• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 17

Under några år har världens blickar riktats mot Asien i större utsträckning än tidigare. Nu får vi börja vänja oss att göra detta även inom schacket. Världsmästaren GM Vis Anand är från Indien. Kina har under senare år fostrat ett flertal framstående spelare som bland annat varit i Europa och firat framgångar i hårdast möjliga konkurrens. Nu får schackvärlden lära sig ett nytt namn –  GM Le Quang Liem . Han är från Vietnam och vann i dag, i ensamt majestät, årets starkaste öppna turnering. Även om det återstår flera månader på år 2010 vågar Schacksnack ge ”Aeroflot Open 2010″ detta epitet redan nu. Turneringen hade 75 stormästare och fem IM i startlistan. Snittratingen var på drygt 2550! När sammanfattning gjordes i dag går det att notera att bland de sex främsta är två spelare från Vietnam, en från Kina, två från Ryssland och en ukrainare!

Tabell och samtliga partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 16

Aeroflot 2010

I ”Aeroflot Open 2010″ återstår endast en rond att spela och i toppen på tabellen finns åeterigen endast de två vietnameserna GM Le Quang Liem och Nguyen Ngoc Truong Son som är en halv poäng före den jagande trion. I morgon möter Liem GM Ian Nepomniachtchi, RUS (2658) och GM Anton Korobov, UKR (2648) ställs mot Truong Son och den tredje på 5½ poäng GM Boris Grachev, RUS (2653) möter fempoängaren GM Maxime Vachier-Lagrave, FRA (2730). Spännande blir det och en oväntad upplösning kan det bli. 

Överst på sidan, under fliken ”Direktsändningar”, finns behövliga länkar till Moskva.  

Tabell och samtliga partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 15

Aeroflot 2010

Närmare ”Aeroflot Open 2010″ kommer dagen då priserna skall utdelas fler och fler blir de som vill vara med och dela på kakan. Efter den sjunde ronden som spelades i dag är det en kvintett som leder på fem poäng. Fortfarande är de två vietnameserna – GM Le Quang Liem och Nguyen Ngoc Truong Son – med i toppen men de har fått sällskap av tre ryssar. En av de högst rankade är amerikanaren GM Gata Kamsky men han kan skrinlägga alla funderingar på en toppplacering efter dagens förlust mot kinesen GM Jianchao Zhou. Däremot är de högt rankade fransmännen GM Etienne Bacrot och GM Maxime Vachier-Lagrave med i diskussionen även om det nog inte räcker ända fram.

Överst på sidan, under fliken ”Direktsändningar”, finns behövliga länkar till Moskva.  

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 14

Aeroflot 2010

I toppen på tabellen i ”Aeroflot Open 2010″ har det inte hänt något utan trion som ledde efter gårdagens rond gör det samma efter dagens. Skulle detta hålla över mållinjen är det en stor överraskning.  Amerikanaren GM Gata Kamsky och fransmannen Etienne Bacrot vill säkert ha ett ord med i laget när checkarna skall överlämnas. Den förre är endast en halva efter när tre ronder återstår att spela. 

Överst på sidan, under fliken ”Direktsändningar”, finns behövliga länkar till Moskva.  

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 13

Aeroflot 2010

Efter gårdagens rond var högoddsarna GM Le Quang Liem (2647) och Nguyen Ngoc Truong Son (2616) från Vietnam i ledning i ”Aeroflot Open 2010″. De spelade en inbördes snabbremi i dag och fick efter detta acceptera att ryssen GM Boris Grachev (2653) gör dem äran stridig i toppen på tabellen. Vän av ordning frågar sig kanske var finns de mera namnkunniga spelarna?  Stormästarna Gata Kamsky och Etienne Bacrot lurar i vassen endast en poäng efter den ledande trion. Däremot förlorade 2700-spelaren GM Maxime Vachier-Lagrave i dagens rond och han har halkat efter betydligt och återfinns långt ner i prislistan på 2½ poäng. Men det återstår fyra ronder att spela så ännu kan det hända mycket.  

Överst på sidan, under fliken ”Direktsändningar”, finns behövliga länkar till Moskva.  

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 12

Aeroflot 2010

Två spelare – GM Le Quang Liem (2647) och Nguyen Ngoc Truong Son (2616) – från Vietnam i toppen på ”Aeroflot Open 2010″ efter fyra ronder det hade säker givit ett bra odds om det gått att spela på den kombinationen.

Överst på sidan, under fliken ”Direktsändningar”, finns behövliga länkar till Moskva.  

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 11

Aeroflot 2010

Tredje  ronden och tredje vinsten i rad i ”Aeroflot Open 2010″ för vietnamesen GM Le Quang Liem (2647). Han mötte och besegrade GM Bu Xiangzhi,  som var i ledning tillsammans med Liem efter gårdagens spel. Det var ett intressant, komplicerat och ”böljande” parti som är väl värt en genomspelning. 

Överst på sidan, under fliken ”Direktsändningar”, finns behövliga länkar till Moskva.  

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 10

Aeroflot 2010

I dag spelades andra ronden i ”Aeroflot Open 2010″. Vietnamesen GM Le Quang Liem (2647) vann i dag överraskande mot GM Etienne Bacrot, FRA (2713), i ett underhållande parti. I och med vinsten placerade sig Liem överst i tabellen med två poäng och den placeringen delar han med en annan asiat – GM Bu Xiangzhi. Schacksnack har tidigare skrivit att det är 75 stormästare och fem IM i högsta gruppen – A1. Snittratingen är imponerande dryga 2550. Överst på sidan, under fliken ”Direktsändningar”, finns från och med i dag behövliga länkar till Moskva.  

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 09

Resultaten och partierna från rond 1 i högsta gruppen i Aeroflot Open 2010 finns bifogade. Det har varit stora svårigheter att komma i kontakt med Moskva i dag, både den officiella hemsidan och direktsändningen. Fungerar tekniken är det Schacksnacks ambition att presentera resultaten och partierna från högsta gruppen efter varje rond.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 09

Aeroflot 2010

I och med att spelet i ”Aeroflot Open 2010″ startar i dag börjar också den ”heta” veckan. Diamanten är den dubbelrondiga superturneringen Linares, som går igång på lördag. För information om vad som kommer att försigå i övrigt, släng ett öga under fliken ”Mycket händer” överst på sidan.

I Linares kommer vi att kunna följa: GM Veselin Topalov, BUL (2805), GM Levon Aronian, ARM (2781), GM Boris Gelfand, ISR (2761), GM Vugar Gashimov, AZE (2759), GM Alexander Grischuk, RUS (2736), och GM Francisco Vallejo Pons, ESP (2705). Arrangören hade bjudit in World no. 1 GM Magnus Carlsen men han drog tillbaka sitt deltagande med skälet att han fick begränsa sin medverkan i de stora turneringarna för att orka med. Gashimov ersatte honom.

I högsta gruppen i Aeroflot Open 2010 är 80 spelare, varav 75 stormästare representerande 29 nationer dock inte Sverige, inlottade till första ronden och högst rankade är ovanligt nog två spelare – GM Maxime Vachier-Lagrave och GM Etienne Bacrot – från Frankrike. Förra året visades 30 partier i direktsändning och att det skall bli färre i år är knappast troligt. Eftersom det är nästan endast starka spelare med i turneringen är det inga ”viloronder” i början då de högst rankade spelarna får möta blåbär, som det normalt är i öppna turneringar. Direktsändningen startar klockan 13.00 och några av partierna är de som bifogas i tabellen.

Spelschemat rond 1.
1 GM Zaven Andriasian Armenien 2613   GM Maxime Vachier-Lagrave Frankrike 2730
2 GM Etienne Bacrot Frankrike 2713   GM Vladimir Potkin Ryssland 2611
3 GM Alexander Shabalov USA 2611   GM Alexander Motylev Ryssland 2697
4 GM Gata Kamsky USA 2693   GM Sanan Sjugirov Ryssland 2610
5 GM Ildar Khairullin Ryssland 2605   GM Andrei Volokitin Ukraina 2692