• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 23

I 2011 Women Grandmaster chess Tournament, som spelats i Hangzhou i Kina sedan den 14 juli, höll WGM Wenjun Ju undan och blev turneringssegrare med en poäng. Hon distanserade bland annt Världsmästaren GM Hou Yifan med två poäng.

Prislista och och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 21

Två ronder återstår att spela i 2011 Women Grandmaster chess Tournament. I dagens rond spelade WGM Wenjun Ju remi men eftersom övriga resultat gick hennes väg håller hon fortfarande ledningen med en poäng.

Tabell och och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 20

Då var 2011 Women Grandmaster chess Tournament, där Världsmästaren GM Hou Yifan är en av deltagarna, åter i gång efter den spellediga dagen i går. Världsmästaren kan skrinlägga alla förhoppningar om att vinna turneringen eftersom hon är 2½ poäng efter ledarinnan WGM Wenjun Ju, som hon förlorade mot i dag. Det är som Bent Larsen ungefär sade en gång: ”…bara för att man är Världsmästare finns det ingen automatik i detta och att vinna alla partier man spelar…” Så sant så! Vem är då denna WGM Ju? Schacksnack kan inte, efter ett hastigt letande, finna att hon varit med i någon av de större turneringarna tidigare, men det är kanske någon i läsekretsen som vet.

Tabell och och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 18

I 2011 Women Grandmaster chess Tournament, där Världsmästaren GM Hou Yifan är en av deltagarna, förlorade hon sitt första parti i dag och det var mot  GM Tatiana Kosintseva från Ryssland. I och med detta har Tatiana kommit upp i jämnhöjd med sin syster Nadezhda och de båda skuggar ledaren WGM Wenjun Ju, en poäng efter.

I morgon är det spelledigt i Hangzhou och nästa rond, som är den sjätte, spelas på onsdag klockan 09.00

Tabell och och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 17

Det är mycket schack för tillfället. En av turneringarna är 2011 Women Grandmaster chess Tournament. Damturneringen spelas i det nya schacklandet Kina, precis som lag-VM som startade i dag och den matchturneringen redovisas i föregående inlägg. I morgon startar Biel med bland annat världens högst rankade spelare – GM Magnus Carlsen! Och naturligtvis glöms inte SM i Västerås bort.

Tabell och och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 16

I väntan på SM sändningen från SM i Västerås finns partierna från 2011 Women Grandmaster chess Tournament, som spelas i Kina, att fördriva tiden med. Tredje ronden avlsutades för en stund sedan. Aktuell tabell och partier bifogas.

Tabell och och partier från rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 15

Andra ronden i 2011 Women Grandmaster chess Tournament spelades i dag i Kina. Aktuell tabell och partier bifogas.

Den närmaste tiden kommer det att finnas mycket att redovisa, som huvudnummeret SM i Västerås, på söndag startar 2011 World Team Chess Championship i Kina med några av världens starkaste spelare bland deltagarna, ovanstående turnering och Biel med GM Magnus Carlsen. Ni behöver inte missa något av det eftersom det är olika starttider. Överst på startsidan kommer det att permanent finnas, de närmaste 10 dagarna, länkar till de intressanta direktsändningarna. Men glöm inte att scrolla neråt för dagens nyheter!

Tabell och och partier från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 14

Första ronden i 2011 Women Grandmaster chess Tournament som spelas i Kina med några av världens starkaste spelare enligt FIDE:s senaste lista avslutades för en stund sedan. En snabb sammanfattning visar att samtliga partier slutade remi.

Ett parti slutade remi efter 27 drag trots att turneringsreglerna stipulerar att detta får ske först efter 30 drag i enlighet med Sofia reglerna. Naturligtvis kan spelarna komma runt dessa genom till exempel dragupprepning som skedde i partiet mellan Världsmästaren Hou Yifan och GM Nana Dzagnidze. I ett par tidigare storturneringar i år, som också använde samma regler, togs några partier remi (blinkning?) före det att 20 drag utförts. Är det tid att skrota regeln eftersom den uppenbarligen inte har någon funktion att fylla?

Tabell och och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 14

I går var det invigning av 2011 Women Grandmaster chess Tournament som spelas i Hangzhou, som ligger cirka 20 mil sydväst om Shanghai, i Kina. Några av världens starkaste spelare enligt FIDE:s senaste lista med Världsmästaren GM Hou Yifan (bilden, från hemsidan) i spetsen finns bland deltagarna. Hon möter i första ronden, som vit, GM Nana Dzagnidze.

Turneringen kommer att ha stark konkurrens av 2011 World Team Chess Championship, som också spelas i Kina, och börjar på lördag. Schacksnack kommer att följa turneringarna i Kina, Biel med GM Magnus Carlsen som startar på måndag och inte minst SM i Västerås. Ni har mycket att se fram emot!

1 GM Hou Yifan 2575
2 GM Nadezhada Kosintseva 2560
3 GM Tatiana Kosintseva 2557
4 GM Nana Dzagnidze 2537
5 IM Anna Zatonskih 2522
6 WGM Ju Wenjun 2515
7 IM Dronavalli Harika 2513
8 GM Marie Sebag 2510
9 GM Zhu Chen 2485
10 GM Zhao Xue 2470

 

Naturligtvis är det direktsändning dagligen fram till den 22:e. Tyvärr har Schacksnack ingen uppgift om tidpunkten för rondstart, men håll utkik. Klockan 15.00 lokal tid finns det en uppgift om. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag ett. 30 drags Sofia regler gäller.

livejul 12

När Schacksnack besökte SCT:s veteranturnering i Täby i somras kom det fram två av de deltagande damerna och berömde hemsidan, men samtidigt förklarade de mycket tydligt att det fanns för lite  damschack bland inläggen. Redan i dag kommer webmaster att bättra sig angående detta.

I morgon är det invigning av 2011 Women Grandmaster chess Tournament som spelas i Kina. Några av världens starkaste spelare enligt FIDE:s senaste lista med Världsmästaren GM Hou Yifan i spetsen finns bland deltagarna. Naturligtvis är det direktsändning dagligen fram till den 22:e. Länk till denna kommer i god tid före första draget utförs i Hangzhou på onsdag.

1 GM Hou Yifan 2575
2 GM Nadezhada Kosintseva 2560
3 GM Tatiana Kosintseva 2557
4 GM Nana Dzagnidze 2537
5 IM Anna Zatonskih 2522
6 WGM Ju Wenjun 2515
7 IM Dronavalli Harika 2513
8 GM Marie Sebag 2510
9 GM Zhu Chen 2485
10 GM Zhao Xue 2470