• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 18

Till slut vann regerande världsmästaren Vishwanathan Anand en turnering! Så kan man uttrycka sig när han segrade i Grenke Classic i Baden-Baden i dag. Anands världsmästartid har knappast kantats av segrar utan snarare av många remier och ibland solitt, men något håglöst spel.

Dagens seger får ändå anses som välförtjänt. Anand spelade svart mot den farlige, men oberäknelige Arkadij Naiditsch som valde Rossolimo-varianten mot Anands sicilianska öppning. Båda spelarna spelade snabbt idag. Anand offrade ganska tidigt kvalitet genom att ge tornet på a8 och fick aktivt spel och två bönder. Båda spelade snabbt och böt ner sig till en tornslutspel där Naiditsch hade återlämnat kvaliteten. Slutspelet var troligen remi vid bästa spel från vits sida, men Naiditsch gick fel och Anand inkasserade en helpoäng till.

Nu gällde det hur Fabiano Caruana skulle klara Daniel Fridman. Vid vinst för Caruana hade det blivit särspel. I en slavisk damgabit, avbytesvarianten var spelet helt lika när Fridman tappade en bonde i 36:e draget. Därefter pressade Caruana oavbrutet och hade troligen vinsten inom räckhåll när han släppte den ifrån sig i 65:e draget. I 86:e draget gav Caruana upp vinstförsöken och accepterade remi.

Detta fick som följd att världsmästaren Anand ensam vann Grenke Classic på 6,5 poäng av 10 med Caruana ensam tvåa på 6,0 och Adams och Meier 3-4 på 5,0 , den oturlige Naidistch femma på 4,0 och Daniel Fridman sist på 3,5 poäng.

En överraskning var att Georg Meier blev bäste tysk före Naiditsch, men denne hade ju flera poäng inom räckhåll bl a mot Caruana.

För såväl Anand som Caruana väntar nu nästa turnering 23 februari till 1:a mars, nämligen Zürich Chess Challenge där de får möta Vladimir Kramnik och Boris Gelfand. Dessa fyra spelar en dubbelrondig turnering med klassisk betänketid.


Prislista och partier rond 1-10.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.feb 12

I går avslutades första halvlek i Baden Baden 2013 (läs mer här), som är en kategori 19 turnering, några av världen starkaste spelare på plats med regerande Världsmästaren som den högst rankade och avslutningen är den 17:e. Bifogar tabell och partier för de första fem ronderna. Nästa rond är i morgon (onsdag) klockan 15.00.

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.feb 08

I går spelades första ronden i Baden Baden 2013 (läs mer här) i Tyskland. Hur det gick framgår av tabellen med partier nederst i inlägget.

Världsmästaren GM Vis. Anand som i höstas deklarerade att han skulle bli mer aktiv under 2013 än han varit sedan VM-matchen mot GM Boris Gelfand, som spelades i fjol, verkar leva som han lär. Det gäller att vara väl förberedd inför årets stora schackhändelse VM-matchen, som kommer senare i år (6-26/11). Vem han ställs mot avgörs i Kandidatturneringen i London som startar om drygt två månader (14/3-1/4). För en tid sedan var han med i Tata Steel Chess Tournament 2013 där han blev trea och för tillfället spelar han i Baden Baden. Därefter blir det en avstickare till Schweitz (23/2-1/3) och sedan kommer Superturneringen i Norge (7-18/5) vilken har alla förutsättningar att bli något alldeles extra med bland annat de åtta bästa enligt FIDE:s februarilista i startfältet. Om han dyker upp på fler platser kommer väl att klarna under våren.

Rond 2 – klockan 15.00
GM Daniel Fridman 2667 v.s. GM Georg Meier 2640
GM Vis. Anand 2780 v.s. GM Fabiano Caruana 2757
GM Arkadij Naiditsch 2716 v.s. GM Michael Adams 2725

 

Ronden startar klockan 15.00. Betänketiden är: 100 minuter/40 drag + 50 minuter/20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Överenskommelse om remi får inte göras före drag 40.

live live live
Hemsida
(analys)
Bomben
Video

 

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.feb 07


I dag klockan 15.00 startar Baden Baden 2013 (läs mer här), som är en kategori 19 turnering, med några av världen starkaste spelare på plats med regerande Världsmästaren som den högst rankade och avslutningen är den 17:e.

Rond 1 – klockan 15.00
GM Arkady Naiditsch 2716 0.5-0.5 GM Daniel Fridman 2667
GM Michael Adams 2725 0.5-0.5 GM Vis. Anand 2780
GM Fabiano Caruana 2757 1-0 GM Georg Meier 2640

 

Ronden startar klockan 15.00. Betänketiden är: 100 minuter/40 drag + 50 minuter/20 drag + 15 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Överenskommelse om remi får inte göras före drag 40.

live live live
Hemsida
analys
Bomben
Video

 feb 06

 

Adolf Anderssen

1870 spelades en berömd dubbelrondig turnering i Baden Baden. Nederst i inlägget finns en del partier från denna för genomspelning och det är intressant att studera den tidens öppningar med dagens teori. Segrade gjorde Adolf Anderssen före Wilhelm Steinitz. På Wikipedia går det att läsa att turneringen var en föregångare på många sätt:

a) first chess clocks used (20 moves had to be made per hour),
b) draws counted as half points,
c) only top international players were invited.

Nu är det dags igen! I morgon startar Baden Baden 2013, som är en kategori 19 turnering, med några av världen starkaste spelare på plats med regerande Världsmästaren som den högst rankade och avslutningen är den 17:e.

GM Vis. Anand 2780
GM Fabiano Caruana 2757
GM Michael Adams 2725
GM Arkady Naiditsch 2716
GM Daniel Fridman 2667
GM Georg Meier 2640

 

Spelschemat är klart och i första ronden möts: Naiditsch – Fridman, Adams – Anand och Caruana – Meier. Schacksnack återkommer med nödvändiga länkar när det närmar sig start.


De flesta partierna (80) från 1870 (en handfull saknar drag).