feb 11

Sverigefyran Emanuel Berg spelar med i David Bronsteins minnesturnering som börjar i Minsk idag. Det blir mycket för Emanuel att bita i för hela 29 stormästare ståtar med ett rankingtal på över 2600. IM Vladimir Poley och den svenske junioren Sam Kassani finns också med i deltagarlistan bland de 149 spelarna.

Läs kommentaren till “David Bronstein Memorial i Minsk”

 1. Bo Berg säger:

  Jag drar mig till minnes mitt intressanta möte med, ”den store”, lille mannen David Bronstein. Jag hade min son med mig och spelade Rökvikens Open i mitten av 90-talet. Vi ”råkade” hamna i samma boende och det öppnade sig för en hel del umgänge med David Bronstein.

  Han var en mycket öppen och trevlig man. Han visade stor entusiasm och hade ideer om det mesta. Vid första mötet kom han tillbaka till vårt boende och visade upp ett fågelägg som han hade hittat. Sedan hade han långa utläggningar om detta fina ägg som han hittat.

  Givetvis kom vi även in på schack. Jag kommer ihåg hans övergripande mening om öppningsspelet att kungspjäserna resp. dampjäserna skulle vara med i försvaret av sina respektive flyglar.

  Angående sitt eget spel i turneringen så var han stolt över att ha blivit inbjuden, men påpekade att hans uppfattning var att arrangörerna bjudit in honom för att spela underhållande schack och inte för att vinna turneringen. Detta gjorde han också. Han öste på med bönder och pjäser till anfall som jag sällan skådat.

  Sedan förklarade han för oss att han kunde och mycket väl visste hur man skulle ställa upp pjäserna för att sitta och nöta för att spela på vinst utan att riskera att remiräddningen fanns kvar.

  Det var en blixttävling kvällen före tävlingsdagen och jag har för mig att min son lyckades ta poäng av honom och han sa till mig att han var duktig. Samtidigt betonade han att det fanns massvis med liknande unga talanger och han inte ansåg honom vara någon supertalang.

  Till mig kommenterade han ett av mina partier där det blev så att jag utvecklade båda mina springare på kanten. Det kan vara ok att ta ut en av dem på kanten, men båda är inte bra!

  I ett av min sons partier så mötte han en VM kandidatspelare. van der Sterren. Han var kvalité under för en dubbelbonde och Bronstein och Rosentalis, som även var med i vårt boende, dömde ut ställningen som förlorad. De gick hem, men jag var kvar och följde det långa studieartade slutspelet där van der Sterren till slut fick ge upp vinstförsöken.

  David Bronstein var en trevlig man att träffa och det finns mer att berätta och många fina minnen.

Lämna en kommentar