• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 12


Våren har kommit till Lund. Fotograf Anders Nilsson Lund.aug 16

Uxbridge 2010

Uxbridge i London är färdigspelad. Tre svenskar var på plats och det var Anders Nilsson, Malmö AS, WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder och WFM Emilia Horn, Kristallens SK. Hur det gick för dem och hur de spelade framgår av bifogade tabeller och partier (partierna från rond 9 i Masters A saknas fortfarande). 

Masters A.
Tabell och partier.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Womens C.
Tabell och partier.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 14

Uxbridge 2010

I Uxbridge i London har det spelats fem ronder. En liten blänkare om hur det går för Anders Nilsson, Malmö AS, WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder och WFM Emilia Horn, Kristallens SK kan vara på sin plats.  Anders har öppnade starkt i Masters A men i femte ronden kom första förlusten och det var mot en av turneringens två stormästare, Colin McNab från Skotland. I Womens C är Christin fortfarande obesegrad meden däremot Emilia har förlorat två partier.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 13

Uxbridge 2010

Detta skrev Schacksnack för några dagar sedan.

The Best Chess Tournaments in the UK så marknadsför Uxbridge sina turneringar som spelas den 11-15 augusti. Tre svenskar har nappat och det är (Masters A) Anders Nilsson, Malmö AS, (Womens C) WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder och (Womens C) WFM Emilia Horn, Kristallens SK Stockholm.

Anders Nilsson har startat utmärkt. Han leder turneringen efter tre ronder. Damerna kommer Schacksnack att rapportera om längre fram under dagen.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 03

SM 2010

DSC_8039
Victoriastadion
DSC_8043
Sverigemästaren från Lund 1974 – Magnus Wahlbom, Rödeby SK
DSC_8036
Funktionärerna Ellinor och Hans Frisk
DSC_8048
Tidigare ordföranden i SSF Ari Ziegler, Calle Erlandsson, Lunds ASK, Riksinstruktören Jesper Hall


feb 16

Senior-EM lag 2010 

Sjätte ronden i Lag-EM för Seniorer i Dresden i Tyskland är spelad och bortsett från förlusten mot Schweiz i förra ronden är Sverige I obesegrat. Vårt andra lag var det enda som vann i går och och det gjorde de i ett nordiskt möte mot ett lag från Norge. I går mötte Sverige I Schweiz och förlorade. Förlusten var kanske onödig? Vid första bordet fanns möjlighet för Magnus Wahlbom att få fördel mot GM Viktor Korchnoi (se kommentar av Anders Nilsson) och då hade kanske resultatet blivit ett annat.

Resultat rond 6.
Belgien Belgien  2-2 Sverige I Sverige 
Blindern Oldtimers Norge  1½-2½ Sverige II Sverige 
Sverige III Sverige  1-3 Stiftg BSW/DBAG 1 Tyskland
Schleswig-Holstein Tyskland  2½-1½ Sverige IV Sverige

 

Sverige II tar sig an laget som spelade oavgjort mot vår första uppställning i går – Belgien. Då får vi se om de klarar sig bättre och för detta behövs vinst.  

Spelschema rond 7
Sverige I Sverige  Wales Wales 
Sverige II Sverige  Belgien Belgien 
Hessen II Tyskland  Sverige III Sverige
Sverige IV Sverige  Norge III Norge

 

 Att det skall gå att rubba Ryssland från första platsen verkar inte troligt för deras laguppställning består av fyra GM och en IM. 

1 Ryssland Ryssland
2 Italien Tyskland
3 Österrike Tyskland
24 Sverige I Sverige
30 Sverige II Sverige
53 Sverige III Sverige
61 Sverige IV Sverige

 

Svenskarnas partier från rond 1-6.