feb 22

Den viktiga matchen för toppstriden mellan SK Team Viking – SK Rockaden slutade oavgjort men det var inte utan dramatik. På första bordet deltog Rockadens nyförvärv GM Jon Ludvig Hammer, Norge, coach till världsmästaren Magnus Carlsen. Han mötte GM Emanuel Berg, nyss hemkommen från Minsk. I förvecklingarna som uppstod drog Hammer längsta strået. Viktorija Cmilyte, Litauen, nygift  med GM Peter Heine Nielsen, Danmark, (tidigare gift med GM Alexei Shirov, Lettland, 2001-2007) hade inga problem att utjämna som svart mot GM Evgenij Agrest på det andra bordet och partiet slutade remi.

Dramatiken utspelade sig framför allt på det tredje bordet som var det sista partiet i matchen vid ställningen 3,5-3,5. Rockadens unge stormästare Erik Blomqvist pressade GM Pia Cramling och fick en merbonde som var en avlägsen fribonde. Det var en vunnen ställning i ett  slutspel med ett par lätta pjäser vardera och det krävdes ett intrikat manövreringsspel för att säkra segern i partiet och för laget. Blomqvist blev ivrig och forcerade spelet och ställningen mynnade ut i remi.

Det fjärde bordet var ett förhållandevis jämnt parti mellan Bo Lindberg och IM Robert Bator och det blev remi i ett tornslutspel. Det femte bordet mellan IM Jonas Barkhagen och Jonathan Westerberg slutade överraskande med seger för svart. Barkhagen hade länge remin i handen med löparparet mot springarparet samt tre bönder vardera på kungsflygeln men satte oprovocerat bort en löpare. På det sjätte bordet spelade GM Juan Manuel Bellon Lopez mot IM Thomas Engqvist och det blev ett jämnt parti som slutade med remischackar i ett damslutspel. Bord sju slutade remi mellan  GM Lars Karlsson och Rauan Sagit efter att Karlsson haft en merbonde mot svarts löparpar. Bord åtta slutligen var en spännande uppgörelse mellan Anders Pettersson och  Erik Hedman som slutade remi. Slutresultatet blev alltså 4-4.

Övriga matcher i Elitserien samt poängtabell kan ses här:

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar