maj 07

Som tidigare nämnts i en blänkare har Fide oroväckande meddelat att det inte inkommit någon ansökan till arrangemanget av VM-matchen mellan världsmästaren Magnus Carlsen, Norge och utmanaren Viswanathan Anand, Indien i höst. VM-matchen förra året gick i Chennai, Indien, så varför är inte någon arrangör i Norge intresserad nu när Carlsen ska försvara sin titel? Två orsaker är de tunga arrangemangen i Norge av superturneringen i juni och schackolympiaden i augusti. Mer information om denna norska praktskandal finns här:

Andra orsaker varför det ännu inte har framkommit några intressenter kan vara att VM-matchen anses vara övervärderad. Läs mer här om detta chockerande argument och andra tänkbara orsaker om varför det råder stiltje just nu på arrangörsfronten.

Kommer vi bli utan en VM-match i höst mellan båda dessa genialiska schackspelare? (Foto: Óscar Javier Garcia Baudet, Morelia 2007)

 

 

 

Läs de 8 kommentarerna till “Schack-VM 2014 saknar arrangör, del 2”

 1. Bo Berg säger:

  Skall inte Norges Schackförbund och dess ordförande engagera sig för att, om möjligt, få VM-matchen förlagd till Norge?

  Dessa i Tromsö verkar vara riktiga gnällspikar och pessimister. Jag tror att det finns möjligheter för båda arrangemangen att lyckas.

  Möjligen så sålde de TV-rättigheterna till NRK för billigt? Det kan de ju inte anklaga NSF och dess Ordförande för.

 2. Ola Winfridsson säger:

  Tror det ligger rätt mycket i både synen på en eventuell arrangemangskrock och teorin att VM-matchen skulle vara övervärderad. ChessBase-artikeln är uppenbart inne på rätt spår. 1) Det krävs ett land där schacket har extremt hög status (och inte ens Ryssland är väl någon garanti för det av bilderna från Chantij-Mansyisk att döma. 2) FIDE:s del av kakan är ohemult stor, vilket garanterat avskräcker arrangörer från andra länder där schackintresset är mindre. 3) Sponsorer. Carlsen har deltagit i ett antal uppmärksammade sponsorevenemang, men frågan är vad har det lett till för schacket i stort. Det är i dagsläget rätt oklart hur intresserade exempelvis Facebook och Google egentligen skulle vara av att exempelvis ställa sig bakom en VM-match i schack (rätt lite vad det verkar), för att inte tala om Carlsens egna sponsorer.

 3. Bo Berg säger:

  Pengar, pengar, pengar!!!

  Nu har det äntligen blitt ordning på VM-titeln, men då skall det koras en mästare varje nytt år. Detta blir för tätt inpå. Det räcker gått om det sker vartannat år, tycker jag. Sponsorerna måste väl också få hämta andan ibland.

 4. Bo Berg säger:

  Chess24 har en djup och intressant vinkling om VM-matchen och varför bidden uteblir.

  GeneralMay 5, 2014 10:00 by Colin 2
  No bids for Anand-Carlsen rematch – what now?

  6) The FIDE factor

  As it’s an election year it’s no surprise that Garry Kasparov immediately seized on the failure to find a bidder to make political capital, with a torrent of tweets:

  Läs hela artikeln här:
  https://chess24.com/en/read/news/no-bids-for-anand-carlsen-rematch-what-now

 5. Bo Berg säger:

  Kasparov har nu i sin turné för att bli FIDE-pressident besökt 50 olika länder. En skarp intervju har gjorts med honom.

  CAMPAIGN VIDEO JOURNAL
  Interview with Peter Doggers

  World Chess Champion Garry Kasparov sits down with Peter Doggers to discuss his plans to run for the World Chess Federation Presidency in 2014. Don’t miss this exclusive interview with the one and only Garry Kasparov.

  https://www.youtube.com/watch?v=4ZGO_TDcmZI

 6. Bo Berg säger:

  Kasparov talar om möjligheter till 10 gånger större sponsoravtal med typ: google, coca-cola m.fl- om Kirzan lämnar sin post.

  Han säger i intervjun också att han hade accepterat och stöttat om någon annan än han hade gått i brächen, men det fanns inte och Karpov, som han faktist stöttade var för svag för att vinna.

  SchackSverige verkar vara så fruktansvärt skeppiska mot Kasparov?

  Är det bättre att ha en mastodontiskt korrupt affärsman som besökt Sadam Hussein, Kadaffi och spela schack med honom stax innan han störtades och även besökt ”härskaren” i Syrien som dödar barn med kemiska vapen?

  Detta med alianer vill jag inte gå in på. Alla må få bli saliga på sin tro!

 7. Ola Winfridsson säger:

  Min skepsis mot Kasparov grundar sig på alla tidigare havererade projekt i schackvärlden som han varit inblandad i. Som jag påpekade tidigare, det är knappast en bedrift att vara ett bättre alternativ än den sittande presidenten. Till och med Djingis Khan skulle vara ett fullgott alternativ till honom.

  GK snackar brett och vitt om att få in de stora företagsjättarna som sponsorer i schacket. Schacket är inte ensamt om att ha korrumperade nationella, regionala och globala förbund, men i dessa andra sporter står sponsorerna ändå i kö. Schacket har dessutom den nackdelen att man kan göra anspelningar på schack i reklam utan minsta anknytning till elitutövarna (foton eller rörliga bilder på en eller två personer flyttar pjäser räcker ofta) och därmed utstråla någon slags aura av strategi och eftertänksamhet. Kort uttryckt, schacket är svårsålt som sponsorobjekt, men inte som gratis reklamtema.

 8. Lasse S säger:

  Vill egentligen inte hålla med Ola Winfridsson men han har (tyvärr) fullständigt rätt både vad gäller FIDE och schacket som sponsorobjekt…

  Den stora frågan är naturligtvis hur man kan gå vidare.
  Där har jag tyvärr inget svar.. 🙁

Lämna en kommentar