Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 14

I11th Karpov Tournament 2010, som avslutades i går, blev det en duo i toppen på prislistan. Både GM Sergey Karjakin och GM Viktor Bologan hamnade på sju poäng efter de elva spelade ronderna..

Prislista och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 12

I11th Karpov Tournament 2010 håller GM Dmitry Jakovenko undan i toppen av tabellen. Han leder med em halv poäng, före GM Sergey Karjakin, när det återstår två ronder att spela.

Direktsändningen från näst sista ronden (10) startar klockan 11.00 i dag.

live

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 11

Ett av partierna i gårdagens rond (8) i 11th Karpov Tournament 2010 stack ut rejält från de övriga. Mötet mellan den obesegrade GM Alexander Riazantsev från Ryssland och numera landsmannen GM Sergey Karjakin blev en verklig holmgång. Pjäs offrades, pjäs hängde och svarts kung kom ner till andra raden trots att de tunga pjäserna fanns kvar på brädet. Vit hade som det verkade ett avgörande angrepp men till slut vände det och Sergey kunde antagligen svettig skriva in en etta i protokollet. Schacksnack rekommenderar en genomspelning!

Direktsändningen från rond 9 startar klockan 11.00 i dag.

live

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 10

Då är de stora gossarna i gång igen i 11th Karpov Tournament 2010 efter tisdagens spellediga dag. Det är fortfarande tätt i toppen på tabellen och kommer antagligen att vara så till avslutningen på söndag. En av ledarna på 4½ poäng är GM Alexander Riazantsev och han ”vägrar” att förlora och det är han ensam om i fältet.

Direktsändningen från rond 8 startar klockan 11.00 i dag.

live

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 07

Partiet mellan GM Alexander Onischuk och GM Viktor Bologan spelades av någon anledning inte i dag. Möjligheten att komma i kapp de andra finns i morgon för då har deltagarna spelledigt. GM Dmitry Jakovenko kom snabbt tillbaka efter förlusten i går och delar efter dagens vinst mot GM Nikita Vitiugov ledningen med GM Alexander Riazantsev på fyra poäng.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 07

Säg den glädje som är beständig? Efter lördagens rond i 11th Karpov Tournament 2010 ledde GM Dmitry Jakovenko och GM Sergey Karjakin. I gårdagen rond förlorade bägge vilket gör att fältet åter är väl samlat. Det skiljer endast en poäng mellan de i toppen på tabellen och den sist placerade – GM Alexander Onischuk från USA.

Direktsändningen från rond 6 startar klockan 11.00 i dag.

live

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 05

Redan i dag blev det lite spridning i toppen av tabellen för 11th Karpov Tournament 2010. Det är GM Dmitry Jakovenko och GM Sergey Karjakin som leder fältet med en halv poäng. Den senare som kom in i turneringen sent verkar vara i storform. Det är bara några dagar sedan han vann 4th ACP World Rapid Cup efter att i finalen besegra, just det, GM Dmitry Jakovenko. Schacksnack följer arrangörens nationalbestämning av deltagarna och så även för Karjakin. Men nog är han numera rysk medborgare? Det var mycket skriverier om detta för några månader sedan när han lämnade Ukraina för Ryssland med motiveringen att träningen var bättre där.

Direktsändningen från rond 5 startar klockan 11.00 på nationaldagen den 6 juni.

live

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 04

I 11th Karpov Tournament 2010 har det tätnat till ordentligt i toppen på tabellen. Sju spelare inom en halv poäng talar sitt tydliga språk om detta. Direktsändningen från rond 4 startar klockan 11.00 i morgon.

live

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 03

Även i andra ronden i 11th Karpov Tournament 2010 gick, precis som i den första, två partier till avgörande. Förra årets segrare GM Alexander Motylev, en av sex 2700-spelare, har startat med två remier men ingen har tagit full pott så han är endast en halva efter kvartetten i toppen och har inte förstört sin chans att försvara triumfen från i fjol. Fältet blev försvagat eftersom stormästarna Peter Svidler, Hao Wang och Etienne Bacrot tydligen var påtänkta som deltagare men av olika anledningar dragit sig ur. Att Wang inte är på plats är förstålligt eftersom han är inne i avslutningen av det kinesiska mästerskapet, vilket kan följas längre ner på sidan.

Poikovsky, där turneringen spelas, är en liten plats med knappt 30 000 invånare i Nefteyugansk regionen. Det är ungefär 150 kilometer öster om platsen – Khanty-Mansiysk – där kommande där Schack-OS skall gå av stapeln mellan den 21/9 och 3/10.

Direktsändningen från rond 3 startar klockan 11.00 i morgon.

live

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 02

11th Karpov Tournament 2010 startade klockan 11.00 i dag och två partier gick till avgörande. Det var bland annat den från tidigare år av Sigemans välkände GM Ivan Sokolov som fick sträcka vapen mot GM Viktor Bologan. Det går att läsa mer om turneringen längre ner på sidan.

Direktsändningen från rond 2 startar klockan 11.00 i morgon. Bifogar resultaten från rond 1.

live

GM Viktor Bologan MdaB 2668 1971 1-0 GM Ivan Sokolov BIH 2654 1968
GM Baadur Jobava Georgien 2715 1983 ½-½ GM Sergey Karjakin Ryssland 2739 1990
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2686 1985 ½-½ GM Niukita Vitiugov Ryssland 2707 1987
GM Alexander Onischuk USA 2699 1975 ½-½ GM Alexander Motylev Ryssland 2704 1979
GM Sergei Rublevsky Ryssland 2704 1974 0-1 GM Alexander Riazantsev Ryssland 2674 1985
GM Emil Sutovsky Israel 2654 1968 ½-½ GM Dmitry Jakovenko Ryssland 2725 1983

 

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar