Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 18

[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Schacksnack hade varit beredd på att satsa en peng, om det varit möjligt, på att blixtfantomen GM Hikaru Nakamura skulle vinna blixtturneringen i ”The World Mind Sports Games 2012”. Tur var det för han blev snuvad på konfekten av GM Sergey Karjakin.

I damklassen segrade GM vann GM Alexandra Kosteniuk efter särskiljning före GM Anna Muzychuk på 11½ poäng. Den ende svenske deltagaren i Kina GM Pia Cramling blev 11 på 6½ poäng.

I dag klockan 07.00 började blindschacket att spelas och det går att följa i direktsändning.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

 

Blixt herrar.
Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Blixt damer.
Prislista och partier.

Snabbschack herrar.
Prislista och partier.


Snabbschack damer.
Prislista och partier
.sep 29
Om avslutning i FIDE Women´s GP i Ankara skrev Schacksnack efter det att ”finalpartiet” mellan GM Anna Muzychuk och GM Humpy Koneru i rond nio slutat med vinst för Anna, att det fortfarande var mycket som kunde hända. Vad rätt! När översta steget på prispallen skulle bemannas visade det sig att dit klättrade GM Humpy Koneru efter det att hon avslutat med två vinster och Anna endast mäktade med lika många remier.
1 GM Humpy Koneru 2593
2 GM Anna Muzychuk 2606 8.0
3 GM Xue Zhao 2549

På grund av tekniska problem med schacksnacktabellen kommer partierna några dagar att publiceras i två delar.

Partierna rond 10-11.

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 26

I dag spelades ett viktigt parti i FIDE Women´s GP i Ankara mellan de två på bilden. Frågan är om det var avgörande för vem som skall stiga högst upp på prispallen på fredag. Men vid en närmare granskning av spelschemat för trion – GM Anna Muzychuk, GM Humpy Koneru och GM Xue Zhao – i toppen på tabellen är det bara att konstatera att ännu kan mycket hända…

Humpy var i ledning i turneringen med en halv poäng när hon i dag satte sig vid brädet för att möta ratingfavoriten Muzychuk. Den senare hade bonde mer när hon gick in i ett dubbelt tornslutspel, som hon instruktivt förde till vinst.

Det är direktsändning klockan 14.00 utom sista ronden på fredag, som startar klockan 09.00.

live
Hemsida

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 25

Det är några ronder sedan Schacksnack informerade om hur det går i FIDE Women´s GP i Ankara. Det återstår tre ronder och inför dessa har GM Humpy Koneru från Indien ledningen med en halv poäng före ratingfavoriten GM Anna Muzychuk och det är nog mellan dessa kampen om förstapriset (€ 6 500) kommer att stå. De möts i morgon med Humpy som vit.

Notera att det är spelledigt i dag. I fortsättningen är det direktsändning klockan 14.00 utom sista ronden – den 28:e – då starttiden är 09.00.

live
Hemsida

 

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 22

Om FIDE Women´s GP i Ankara berömde Schacksnack i förra inlägget spelarna för deras kampvilja vilket kunde avläsas i antalet remipartier. I går, i rond fem, blev det ett övervägande antal remier fyra av sex möjliga. Ledarna inför gårdagens rond GM Hympy Koneru och WGM Lufei Ruan delade poängen med sina motståndare och detta öppnade för ratingfavoriten GM Anna Muzychuk som vann mot GM Monika Socko och i och med detta sällade sig till de tidigare ledarna på fyra poäng. Men redan i dag kan det bli förändringar i toppen för spelschemat innehåller bland annat mötet mellan Ruan och Koneru.

Naturligvis är det direktsändning och den startar klockan 14.00 utom sista ronden – den 28:e – då starttiden är 09.00. Under resans fortsatta gång är det ytterligare en spelledig dag och den infaller den 25:e.

live
Hemsida

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 

 sep 18

I rond två kom en överraskning och kombatantterna som stod för denna finns på ovanstående foto. GM Viktorija Cmilyte (2520) och WGM Betul Cemre Yildiz (2341) möttes och den senare aktade inte på rov utan Cmilyte fick lämna bordet med en nolla i bagaget. Det framgår av bifogad tabell/partier att redan efter gårdagens rond har det dykt en ensam ledare och det är den lovande WGM Ruan Lufei från Kina. Ratingfavoriten GM Anna Muzychuk började med remi och samma resultat blev det i går mot IM Batkhuyag Munguntuul från det exotiska schacklandet Mongoliet ( i Schack-OS vann de svenska herrarna med 3-1 mot Mongoliet).

Naturligvis är det direktsändning och den startar klockan 14.00 utom sista ronden – den 28:e – då starttiden är 09.00. Under resans gång är det två spellediga dagar och de infaller den 20 och 25:e.

live
Hemsida

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 17

Några av världens starkaste damer spelar FIDE Women´s GP I Ankara. Det är 12 damer som skall göra upp om prischeckarna som är på sammanlagt €40 000 varav 6 500 går till segraren. Högst rankad är GM Anna Muzychuk från Slovenien och hon började med remi mot kinesiskan WGM Wenjun Ju.

Naturligvis är det direktsändning och den startar klockan 14.00 utom sista ronden – den 28:e – då starttiden är 09.00. Under resans gång är det två spellediga dagar och de infaller den 20 och 25:e.

live
Hemsida

 

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 18

ACP Golden Classic med GM Vassily Ivanchuk och GM Gata Kamsky, hade spelledigt i går förutom att det avbrutna partiet från rond tre mellan GM Anna Muzychuk och GM Baadur Jobava (”…40 moves in 2 and a half hours followed by adjournment.”) skulle spelas. Det blev inga drag utförda eftersom spelarna kom överens om remi i avbrottsställningen.

I nationella mästerskapet för Nederländerna ångar GM Anish Giri på i stor stil och i gårdagens rond vann han igen och det var GM Robin Swinkels som kammade noll mot honom.

Partierna rond 1-3 Golden Classic.

Tabell och partier rond 1-3 nationella mästerskapet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 17

Turneringen i Amsterdam som antagligen drar till sig det största intresset i världen är säkert ACP Golden Classic med GM Vassily Ivanchuk och GM Gata Kamsky,  som har kommit tre ronder på väg. Tyvärr kan inte Schacksnack informera om ställningen eftersom resultatet mellan GM Anna Muzychuk och GM Baadur Jobava ännu inte kablats ut eftersom partiet  är avbrutit efter 40 drag (”…40 moves in 2 and a half hours followed by adjournment.”).

I nationella mästerskapet för Nederländerna fortsätter GM Anish Giri att vinna. I går var det GM Sipke Ernst som fick släppa ifrån sig helpoängen.

Partierna rond 1-3 Golden Classic.

Tabell och partier rond 1-2 nationella mästerskapet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jun 20

I ”FIDE Women Grand Prix 2012″ har det blivit tätt i toppen på tabellen. I ett par ronder har GM Elina Danielian varit i ensam ledning men efter dagens rond (9) är det en trio som kämpar om första platsen när det återstår två ronder att spela. Världsmästaren GM Hou Yifan var nästan uträknad för ett par dagar sedan men två vinster i följd har gjort att hon endast är en halva efter de tre med sina 5½ poäng. Hon har kvar att möta två av damerna på sex poäng – GM Anna Muzychuk och Danielian – så mycket kan ännu hända.

Det är direktsändning och den startar i morgon klockan 13.00. När sista ronden börjar på fredag är ännu inte angivet.

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Tidigare artiklar