeanu upp?

I den norska ”Live Top List” som uppdateras varje gång spelarna över 2700 i rating spelar ett parti har under lång tid haft Magnus Carlsen på första plats Efter de senaste framgångarna i Rumänien har han utökat ledningen. Topp tre bifogas.

1 Magnus Carlsen Norge 2817.2 +4.2 1990
2 Veselin Topalov Bulgarien 2803.4 -8.6 1975
3 Vis. Anand Indien 2799.8 +10.8 1969

 

Direktsändningen från rond 6 startar klockan 14.30 i morgon och Magnus möter GM Ruslan Ponomariov som svart.

live

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 18

Basna 2010 

Fjärde ronden och första vinsten (Kungsgambit!) för GM Magnus Carlsen i superturneringen Bazna Kings i Rumänien. Magnus motståndare GM Yue Wang blev material under – löpare mot torn -och så var den dagen förstörd för kinesen. I dessa läge är Magnus obeveklig.

Direktsändningen från rond 5 startar klockan 14.30 den 19:e och Magnus möter GM Liviu-Dieter Nisipeanu.

live

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 17

Basna 2010 

Tredje ronden och tredje remin för GM Magnus Carlsen i superturneringen Bazna Kings i Rumänien. Magnus motståndare GM Boris Gelfand verkade inte har några problem att få utjämning i gårdagens parti. Den ende som lyckades avgöra till sin fördel var GM Teimour Radjabov i ett Kungsindiskt parti mot GM Ruslan Ponomariov

Direktsändningen från rond 4 startar klockan 14.30 och Magnus möter GM Yue Wang.

live

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 16

Basna 2010 

I andra ronden som spelades i går i superturneringen Bazna Kings i Rumänien slutade samtliga partier med remi. Det var endast GM Magnus Carlsen i partiet mot GM Teimour Radjabov som pressade sin motståndare till de yttersta i 74 drag. Men trots en långt framskjuten bonde på d-linjen fann inte Magnus någon väg till vinst och då är det nog med stor sannolikhet på det sättet.

Direktsändningen från rond 3 startar klockan 14.30 och magnus möter GM Boris Gelfand.

live

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 15

Basna 2010 

GM Magnus Carlsen inledde superturneringen Bazna Kings i Rumänien med remi efter 31 drag mot GM Ruslan Ponomariov. Enligt flera kommentatorer inledde Magnus partiet intensivt men Ruslan redde ut stormen utan några större besvär. GM Boris Gelfand och GM Wang Yue höll på länge innan Boris manövererat ut Wang. Även det tredje partiet gick till avgörande och i detta vann, överraskande, Liviu-Dieter Nisipeanu mot Teimour Radjabov.  

Direktsändningen från rond 2 startar klockan 14.30 och Magnus möter GM Teimour Radjabov.

live

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 14

Basna 2010 

I dag klockan 14.30 börjar partierna i den dubbelrondiga superturneringen Bazna Kings i Rumänien med några av världens starkaste spelare bland deltagarna. En av dessa är världens högst rankade – GM Magnus Carlsen – och han möter i första ronden GM Ruslan Ponomariov (2733). Spelschemat för rond 1 följer.

1. GM Boris Gelfand 2750 Israel GM Yue Wang 2749 Kina
2. GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2661 Rumänien GM Teimour Radjabov 2740 azeb1
3. GM Magnus Carlsen 2813 Norge GM Ruslan Ponomariov 2737 Ukraina

 

Om det är någon som kan slita sig från VM i fotboll och i stället följa Magnus så startar hans parti klockan 14.30 och länken finns bifogad.

live