feb 23

FIDE har nyligen beslutat att det Öppna Världsmästerskapet för damer 2014 kommer att bli en  knock-out tävling med 64 deltagare. Mästerskapet kommer att äga rum 9-31 oktober. Spelplats är ännu inte bestämd. Mer information finns här:

Det senaste Öppna Världsmästerskapet i Khanty-Mansiysk spelades i december 2012 och vanns av Anna Ushenina, Ukraina. Ushenina har därefter förlorat en VM-match i september 2013 mot det kinesiska schackunderbarnet Hou Yifan. Hou Yifan är född 1994 och den yngsta kvinnliga världsmästaren någonsin när hon vann titeln i december 2010. Hon är också den yngsta kvinnan i historien som har kvalificerat sig för stormästartiteln och detta skedde när hon var endast 14 år i augusti 2008. Drömmen är att få uppleva en VM-match mellan de två högst rankade spelarna i världen: Judith Polgar 2693, Ungern och Hou Yifan 2629.

Världsmästaren för damer, Hou Yifan, Kina, under en presskonferens i Genève 2013 ( Foto: Clément Bucco-Lechat)

 

 

Läs de 2 kommentarerna till “Öppna Världsmästerskapet för damer 2014”

  1. Dock säger:

    Jag förstår inte meningen med VM-matcher varje år. Kval varje år på våren och hösten vartannat år blir helt konstigt med VM-match, med månader av förberedelser plus ett OS. Det logiska hade varit ett VM vartannat år när det inte är OS. Sen gillar jag också att VM ska avgöras i matchspel och inte i en turnering.

  2. Bo Berg säger:

    Det är bland annat sådant som Du förespråkar som Karparovs kampanj vill ändra på, om jag uppfattat det rätt.

Lämna en kommentar