• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 27

I gårdagens rond i European Club Cup 2011 ställdes Lunds ASK mot ett lag från St. Petersburg. Denna gång blev motståndet övermäktigt för lagmästarna från Sverige. När summering kunde göras efter det att IM Axel Smith givit upp mot GM Zahar Efimenko (2703) visade det sig att det ryska laget vunnit med 5½-½. GM Emanuel Berg, som spelar för Oslo SS, fick möta det italienska underbarnet GM Fabiano Caruana som vann efter ett evigt tråcklande. Oslolaget tog en halv poäng mer än Lund i sin match mot andreankade SMHS-64 som har GM Boris Gelfand (spelade inte) och GM Anish Giri i laget.

I dag blir det betydligt lättare för LASK. De ställs mot 57. Isek Aquamatch S.C. från Turkiet och de bör inte ställa till några större besvär för deras ratingsnitt är 2065.

Partierna från rond 1-2. Utöver laskspelarnas finns GM Emanuel Berg, GM Pia Cramling, FM Anders Livner och FM Jan Lundins alster med för genomspelning.

Rond 1-2.sep 23


Europamästaren GM Nils Grandelius. Foto Björn Andersson.

Schacksnack vet inte när GM Nils Grandelius kom hem till Sverige från Ungdoms-EM. Men det blev i så fall bara att packa väskan igen för på söndag startar första ronden i European Club Cup 2011 i Slovenien och turneringen avslutas den 2 oktober. Sverige representeras av Lunds ASK:s svenska mästare för lag säsongen 2010-11 och följande lag är anmält.

1 GM Hans Tikkanen 2596
2 GM Nils Grandelius 2536
3 IM Axel Smith 2465
4 IM Jasmin Bejtovic 2415
5 IM Silas Lund 2388
6 FM Sebastian Nilsson 2362

 

Uppställningen räcker till en 20:e plats på deltagarelistan precis efter Oslo SS där GM Emanuel Berg, Team Viking, finns med. Det finns ytterligare svenskar anmälda och det är FM Jan Lundin som spelar för SF Berlin och FM Anders Livner som representerar ett engelskt lag med det påhittiga namnet e2e4.

I toppen på deltagarelistan finns det ett stor mängd världsstjärnor som GM Peter Svidler, GM Alexander Grischuk, GM Boris Gelfand, GM Pavel Eljanov och Michael Adams för att nämna några av superstormästarna. Ja, LASK:s förstabordsspelare Sverigemästaren GM Hans Tikkanen få något att bita i om det går tillräckligt bra för laget. Saknas i Slovenien gör till exempel Världsmästaren GM Vis. Anand, GM Magnus Carlsen (OSG Baden Baden Tyskland) och GM Vassily Ivanchuk men de är på väg till Brasilien för att spela första delen av Grand Slam Finalen.

Det finns också en Europen Club Cup för damer. Den består av 12 lag och det enda från vår del av världen är Oslo SS. Men det finns trots detta en svensk deltagare och det är GM Pia Cramling som spelar för titelförsvararna från Monte-Carlo. Hon har som lagkamrat bland andra Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina.

Så gick det i fjol när SK Team Viking spelade för Sverige.jul 17

I rond sju i Rethymno International Open Chess Tournamentblev spelade svenskarna FM Peter Vas, FM Anders Livner och Mikael Arnelind remi. Peter verkar ha bestämt sig för att dela poängen med stormästarna han ställs mot. I rond sex blev det resultatet mot GM Alexander Ipatov (2562) från Spanien (partiet finns för genomspelning) och i går fortsatte remiraden mot GM Yaroslav Zinchenko (2543) från Ukraina. Peter är bäst av svenskarna med sina 5.0 poäng som räcker till en 17:e plats. Anders och Mikael ligger längre ner i tabellen på plats 64 respektive 83. Yaroslav Zinchenko (2543) från Ukraina som varit i ensam ledning några ronder har efter gårdagens rond fått sällskap av GM Marin Bosiocic (2573) från Kroatien på 6.0 poäng.

I näst sista ronden som spelas i dag möter Vas, som vit, IM Bernd Kohlweyer (2494) från Tyskland. Vinst i dag Peter?

En del svenska partier från rond 1-6 för genomspelning.
Peters remiparti i rond sex mot GM Alexander Ipatov finns med.
jul 16

I rond sex i Rethymno International Open Chess Tournamentblev inte poängutdelningen för svenskarna i paritet med ronden före. Den ende som utökade poängskörden var FM Peter Vas som spelade en meriterande remi mot GM Alexander Ipatov (2562) från Spanien. Peter är med i toppen av tabellen med sina 4½ poäng och det innebär att han i dag, som svart, ställs mot ytterligare en stormästare – Yaroslav Zinchenko (2543) från Ukraina. FM Anders Livner och Mikael Arnelind står kvar på 3.5 och 3.0 poäng vilket räcker till 60 respektive 73 plats bland de 150 deltagarna. GM Yuriy Kryvoruchko (2652) från Ukraina leder ensam på 5.5 poäng.

En del svenska partier från rond 1-5 för genomspelning.jul 15

I går skrev Schacksnack om svenskarnas möjlighet i rond fem i Rethymno International Open Chess Tournament: ”I dag verkar motståndet för svenskarna överkomligt. Tips: 3-0 till oss!”. Det blev så.

Detta innebar att det tre svenskarna avancerade i tabellen och inför dagens rond, som är den sjätte återfinns de på platserna 22, 43 och 59. FM Peter Vas har 4.0, FM Anders Livner 3.5 och Mikael Arnelind 3.0 poäng. GM Yuriy Kryvoruchko (2652) från Ukraina ångar på i täten och är den ende med full poäng. Peters framgångar innebär att han i dag ställs mot stormästaren Alexander Ipatov (2562) från Spanien, vilket kan bli nog så svettigt.

Det har ännu inte dykt upp partier från femte ronden för genomspelning.jul 14

I Rethymno International Open Chess Tournament spelar FM Anders Livner, Farsta SK, FM Peter Vas, SS Manhem Göteborg, och Mikael Arnelind, Örgryte SK, femte ronden i dag. Bland de 185 spelarna har Peter plats 25 med 3.0 poäng. På plats 57 ligger Anders med 2½ poäng och Mikael har 2.0 poäng vilket räcker till en 75:e plats. Leder en kvartett med fyra poäng gör GM Yuriy Kryvoruchko (2652) från Ukraina.

I dag verkar motståndet för svenskarna överkomligt. Tips: 3-0 till oss!

Det har dykt upp fler svenska partier för genomspelning.jul 13

Det finns några som väljer bort SM i Västerås och åker till Grekland och spelar. I Rethymno International Open Chess Tournament finns FM Anders Livner, Farsta SK, FM Peter Vas, SS Manhem Göteborg, och Mikael Arnelind, Örgryte SK, bland deltagarna. 185 spelare kom till start och när tre ronder avverkats har svenskarna två poäng. Leder en grupp på 12 med tre poäng gör GM Yuriy Kryvoruchko (2652) från Ukraina. Bortsett från Mikael, som möter den bulgariske stormästaren Nikolov Momchil (2589), har de övriga svenskarna ”lätt” motstånd så det finns stora möjligheter att avancera i tabellen för Anders och Peter.

Arrangören har hittills endast publicerat Livners partier från rond 1 och 2.