• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 26

Det blev hårdare är beräknat innan Armenien kunde stå som slutsegrare i 2011 World Team Chess Championship som denna gång spelats i Ningbo i Kina. Deras motståndare – Ukraina – i sista ronden hade toppat laget men Armenien tog trots detta den avgörande matchpoängen (4 remier) som behövdes för att hålla undan för Kina. Ryssland är en gåta! De ställde upp med det starkaste landet kan ställa på benen, undantaget GM Vladimir Kramnik som är i Dortmund, trots detta fick de nöja sig med en placering (4) utanför prispallen

Indien 2½-1½ Ryssland
Ungern 1½-2½ Kina
Azerbaijan 2½-1½ Egypten
Ukraina 2-2 Armenien
Israel 1½-2½ USA

 

Prispallen: 1. Armenien 14/22½ poäng. 2. Kina 13/22½. 3. Ukraina 12/19½ poäng.
Övriga: Ryssland 10/21, Ungern 10/19½ och USA 10/18½ poäng. Azerbaijan 9/19 poäng. Indien 7/15½ poäng. Israel 5/13 poäng. Egypten 0/9 poäng.
Tidigare inlägg med partier: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5, rond 6, rond 7 och rond 8.

Individuell tabell med partierna från rond IX.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Klicka på resultatet för partiet.jul 25

En av de verkligt stora schackhändelserna 2011 är World Team Chess Championship som denna gång spelas i Kina. I dag spelades näst sista ronden och resultaten från denna finns i bifogad minitabell. Armenien ligger bäst tillför att vinna turneringen. Det enda hotet är Kina som möter Ungern samtidigt som Armenien möter Ukraina. Vinst för Kina med mer än en poäng mer än Armenien så är segern deras. Spännande sista rond som naturligtvis går att följa i direktsändning även om det är klockan 02.00 i natt!

Ryssland 4-0 Israel
Armenien 2-2 Azerbaijan
USA 1½-2½ Ukraina
Egypten 1-3 Ungern
Kina 3-1 Indien

 

Ställningen efter åtta ronder: Armenien 13/20½ poäng. Kina 11/20.0. Ukraina 11/17½ poäng. Ryssland 10/19½. , Ungern 10/18.0. USA 8/16 poäng. Azerbaijan 7/16½ poäng. Indien 5/13 poäng. Israel 5/11½ poäng. Egypten 0/7½ poäng.
Tidigare inlägg med partier: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5, rond 6, rond 7

Individuell tabell med partierna från rond VIII.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Klicka på resultatet för partiet.jul 24

2011 World Team Chess Championship fortsatte i dag med rond 7. Det var enformiga resultat att skriva in i tabellen för det var 2½-1½ eller omvänt i samtliga matcher. Ryssland har svårt att lyckas trots sin överlägset starkaste uppställning. I dag förlorade de mot Kina efter förlust vid första bordet – GM Sergey Karjakin mot GM Hao Wang – och tre remier.

Kina 2½-1½ Ryssland
Indien 2½-1½ Egypten
Ungern 1½-2½ Armenien
Azerbaijan 1½-2½ USA
Ukraina 2½-1½ Israel

 

Ställningen efter sju ronder: Armenien 12 poäng. Kina och Ukraina 9 poäng. Ryssland, Ungern och USA 8 poäng. Azerbaijan 6 poäng. Israel och Indien 5 poäng. Egypten 0 poäng.
Tidigare inlägg med partier: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5, rond 6

Individuell tabell med partierna från rond VII.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Klicka på resultatet för partiet.jul 23

2011 World Team Chess Championship fortsatte i dag med rond 6 efter den spellediga dagen i går.

Ryssland 2-2 Ukraina
Israel 2-2 Azerbaijan
USA 2-2 Ungern
Armenien 2½-1½ Indien
Egypten ½-3½ Indien

 

Ställningen efter sex ronder: Armenien 10 poäng. Ryssland och Ungern 8 poäng. Ukraina och Kina 7 poäng. Azerbaijan och USA 6 poäng. Israel 5 poäng. Indien 3 poäng. Egypten 0 poäng.
Tidigare inlägg med partier: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5

Individuell tabell med partierna från rond VI.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Klicka på resultatet för partiet.jul 21

I 2011 World Team Chess Championship blev nog resultaten i rond fem, som de flesta förväntat sig. Om man skall peka på ett par mindre överraskningar skall det vara Ungerns storvinst mot Israel och USA:s matchseger mot Indien.

Rysslands match mot Egypten innehöll ett remiparti, mellan GM Nikita Vitiugov (2733) och IM Mohamed Ezat (2430) som varade i 158 drag och speltiden var drygt 6½ timmar! Samtliga partier från ronden bifogas

Egypten 1-3 Ryssland
Kina 1½-2½ Armenien
Indien 1-3 USA
Ungern 3½-½ Israel
Azerbaijan 1½-2½ Ukraina

 

Ställningen efter fem ronder: Armenien 8 poäng. Ryssland och Ungern 7 poäng. Ukraina 6 poäng. Kina, Azerbaijan och USA 5 poäng. Israel 4 poäng. Indien 3 poäng. Egypten 0 poäng.
Tidigare inlägg med partier: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4

 

Individuell tabell med partierna från rond V.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Klicka på resultatet för partiet.jul 20

 

I fjärde ronden i 2011 World Team Chess Championship blev det en och annan överraskning. Ryssland förlorade stort mot Azerbaijan och samtidigt besegrade Kina USA med utklassningssiffrorna 3½-½. I den senare matchen var det endast, som framgår av texten under bilden, GM Gata Kamsky som lyckades stå emot den kinesiska anstormningen. Eftersom Armenien, utan GM Levon Aronian, programenligt besegrade Egypten så tog de också ledningen i VM.

Ryssland 1-3 Azerbaijan
Ukraina 1½-2½ Ungern
Israel 1½-2½ Indien
USA ½-3½ Kina
Armenien ½-3½ Egypten

 

Ställningen efter fyra ronder: Armenien 6 poäng. Azerbaijan, Kina, Ryssland och Ungern 5 poäng. Ukraina och Israel 4 poäng. Indien och USA 1 poäng. Egypten 0 poäng.
Tidigare inlägg med partier: rond 1, rond 2, rond 3

 

Individuell tabell med partierna från rond IV.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Klicka på resultatet för partiet.jul 19

I tredje ronden i 2011 World Team Chess Championship var det seriefinal mellan förhandsfavoriterna Armenien och Ryssland och den slutade oavgjort. Vid toppbordet vann GM Levon Aronian över GM Sergey Karjakin. Bord 3-4 slutade remi och så utjämnade Peter Svidler matchen genom att vinna mot GM Gabriel Saragissian vid sista bordet. En överraskning var Ungerns vinst mot Azerbaijan. I den matchen var det GM Judit Polgar som blev hjältinnan genom att besegra GM Rauf Mamedov. Samtliga partier från rond tre finns för genomspelning längre ner i inlägget.

Armenien 2-2 Ryssland
Egypten ½-3½ USA
Kina 1½-2½ Israel
Indien 1½-2½ Ukraina
Ungen 2½-1½ Azerbaijan

 

Ställningen efter tre ronder: Ryssland 5 poäng. Armenien, Ukraina och Israel 4 poäng. Azerbaijan, USA, Kina och Ungern 3 poäng. Indien 1 poäng. Egypten 0 poäng.
Tidigare inlägg med partier: rond 1, rond 2

 

Individuell tabell med partier från rond III.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Klicka på resultatet för partiet.jul 17

Första ronden i 2011 World Team Chess Championship spelades i dag i Ningbo Kina. Många av världens starkaste spelare finns på plats. Bland alla männen finns också GM Judit Polgar som spelar för Ungern. Hon vann sitt parti i den oavgjorda (2-2) matchen mot Indien (partiet finns för genomspelning). Det svagaste laget är Egypten men de överraskade genom att förlora med minsta möjliga marginal mot Ukraina, som framgår av tabellen. Det var främst IM Samy Shoker (2475), som svart, vid fjärde bordet som såg till att siffrorna inte rusade iväg, genom att besegra GM Alexander Areshchenko (2682)!

Armenien 3½-½ Israel
Ryssland 3-1 USA
Ukraina 2½-1½ Egypten
Kina 2-2 Azerbaijan
Indien 2-2 Ungern

Individuell tabell med partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 15

Andra ronden i 2011 Women Grandmaster chess Tournament spelades i dag i Kina. Aktuell tabell och partier bifogas.

Den närmaste tiden kommer det att finnas mycket att redovisa, som huvudnummeret SM i Västerås, på söndag startar 2011 World Team Chess Championship i Kina med några av världens starkaste spelare bland deltagarna, ovanstående turnering och Biel med GM Magnus Carlsen. Ni behöver inte missa något av det eftersom det är olika starttider. Överst på startsidan kommer det att permanent finnas, de närmaste 10 dagarna, länkar till de intressanta direktsändningarna. Men glöm inte att scrolla neråt för dagens nyheter!

Tabell och och partier från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 12

GM Alexander Grischuk är en av världsstjärnorna som kommer att spela om VM för lag i Kina. 2011 World Team Chess Championship invigs på fredag och spelet börjar dagen efter. Sista ronden spelas den 26 och då har alla mött alla. Varje lag består av fyra spelare + en reserv och det framgår av bifogad tabell att det är bland de bästa spelarna i världen som dyker upp. Rysslands (regerande mästare) laguppställning, med ett ratingsnitt på 2743, inger respekt och vem som skall kunna utmana dem är inte lätt att sia om.

Det blir direktsändning men länk till denna och andra nödvändiga länkar återkommer hemsidan med när det närmar sig start och naturligtvis kommer Schacksnack med små rapporter om vad som händer i det stora landet i öster.

1 Kina Yue, Hao, Chao, Yu och Ding
2 Ryssland Grischuk, Nepomniachtchi, Karjakin, Svidler och Vitiugov
3 Ukraina Ivanchuk, Eljanov, Efimenko, Areshchenko och Moiseenko
4 Israel Sutovsky, Roiz, Smirin, Postny och Nabaty
5 Ungern Leko, Almasi, J. Polgar, Balogh och Erdos
6 Azerbaijan Mamedyarov, Gashimov, Radjabov, Mamedov och Guseinov
7 Indien Sashikiran, Negi, Harikrishna, Ganguly och Gopal
8 USA Kamsky, Onischuk, Shulman, Seirawan och Hess
9 Egypten Adly, Amin, El Gindy, Shoker och Ezat
10 Armenien Aronian, Movsesian, Akopian, Sargissian och Hovhannisyan