Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 25

De 20 Amber Chess Tournament 2011 avslutades i går och GM Levon Aronian utropades till segrare för tredje gången sedan 2008, av den enligt finansiären Joop van Oosterom absolut sista turneringen i hans regi.

Vid genomgång av prislistan går det snabbat att konstatera att världens enda aktiva 2800-spelarna alla kom på prispallen. Segraren sammanlagt Aronian var bäst i blinddelen där han obesegrad tog 1½ poäng mer än den näst bäste, som var Världsmästaren GM Vis. Anand och som också var obesegrad. Ännu överlägsnare var GM Magnus Carlsen i snabbschacket där han tog nio helpoängare! Detta räckte till att vara 2½ poäng före närmaste spelare, men eftersom han var svag i blinddelen, tre förluster, lyckades han inte upprepa sin seger sammanlagt från förra året.

Den norska Nettavisen skriver naturligtvis stort om Amber.

Slutställning (totalt, blint, snabb.) Amber, 2011
Aronian L. GM 2808 15½ 7
Carlsen M. GM 2815 14½ 5
Anand V. GM 2817 13 7 6
Ivanchuk V. GM 2779 11 5 6
Grischuk A. GM 2747 11 6 5
Nakamura H. GM 2774 10½ 5
Gelfand B. GM 2733 10½ 6
Topalov V. GM 2775 10½ 6
Gashimov V. GM 2746 10½ 6
Karjakin S. GM 2776 10
Kramnik V. GM 2785 8 4 4
Giri A. GM 2690 7


Prislistor och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Blindpartier.Snabbschack.mar 24

I Amber Chess Tournament 2011 är två discipliner avgjorda efter gårdagens rond. GM Levon Aronian har vunnit blinddelen och GM Magnus Carlsen snabbschacket eftersom bägge leder med ointagliga två poäng när sista ronden startar. Men sammanlagt är det inte klart, som framgår av bifogad tabell. I slutronden möter Aronian GM Sergey Karjakin och Carlsen GM Boris Gelfand. Rondpriset i näst sista ronden (€1 000) fick Magnus för vinsten mot GM Alexander Grischuk i snabbschacket.

Sammanlagt 20th Amber, 2011
Aronian L. GM 2808 14½
Carlsen M. GM 2815 13½
Anand V. GM 2817 11
Ivanchuk V. GM 2779 10½
Grischuk A. GM 2747 10
Nakamura H. GM 2774
Gelfand B. GM 2733
Gashimov V. GM 2746
Karjakin S. GM 2776 9
Topalov V. GM 2775 9
Giri A. GM 2690 7
Kramnik V. GM 2785 7

 

Det är direktsändning från Monaco i dag klockan 12.30.

live

Tabeller och partier.
Rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Blindpartier.Snabbschack.mar 23

 

Avgjordes Amber Chess Tournament 2011 i går i och med att GM Levon Aronian utökade sin ledning till en poäng före närmaste konkurrenten GM Magnus Carlsen? Aronian besegrade den helt ur slag varande GM Vladimir Kramnik med 1½-½. Carlsen däremot fick nöja sig med delad pott mot Världsmästaren Vis. Anand efter det att förlusten kommit i blindschackdelen. Nu är han uppe på bronsplats GM Vassily Ivanchuk. Det är verkligen en remarkabel klättring mot toppen som började i rond fem när han besegrade Carlsen med 2-0! ”Game of the day” (€1 000) gick till GM Veselin Topalov för hans vinst mot GM Hikaru Nakamura i snabbschacket.

Som vanligt skriver norska Nettavisen om turneringen.

Sammanlagt är ställningen som i följande tabell och i denna framgår det att kampen om topplaceringen, när det återstår två ronder att spela, rimligtvis står mellan GM Levon Aronian och GM Magnus Carlsen. I näst sista ronden möter Aronian Topalov och Carlsen tar sig an GM Alexander Grischuk.

Sammanlagt 20th Amber, 2011
Aronian L. GM 2808 13
Carlsen M. GM 2815 12
Ivanchuk V. GM 2779
Anand V. GM 2817
Grischuk A. GM 2747
Gashimov V. GM 2746 9
Nakamura H. GM 2774
Topalov V. GM 2775
Karjakin S. GM 2776 8
Gelfand B. GM 2733 8
Giri A. GM 2690
Kramnik V. GM 2785 6.0

 

Det är direktsändning från Monaco i dag klockan 14.30 och i morgon startar sista ronden två timmar tidigare.

live

Tabeller och partier.
Rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Blindpartier.Snabbschack.mar 22

En fin video från Amber Chess Tournament 2011 i Monaco där en av schackvärldens verkligt stora, som fyller 80 år den 23 mars, har huvudrollen – GM Viktor Kortchnoi.mar 21

Efter rond 8, det återstår tre att spela, i Amber Chess Tournament 2011 har nog segeraspiranterna utkristalliserats. Att någon av de närmaste förföljarna skall kunna blanda sig i kampen med GM Levon Aronian och GM Magnus Carlsen om första priset verkar inte troligt.  GM Vassily Ivanchuk klättrar uppåt i tabellen för varje rond. I går blev det den fjärde rondvinsten i följd med 1½-½ och det var World Cup vinnaren GM Boris Gelfand som fick släppa ifrån sig poängen denna gång. Remarkabelt är tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramniks kräftgång i prislistan. Han ligger sist efter att förlorat i gårdagens rond mot GM Vugar Gashiomov med ½-1½.

Som vanligt skriver norska Nettavisen om turneringen dagligen.

Sammanlagt är ställningen som i följande tabell och i denna framgår det tydligt att gapet mellan placeringarna 1 och 3 har vuxit rejält.

Sammanlagt 20th Amber, 2011
Aronian L. GM 2808 11½
Carlsen M. GM 2815 11
Anand V. GM 2817
Ivanchuk V. GM 2779
Gashimov V. GM 2746 8
Grischuk A. GM 2747 8
Nakamura H. GM 2774
Topalov V. GM 2775
Gelfand B. GM 2733 7
Karjakin S. GM 2776 7
Giri A. GM 2690 6
Kramnik V. GM 2785

 

Det är direktsändning från Monaco dagligen klockan 14.30 undantaget i dag då det är spelledigt. När spelet återupptas i morgon finns mötena Aronian-Kramnik, Carlsen-Anand och Ivanchuk-Karjakin på spelschemat.

live

Tabeller och partier.
Rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Blindpartier.Snabbschack.mar 19

Efter rond 7 i Amber Chess Tournament 2011 har GM Vassily Ivanchuk klättrat ännu mer i tabellen. I dag fick GM Alexander Grischuk lämna bordet besegrad med 1½-½. Vassily har utöver detta tagit 3½ poäng av fyra möjliga i rond fem och sex mot motståndare som är de starkaste i världen – GM Magnus Carlsen och Världsmästaren GM Vis. Anand.

Som vanligt skriver norska Nettavisen om turneringen dagligen.

Sammanlagt är de tre 2800-spelarna i topp på ”prislistan”. Leder gör GM Levon Aronian (10.0) men ledningen har krympt till en halv poäng efter Carlsens (9½) vinst med 2-0 mot GM Vladimir Kramnik. Ensam trea är Anand (8.0).

Sammanlagt 20th Amber, 2011
Aronian L. GM 2808 10
Carlsen M. GM 2815
Anand V. GM 2817 8
Grischuk A. GM 2747
Ivanchuk V. GM 2779 7
Topalov V. GM 2775 7
Karjakin S. GM 2776
Gashimov V. GM 2746
Gelfand B. GM 2733
Nakamura H. GM 2774 6
Kramnik V. GM 2785 5
Giri A. GM 2690

 

Det är direktsändning från Monaco dagligen klockan 14.30 undantaget den 21:e då det är spelledigt.

live

Tabeller och partier.
Rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Blindpartier.Snabbschack.mar 19

Efter gårdagens rond (6) i Amber Chess Tournament 2011 finns det ingen som är obesegrad. Detta efter det att spelaren som aldrig slutar att överraska GM Vassily Ivanchuk vann, lämpligt nog på sin 42-års dag, över Världsmästaren GM Vis. Anand med 1½-½ och GM Levon Aronian förlorade med samma siffror mor GM Alexander Grischuk. Bägge förlusterna kom i  snabbschackdelen och Ivanchuks vinst blev utsedd till ”game of the day”.

Aronian leder sammanlagt med en poäng före GM Magnus Carlsen och ytterligare en halva efter kommer Anand och Grischuk.

Det är direktsändning från Monaco dagligen klockan 14.30 undantaget den 21:e då det är spelledigt. Aronian möter GM Boris Gelfand, Carlsen tar sig an GM Vladimir Kramnik och den pånyttfödde Ivanchuk vill nog fortsätta på den inslagna vägen mot Grischuk.

live

Tabeller och partier från blixt- och snabbschacket.
Rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.mar 18

Han är inte oövervinnelig GM Magnus Carlsen och man kan aldrig räkna bort GM Vassily Ivanchuk det visade den senare med eftertryck i går i Amber Chess Tournament 2011 när han besegrade Magnus med 2-0. Samma siffror visade GM Levon Aronian upp efter mötet mot Vugar Gashimov. Resultaten innebär att Levon är ensam sammanlagd ledare inför rond sex som spelas i dag. Han leder båda disciplinerna på fyra poäng och det är endast han och Världsmästaren GM Vis. Anand på andra plats som är obesegrade. Noterbart är att senaste sigemanssegraren GM Anish Giri (bilden) tog sin första vinst. Det skedde i blinddelen och den som fick släppa ifrån sig poängen var triumfatorn i Wijk aan Zee 2011 GM Hikaru Nakamura.

Det är direktsändning från Monaco dagligen klockan 14.30 undantaget den 21:e då det är spelledigt.

live

Tabeller och partier från blixt- och snabbschacket.
Rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.mar 16

Amber Chess Tournament 2011 vann både GM Magnus Carlsen och Levon Aronian med 1½-½ i går mot GM Anish Giri respektive GM Vassily Ivanchuk. Resultatet innebär att fjolårssegraren (delade med Carlsen) Ivanchuk, som verkar helt ur form, får svårt att nå upp i toppen på tabellen eftersom han hittills endast skrapat ihop två poäng vilket räcker till en delad sista plats med Giri. GM Sergey Karjakin har kommit tillbaka rejält efter dubbelförlusten mot GM Boris Gelfland i första ronden. Han har fyra poäng efter att i går besegrat tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik med 1½-½.

Efter rond fyra leder fortfarande GM Magnus Carlsen och GM Levon Aronian sammanlagt med sex poäng av åtta möjliga. Efter gårdagen är Världsmästaren GM Vis. Anand ensam trea en halv poäng efter.

Det är direktsändning från Monaco dagligen klockan 14.30 undantaget den 16 och 21:e då det är spelledigt.

live

Tabeller och partier från blixt- och snabbschacket.
Rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.mar 15

Amber Chess Tournament 2011 rond tre  möttes förhandsfavoriterna GM Magnus Carlsen och Levon Aronian och både blind- och snabbschacket slutade med delad pott. Huvudnumret i gårdagens rond var nog ändå mötet mellan antagonisterna GM Vladimir Kramnik och GM Veselin Topalov, vem glömmer någonsin ”toalettmatchen” mellan dessa för några år sedan, och den slutade 1-1 efter det att Kramnik vunnit blinddelen och Topalov snabbschacket.

Sammanlagt leder GM Magnus Carlsen och GM Levon Aronian med 4½ poäng av sex möjliga. En halva efter följer Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Alexander Grischuk.

Det är direktsändning från Monaco dagligen klockan 14.30 undantaget den 16 och 21:e då det är spelledigt. I dag står bland annat  Aronian-GM Vassily Ivanchuk och Carlsen-GM Anish Giri på programmet.

live

Tabeller och partier från blixt- och snabbschacket.
Rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Tidigare artiklar