okt 02

Sista helgen i september har jag traditionen att spela Västerås Open tillsammans med Eva Jiretorn. Ett mycket lyckat koncept med både social samvaro och spännande schack. Trots att vi brukar vara ganska utmattade på lördagkvällen efter det intensiva spelprogrammet blir det ett besök på en trevlig restaurang på kvällen.

Tävlingen har funnits sedan 2009 och intresset ökar lavinartat. Så mycket att arrangörsstaben nu undersöker möjligheten till större lokaler.

Det är alltid tufft att spela snabbschackspartierna på fredagkvällen. Speciellt för mig som, i ärlighetens namn, inte är någon större raket i snabbschackssammanhang och tycker om att klura i ställningar. Tiden tickade iväg och jag hade bara en halv poäng av fyra inför de avslutande fyra långpartierna.

Eva Jiretorn, Kungstornet, tog en IM-skalp genom att slå IM Axel Ornstein, Eksjö SK. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lördagens och söndagens spel gick det bättre för min del. I sista ronden mötte jag en junior, Aira Leonardo, SS Manhem, på angreppshumör men efter försvarsspel fick jag ut mina pjäser ordentligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21…Re2!

Efter lång betänketid gav vit upp. Det är helt slut då 22.Rxe2 Rxe2 för att gardera matten med 23.Qc6 faller på 23…Qe3+ följt av 24…Te1+ och plaskmatt.

Västerås Open hade 13 damer i startfältet vilket är ett högt tal i dessa sammanhang men som naturligvis bör och kan förbättras.

Arrangörerna har ett dampris för att locka ännu fler kvinnliga deltagare och detta år togs det hem av det kvinnliga OS-lagets representant Jessica Bengtsson, SS Manhem. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flera spelare imponerade och det fanns många spännande partier att beskåda när man inte själv var upptagen vid brädan.Vår egen förbundsordförande Carl-Fredrik Johansson, Upsala ASS, kunde notera en stormästarskalp i protokollet genom att besegra GM Juan Bellon, SK Team Viking.

På tal om stormästare kan också nämnas att GM Emanuel Bergs söner, Jobed Berg samt Sakeus Berg, var med i Lilla Västerås Open. Säkert namn att lägga på minnet för framtiden. När de inte satt vid brädet var de fullt upptagna med att vara åskådare och supportrar för sin pappas partier.

Sammanfattningsvis ännu en lyckad schackfest i Västerås och en stor eloge till arrangörerna med André Nilsson i spetsen. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikelförfattaren WFM Susanna Berg, Kristallens SK (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är verkligen en turnering att varmt rekommendera. Välskött kafeteria med trevlig personal, billiga priser samt att alla ronder startade på utsatt tid. Här trivs man som schackspelare och allt borgar för ännu fler deltagare nästa år. Nordens största weekendturnering är ett mycket passande namn!

 

 

 

 

 

 

Läs de 3 kommentarerna till “Susanna Berg rapporterar: Träffsäkert arrangemang i Västerås Open”

 1. Johan säger:

  Jag får lämna in ett sent tack för rapporten, den uppskattas!

 2. Erik Näckholm säger:

  Mycket bra rapport och tack Susanna.

 3. Rune Evertsson säger:

  Mycket bra och välskriven rapport.
  Bra Susanna!

Lämna en kommentar