feb 10

Som bekant kommer SM i år att gå i Borlänge och SM 2017 i Stockholm. Nu har Sveriges Schackförbund beslutat att SM 2015 ska gå i Värmland, närmare bestämt i Sunne. Senast det begav sig med ett SM i Värmland var i Degerfors 1978. Ni kan läsa mer i Centralstyrelsens protokoll från 8 februari §10 a här:

Läs de 11 kommentarerna till “SM 2015 i Sunne”

 1. Anders Lind säger:

  Ganska oväntat med SM i Sunne, men kul på ett sätt. Sunne är väldigt fint

 2. Bo Berg säger:

  SSF och dess distriktförbund var från början uppbyggda efter landskap och Degerfors och Karlskoga tillhör landskapet Värmland. 1974 lämnade Schack-51, Karskoga och 1980 gjorde Karlskoga SK detsamma och anslöt sig till Mälardalens SF och Örebro län som de tillhör och som ger underlag för landstingsbidrag.

  Vissa förbund SSF-riks och DS har fortfarande inte förstått att förbunden bör följa länsgränserna av detta skäl.

  Degerfors lämnade sannolikt även Värmlands SF före SM-året 1978 då de arrangerade SM. (Tacksam om någon vet året de bytte.)

  Däremot så arrangerades Öppna SM i Karlstad i slutet av 80-taloet.

  I övrigt vill jag nämna att Sunne SS, Sunne SK, SK Lys, Munkfors, Forshaga, Torsby mm. endast har nerlagda och/eller vilande klubbar.

  Nuvarande ledning i Värmlands SF, med Björn Wiklund i spetsen, har först i ”opposition” bedrivit destruktiv verksamhet för att slå sönder tidigare strukturer. Efter övertagandet av ledarskapet har även de få äldre klubbarna lagt ner och numera finns endast ”alliansklubben” Säffle SK med i allsvenskan. Varken skollag-DM eller talangjaktskval eller andra liknande tävlingar har arrangerats sedan den nya ledningen, med Björn Wiklund i spetsen, tillträdde.

  Det är ju givetvis roligt med ett SM i Värmland, men vad räknar man med att uppnå med det hela, när närregionen inte har några aktiva spelare?

 3. Johan Eriksson säger:

  Jag gissar att SSF:s strategi är att försöka locka spelare från Norge att ställa upp.
  Annars är det svårt att förstå. Kanske det inte fanns någon annan kandidat?!

 4. Bo Berg säger:

  Karlstads schackarrangörerna i Värmland har dålig relation med skattemyndigheterna.

  Se inslag från rapport Värmland onsdag 19:15

  http://www.svtplay.se/video/1812153/12-2-19-15

  Inslaget börjar efter 10:40

 5. Håkan Tiselius säger:

  Jag har inte kunnat hitta någon hemsida om schack-SM i Sunne.Finns det någon sådan?

 6. Messersmitter säger:

  Hemsidan är www,schack.se och det är för övrigt de som bedriver den lokala verksamheten i samtliga kommuner idag eller i alla fall de kommuner där man insett att det inte längre är lönt att bedriva lokal verksamhet själva, utav folk från orten. Nä mycket bättre att ha schackfyran tycker de och de få som engagerar sig för svenskt schack blir uppsugna i systemet ganska fort och därmed inbyggda bromsklossar. Men varför bryr man sig egentligen? Nu ska SM2016 t Uppsala och det är väl lika bra då det är där ordföranden bor. Lite dåligt skäl men dock för de få som sitter i styrelsen ganska avgörande. För övrigt heter det inte besserwisser det heter messersmitter så det så!

 7. André Nilsson säger:

  Det är otroligt trist att behöva läsa den här typen av ignorant och insinuant dynga. Schackfyran genererar mer pengar än den kostar. Du får gärna utveckla dina tankar varför det skulle finnas ett motsatsförhållande mellan lokal verksamhet och Schackfyran. Det fanns en massa kriterier som låg till grund för var SM placerades och var ordföranden bor var inte en av dessa. Hur svårt ska det vara att förstå att SM tilldelas det bästa alternativet? Frågor på detta? Ta av dig foliehatten och kliv ut i verkligheten. Och framförallt: sluta gnäll så förbannat!

 8. Messersmitter säger:

  Jag kan tyvärr inte undvika att besvara André inlägg fyllt av förolämpningar. Lägga gärna på minnet hur André väljer att uttala sig om folk och det är inte första gången. Det är också därför jag väljer att vara anonym. Tack. När väl detta är sagt kommer jag ”go silence” då det är min mening att ju fortare det går åt fanders med svenskt schack desto fortare kan vi få bygga upp något ”från scratsch”. Att skriva här ger er bara information och så viktigt är det inte längre att få avreagera sig.

  Lycka till med hemsidan. Jag har uppskattat bilder, partier och debatter. Debatterna var dock bättre förr. Bilderna sämre. Partierna tycker jag fortfarande kan lyftas fram lite bättre med en applikation så man kan spela igenom partierna på ett bräde på sidan istället för att klistra in bilder. Jag kommer med glädje följa hemsidan men som sagt inte lägga några fler inlägg.

  Vad är du ledsen för? Du har ju fått din vilja igenom. Är jag ignorant bara för att jag pekar på vilka som är de som sköter det lokala arbetet idag? ”De stora pengarna” du snackar om har man aldrig sett röken eller kommer aldrig se röken av. Det ligger liksom i sakens natur. Är det insinuationer att nästan alla pengar stannar på central nivå? Jag har t.o.m. fått svaret att utan dessa pengar kan inte SSF bedriva lokal verksamhet. Så lite tror man nämligen på oss där ute i landet. Mitt svar var ok då får ni bedriva den men räkna inte med någon hjälp från mig. Så varför tar du så illa upp? Det var ju så här det var tänkt att fungera. Sen om folk som bestämt inte förstått detta blir det lite som när en viss person sa ungefär ”SSF vill köra lek och spel för barn, jag tycker inte det är bra men det är så man valt att göra” och hans slutsats var att lämna det sjunkande skeppet. Angående SM visar väl Falun, Borlänge och Sunne ganska tydligt på hur SM arrangeras nuförtiden d.v.s. av turistbolag eller av distriktsförbund som numera har som främsta uppgift INTE att bedriva den lokala verksamheten utan istället vara någon slags free rides för de verkliga arrangörerna. Det är inte alltid så lätt att gå emot en stark ordförande. Du pekar på kriterier. Och vilka är det som satt upp dessa kriterier? Och vilka är det som tolkar dessa kriterier? Kongressen, SSF högsta beslutande organ förvägras t.ex ha en åsikt i frågan men det är väll en perfekt demokrati i de beslutandes ögon.

 9. Thomas Engqvist säger:

  Tack för återkopplingen av hemsidan! När det gäller din synpunkt på att partierna kan lyftas fram bättre råder det delade meningar om man ska kunna spela igenom de eller bara följa med mellan de olika diagrammen. Personligen föredrar jag det sistnämna. Den stora fördelen är att man kan utveckla sin varianträkning enbart genom att följa diagrammen och få diagram för sitt inre huvud när man följer dragen mellan diagrammen. Diagrammen hjälper också till att lyfta fram de kritiska punkterna i ett parti mer åskådliggörande och har en pedagogisk effekt. Genom att ”samla” på sådana här diagram med viktiga idéer utvecklar man sitt schackkunnande avsevärt. Dessutom kan partierna oftast laddas ner via PGN för genomspelning på Chessbase. Vad tycker ni andra?

 10. André Nilsson säger:

  Vad det är du insinuerar kan varje läskunnig person ta del av, men sorgligt nog förstår du inte själv. Det är märkligt att du själv inte förstår vidden av ditt grundlösa påstående om mig och de andra i TK och CS vad gäller SM 2016.

  En annan sak du inte förstår är hur bidragssystemet fungerar. Du påstår att pengar ”stannar på central nivå” men pengarna sätts i arbete och det är därför vi har Schack i Skolan och Schackfyran i gång som genererar nya medlemmar och intäkter varje år. Vad är det för pengar du tycker ”stannar”? Vilka utgiftsposter är du tycker ska strykas?

  Du får väl vara naiv och tro att du är anonym, men i Schacksverige finns bara en person som sitter där och väntar på att det ska skeppas en massa bidrag till honom och samtidigt har sådan avsmak för Schackfyran … Det är ju lätt att sitta där bakom tangentbordet och skylla sina egna tillkortakommanden på SSF eller CS eller Schackfyran. Ledsen, men svenskt schack kommer inte att gå åt fanders hur mycket du än hoppas. Håll nu ditt ord – det där om att inte skriva mer – och lägg din negativa energi någon annanstans, tack.

 11. Axel på Berghemmet säger:

  Näe nu tycke jau at vi f¨å ta å lugne ner öss lite här och kanske smake på de goe kaffihalva?!

Lämna en kommentar