• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 21

GM Vassily Ivanchuk kundes genom att spela remi i sista ronden mot sin svåraste konkurrent – Ian Nepomniachtchi – säkra turneringssegern i 45  Capablanca Memorial som avslutades i går. Det var Vassilys fjärde seger i turneringens historia.

Prislista och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 19

Capablanca Memorial 2010 

GM Ian Nepomniachtchi har seglat upp som GM Vassily Ivanchuk svåraste konkurrent i  Capablanca Memorial. Detta efter att Ian skåpat ut GM Nigel Short i gårdagens rond. Det kan bli en dramatisk upplösning på turneringen eftersom arrangören ”lyckats” rejält med spelschemat. I sista ronden möts Vassily och Ian och den senare har revansch att utfordra eftersom Vassily vann för några dagar sedan, i rond fem som svart.

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 18

Capablanca Memorial 2010 

Fortfarande är han obesegrad och fortfarande leder han Capablanca Memorial en av världens starkaste spelare – GM Vassily Ivanchuk. Duon som är en poäng efter är  GM Ian Nepomniachtchi och GM Nigel Short och de möts i dag samtidigt som Vassily tar sig an kubanen GM Leinier Dominguez Perez som överlägset är remikungen med delad pott i samtliga partier.

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 17

Capablanca Memorial 2010 

Spelarna är tillbaka i selen efter en dags vila från spelet i den dubbelrondiga turneringen Capablanca Memorial. Gårdagens rond hade bland annat mötet mellan GM Vassily Ivanchuk och GM Nigel Short på spelschemat. Det blev remi och eftersom de övriga i toppen också spelade det samma, är det status quo inför sjunde ronden.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 15

Capablanca Memorial 2010 

Då är den dubbelrondiga turneringen Capablanca Memorial halvvägs och i dag är det spelledigt. GM Vassily Ivanchuk håller fortfarande undan och leder med en poäng i halvlek. Hans främste utmanare är nu GM Nigel Short som antagligen tyckte att det gick hans ära förnär att ligga i botten på tabellen som han gjort. I morgon har Nigel chansen att utjämna ställningen, det gäller ”bara” att besegra Ivanchuk som svart.

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 14

Capablanca Memorial 2010 

 GM Vassily Ivanchuk håller fortfarande undan i Capablanca Memorial. GM Nigel Short vaknade till liv i fjärde ronden och besegrade GM Evgeny Alekseev inte bara det utan han överlämnade också sista platsen till honom.

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 12

Capablanca Memorial 2010 

För några år sedan vann GM Vassily Ivanchuk Capablanca Memorial två gånger i följd. I år är han tillbaka och har startat  ypperligt med två vinster i rad vilket han är ensam om. I rond 2 som spelades i går var det ryssen GM Evgeny Alekseev som fick ge sig.  

Tabell och partier rond 1-2 .
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 11

Capablanca Memorial 2010 

I går startade 45:e upplagan av Capablanca Memorial. En turnering där GM Ulf Andersson deltagit flera gånger. Denna gång är inte Ulf med. Arrangören har samlat sex spelare som skall mötas dubbelrondigt. Vem det är framgår av bifogad tabell. Betänketiden är 120 minuter fär 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det 41sta. Läs förra inlägget om turneringen där det bland annat finns bild på och parti av segraren 1974-75 – GM Ulf Andersson

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 08

Capablanca 2010

Yuri Balashov-Ulf Andersson 1975, 0-1

I morgon startar 45:e upplagan av Capablanca Memorial. En turnering där GM Ulf Andersson deltagit flera gånger. 1974 och 75 vann han turneringen.

Yuri Balashov-Ulf Andersson.

Denna gång är inte Ulf med. Arrangören har samlat sex spelare som skall mötas dubbelrondigt. Vem det är framgår av bifogad deltagarelista. Betänketiden är 120 minuter fär 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det 41sta. Schacksnack kommer att följa turneringen och lägga upp länk till direktsändningen i god tid före första draget.

GM Vassily Ivanchuk Ukraina flagga 2748 1969
GM LeinierDominguez Perez Kuba 2713 1983
GM Evgeny Alekseev Ryssland 2700 1985
GM Nigel Short England 2686 1965
GM Ian Nepomniachtchi Ryssland 2656 1990
GM Lazaro Bruzon Kuba 2641 1982