• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









aug 27

Barcelona

I dag, i rond åtta, blir det möjligt att följa GM Lars Karlsson i direktsändning från Barcelona för första gången. Han möter som svart GM Marc Narciso Dublan (2540) från Spanien.

GM Ulf Andersson står kvar på 4.5 poäng eftersom han inte var inlottad i  gårdagens rond. I dag däremot är han på plats igen och möter en spanjor. Tomas Olsson förlorade i rond 7 medan däremot Anders Sandström vann.  

Efter rond 7. 359 deltagare 10 ronder.
1 GM Florian Handke Tyskland 2494 6.5
2 GM Mark Bluvshtein Kanada 2583 6.0
3 GM Maxim Rodshtein Israel 2609 6.0
18 GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm Sverige  2470 5.5
52 GM Ulf Andersson, Alingsås SS Sverige  2567 4.5
189 Tomas Olsson, Lunds ASK Sverige  2073 3.0
228 Anders Sandström, SK Mumien Sverige  2008 3.0

 

Inga partier från de två senaste ronderna är publicerade. Några av Ulf Anderssons partier finns för genomspelning i gårdagens inlägg. 

Det skall spelas 10 ronder och det blir direktsändning dagligen klockan 16.30 undantaget sista ronden den 29:e, som börjar klockan 09.30.

live



aug 26

Barcelona

Efter gårdagens rond finns det ingen kvar med full poängutdelning i Barcelona eftersom ”finalpartiet” mellan GM Stanley Martinez Duany och GM Florian Handke slutade remi. För svenskarna går det lite upp och ner. GM Ulf Andersson vann och tillsammans med GM Lars Karlsson är han och nosar i toppen av ”prislistan”. Tomas Olsson och Anders Sandström förlorade bägge vilket gjorde att det blev en dykning i tabellen. 

Efter rond 6. 359 deltagare 10 ronder.
1 GM Stanley Martinez Duany Kuba 2510 5.5
2 GM Florian Handke Tyskland 2494 5.5
3 IM Cristhian Cruz Peru 2536 5.0
23 GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm Sverige  2470 4.5
28 GM Ulf Andersson, Alingsås SS Sverige  2567 4.5
136 Tomas Olsson, Lunds ASK Sverige  2073 3.0
254 Anders Sandström, SK Mumien Sverige  2008 2.0

 

Arrangören har publicerat några partier från rond 4-5. Ytterligare ett parti med GM Ulf Andersson, från rond fem, dök upp och bifogas för genomspelning.

Det skall spelas 10 ronder och det blir direktsändning dagligen klockan 16.30 undantaget sista ronden den 29:e, som börjar klockan 09.30.

live





aug 25

Barcelona

Det är endast två kvar på full poäng, som framgår av bifogad tabell, när turneringen i Barcelona kommit halvvägs. Bäste svensk är GM Lars Karlsson som är med i toppen av ”prislistan”. Vinst i dag verkar inte omöjlig eftersom spelschemat visar att han möter Roland Albets Armengol, ESP (2133). Skulle det bli på det viset är det möjligt att Lars kommer med i direktsändning i rond sju som spelas i morgon. Efter gårdagens rond har samtliga svenskar som är med i Spanien kunnat skriva in en vinst i protokollet. Den siste i raden var Anders Sandström som i går vann mot spanjoren Josep Sanchez Paz.  

Efter rond 5. 359 deltagare 10 ronder.
1 GM Stanley Martinez Duany Kuba 2510 5.0
2 GM Florian Handke Tyskland 2494 5.0
3 IM Ilya Khmelniker Israel 2483 4.5
22 GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm Sverige  2470 4.0
42 GM Ulf Andersson, Alingsås SS Sverige  2567 3.5
88 Tomas Olsson, Lunds ASK Sverige  2073 3.0
231 Anders Sandström, SK Mumien Sverige  2008 2.0

 

Arrangören har inte publicerat några partier från rond 4-5. De enda Scahcksnack kan bjuda på är partierna med GM Ulf Andersson som finns med i gårdagens inlägg från Barcelona.

Det skall spelas 10 ronder och det blir direktsändning dagligen klockan 16.30 undantaget sista ronden den 29:e, som börjar klockan 09.30.

live

 



aug 21

Barcelona

I går startade en av årets stora öppna turneringar i Barcelona med 359  deltagare i högsta gruppen. Bland dessa finns det fyra svenskar och det är stormästarna 11. Ulf Andersson, Alingsås SS,  35. Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm. Ytterligare två finns på plats och det är 227. Tomas Olsson, Lunds ASK, och 272. Anders Sandström, SK Mumien. Det blev 3-1 till Sverige i första ronden och i resultatet ingår en w.o. för Tomas och det var Anders som förlorade.

Schacksnack återkommer med partier när dessa dyker upp. Det skall spelas 10 ronder och det blir direktsändning dagligen klockan 16.30 undantaget sista ronden den 29:e, som börjar klockan 09.30.

live