Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 13


Några av deltagarna den 9-10 november. Foto Peter Hlawatsch.

I år fyller Täby SK 50 år! Bland annat har de gett ut en jubileumsbok ”Täby Schacklubb 50 år” vilken verkar innehålla det mesta om klubbens historia presenterat med ett mångfald foto, tabeller och annat smått och gott. Längst bak finns foto från ”SCT” olika arrangemang med toppen 1994 då bland annat GM Anatoly Karpov var på plats. En måstebok!

Fredag/lördag spelades en snabbschackturnering med 24 deltagare och när krutröken lagt sig gick det att urskilja att Mio Malmberg vunnit efter särskiljning. Lördagen avslutades med en festmiddag där några klubbar och Stockholms SF var speciellt inbjudna.jun 19

Tydligen finns det resurser inom schacket i USA, som går att plocka fram när det behövs för att till exempel arrangera en match mellan två föredettingar. Världsmästaren GM Anatoly Karpov och förre Juniorvärldsmästaren GM Yasser Seirawan hade av någon anledning kontrakterats för en penningstinn uppvisningsmatch i New York den 9-13 juni i regi av Saint Louis Chess Club. Arrangören lockade med en imponerande prispott på 17 000 US$ varav 10 000 gick till segraren vilket naturligtvis är svårt att säga nej tack till för några timmars arbete.

Först spelades det två klassiska partier följt av två snabbschackpartier och därefter följde 10 blixtpartier.

Prislista och partier rond 1-14.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.okt 05

Två ronder är avverkade i den 12:e upplagan av Poikovsky. I dag var spelarna på gott humör för samtliga rökte fredspipa så tabellmässigt har det inte blivit några störra förändringar. I morgon hoppas Schacksnack att den uppskattade tabellen med partierna åter skall vara på plats. I dag blir det därför endast publicering av partierna.

Det blir direktsändning och den startar klockan 13.00 på hemsidan och Chessbomben.

live
live

Schacksnack hade inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Tyvärr har Schacksnack tekniska problem med att publicera den omtyckta schacksnacktabellen med partier.
Men den återkommer!
Partier rond 1-2.
okt 03

I dag invigs den 12:e upplagan av Poikovsky som arrangeras för att hedra den tidigare Världsmästaren GM Anatoly Karpov. Poikovsky, där turneringen spelas, är en liten plats i Nefteyugansk regionen. Det är ungefär 150 kilometer öster om den mer kända schackmetropolen – Khanty-Mansiysk – som för ett par veckor sedan stod som värd för World Cup.

 

Det är ett intressant startfält (ratingsnitt 2703) som arrangören samlat och som toppas av GM Sergey Karjakin från Ryssland. Spelet börjar i morgon och avslutas den 13:e.  Naturligtvis kommer Schacksnack att följa turneringen och lägga upp en länk till den förmodade direktsändningen i morgon i god tid före det att första draget görs.

Schacksnack hade inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 20082009 och 2010.

1 GM Sergey Karjakin 2772
2 GM Dmitry Jakovenko 2716
3 GM Fabiano Caruana 2712
4 GM Etienne Bacrot 2705
5 GM Zahar Efimenko 2703
6 GM Viktor Laznicka 2701
7 GM Alexander Motylev 2690
8 GM Lazaro Bruzon 2682
9 GM Sergei Rublevsky 2681
10 GM Alexander Onischuk 2669

 dec 06
IM Miroslav Miljkovic (2506) från Serbien var ingen match för tidigare Världsmästaren GM Anatoly Karpov (2619) när de möttes i fyra snabbschackpartier och två blixtpartier i stadshuset i Nis i Serbien den 3 och 4 december. Karpov vann med 5-1 efter att ha vunnit snabbschackdelen med 3½-½.

Tabell och partier från snabbschacket.
Rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 23

Mexico 2010

”Ajedrez UNAM Quadrangular”  har spelats i Mexico City. Huvudnummeret var en knockout turnering med tre superstjärnor bland deltagarna och i tillägg till dessa en stormästare från Mexico som fick finna sig i att vara sparv i tranedansen. Vid sidan om dessa var GM Garry Kasparov och GM Anatoly Karpov på plats i huvudstaden för simultan.

Turneringen vanns något överraskande av GM Judit Polgar som i finalen besegrade GM Veselin Topalov med 3½-½. Är det fortfarande den senares giftermål som spökar? Men innan dess besegrade hon GM Vassily Ivanchuk med siffrorna 2½-1½ så nog hade hon en tuff march till förstaplatsen. Hennes finalmotståndare Topalov hade det betydligt enklare han vann över hemmasonen GM Manuel León Hoyos med utklassningssiffrorna 3½-½.

Prislista och partier.
Rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 12

FIDE:s 11:e Världsmästare 59-årige GM Anatoly Karpov har varit i Kina för en match mot 16-åriga GM Yifan Hou (2591), som är rankad på tredje plats bland världens damer. Matchen bestod av fyra lång- och två snabbschackpartier. Efter att Karpov vunnit det första mötet kunde Hou inte rubba den gamle Världsmästaren utan hon fick nöja sig med att dela poängen i resten av partierna. Detta innebar att matchen slutade med 3½-2½ i Anatolys favör.

Partierna.sep 29

Redan i dag på FIDE kongressens första dag, som pågår under Schack-OS, kommer det att avgöras om storfavoriten nuvarande ordföranden Kirsan Ilyumzhinov eller utmanaren, tidigare Världsmästaren Anatoly Karpov skall väljas till ordförande för nästa mandatperiod.aug 30

Leko-Gelfand 2010

snabbschackmatchen i Ungen mellan GM Peter Leko och GM Boris Gelfand kunde den senare dra längsta strået och vinna matchen med 4½-3½. Detta var den sjätte matchen som är arrangerad med Leko som ena part. Tidigare har han mött GM Michael Adams (4.0-4.0), GM Anatoly Karpov (4½-3½), GM Vladimir Kramnik (3½-4½), GM Magnus Carlsen (3.0-5.0) och GM Vis. Anand (3.0-5.0). 

 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 05
För några dagar sedan (26/5) informerade Schacksnack om att nuvarande FIDE presidenten Kirsan Ilyumzhinov öppnat en hemsida – One World One Vision – för att effiktivt kunna sköta sin kampanj för omval, som är tänkt att ske under FIDE-kongressen som skall hållas i Khanty-Mansiysk till hösten. Kirsans konkurrent är förre världsmästaren Anatoly Karpov. Det senaste i kampen är att Kirsan på sin kampanjsida publicerat vilka förbund som stöder honom. Notera att det enda europeiska förbund som nämns är Ryssland och Malta.

4 June 2010.
Dear chess friends,
The national federations of the following 35 countries have already expressed their support to Kirsan Ilyumzhinov for his re-election as FIDE President 2010-2014: Argentina Bermuda Bolivia Brazil Brunei Cameroon Colombia Dominican Republic Ecuador Gabon Ghana Greece Guatemala Honduras Kyrgyzstan Libya Madagascar Mauritania Mali Malta Mexico Panama Paraguay Qatar Russia Uruguay Venezuela Singapore Sudan Tajikistan Tunisia Turkey US Virgin Islands Yemen Zambia A wave of more federations supporting Kirsan is expected in the next few weeks and all electoral developments will be published on the official website of Kirsan’s campaign.

Tidigare artiklar